• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 26 Februarie , 2012

ITDOR, canalul politicii atipice. Prospeţime!

Reporter: Ai infiintat Maranova intr-o perioada tulbure, sfarsitul anilor ’80. Ce te-a determinat sa faci un astfel de pas (Pentru cei care nu stiu, miscarea Maranova a generat un alt mod de a privi realitatile comuniste. Lucrarile se desfasurau in Casa Tineretului. De atunci ultimul etaj a ramas ca sala Maranova. In 1989 a fost adusa in Baia Mare expozitia nationala de arte vizuale de anticipatie si urma sa ramana in municipiul de pe Sasar. Au venit in Baia Mare personalitati ale vremilor de atunci. De la Alexandru Mironov, Sorin Antohi, pana la CT Popescu si multi altii din zona literaturii si artei vizuale de anticipatie)?

Ilie Tudor: In ultimii ani ai societatii multilateral-dezvoltate, plafonate ar suna mai bine, actiunea mea a fost oarecum singulara. Am incercat sa depasesc aceasta plafonare si am incercat sa dau o sansa celor care doreau sa se desfasoare, fara ca granitele impuse de comunism, de Ceausescu, sa opreasca aceasta dorinta de a fi liber. Era o forma de libertate! Era visul de a fi liber! Am incercat sa ii obisnuiesc pe cei care veneau la Maranova sa viseze la o altfel de lume. Unii au facut-o, altii nu. Cert e ca am intrezarit, noi, atunci, posibilitatea unei alte lumi. Probabil mai cautam!

 

 

Rep.: Ai fost printre participantii activi la Revolutia din Decembrie 1989. Ar fi o urmare fireasca dupa Maranova?

I.T.: Nu se poate spune chiar asa. Participarea mea la evenimentele de atunci a fost generat[ de faptul ca mama mea lucra in cladirea Remin. Am venit atunci sa vad se face si am fost prins de evenimente, de cei care au intrat in sediile importante din oras. Nu imi va parea rau niciodata deoarece sunt pasionat de istorie si am avut sansa de a participa la momente care au scris istoria acelor ani. Am vazut cum s-au schimbat in decursul a cateva ore puterea, gruparile care aveau puterea, am vazut tentative de subordonare a judetului din partea unora, ar fi multe de povestit pe marginea acestor evenimente. Am vazut totul!

Promit ca la viitoarea revolutie nu voi mai fi dintr-o intamplare pe baricade, ci voi fi printre cei care pun la cale o noua revolutie.

 

Rep.: Ai participat la luarea unor decizii, ai fost langa oamenii importanti ai Revolutiei, cum au fost ei?

I.T.: Succesiunea de garnituri la conducerea judetului, succesiunea evenimentelor, sedintele inopinate mi-au aratat o alta fata a unor oameni pe care ii cunosteam dinainte de Revolutie. Acele momente au scos la suprafata ce era mai rau din acesti oameni. Indivizi care altadata erau temperati, manierati, i-am vazut in ipostaze incredibile. Parca erau niste brute, maniaci, badarani. Multe din tarele de acum isi au radacini in acele zile ale Revolutiei, de aici si din toata tara. Tupeul, limbajul vulgar, oportunismul…parca revad momentele de atunci cu toate aceste caracteristici. Nu imi venea sa cred, persoane care altfel erau onorabile se transformasera in…

 

 

Rep.: Trecand peste momentul 1989, ai intrat in politica din acele zile. Esti membru fondator al PSD, venind din FSN si asa mai departe. Esti, probabil, cel mai vechi membru PSD activ in organizatia de acum. Cum si de ce?

I.T.: Da! Pot fi considerat un militant al PSD desi am avut mai multe invitatii de a trece la alte partide. Nu     mi-am propus niciodata sa plec din PSD. Altul ar fi spus sa tradez cauza social-democrata, eu nu am sa spun asa pentru ca nu ma consider mai social-democrat decat altii, dar am fost consecvent cu mine si cu ce mi-am propus atunci.

 

Rep.: Intrebarea care ar veni este de ce faci politica, atunci?

I.T.: Pentru ca idealurile pentru care am fost in mijlocul acelor evenimente inca nu au fost atinse. Mi-am propus sa fac politica pana cand in Romania, daca ai o idee de afaceri foarte buna si muncesti de dimineata pana seara, sa poti avea succes. In acest moment poti avea o idee de afaceri extraordinara, poti lucra 24 de ore, dar nu e sigur ca vei avea succes. Sunt foarte multe bariere in fata intreprinzatorilor privati, iar legislatia actuala incearca sa incorseteze Romania intr-un mod de nedescris. Mergand asa nu vom avea niciodata un mediu de afaceri prietenos. In acest sens, lupta mea din cadrul PSD va continua pentru ca din afara unui partid este mult mai greu sa poti schimba macar cate ceva.

 

 

Rep.: Ai fost de asemenea printre primii intreprinzatori din Baia Mare. Cum ai caracteriza acesti 22 de ani de tranzitie spre o economie capitalista sanatoasa?

I.T.: Consider ca acesti 22 de ani nu au schimbat mare lucru in Romania daca ar fi sa caracterizez actualul tip de capitalism. Asa cum s-a mai spus, la noi exista un capitalism de cumetrie si nu cred ca vom reusi sa ardem din etapele pe care ar fi trebuit sa le parcurgem. Mai ales ca am avut pana acum conducatorii pe care ii stim. La toate nivelele. Acesti conducatori au lasat capitalismul romanesc sa mearga la intamplare. Daca ar fi fost gestionat cum trebuie, puteam trece peste anumite etape. Dar cei alesi nu au avut timp de asa ceva, deoarece erau ocupati cu a fura statul. Statul a fost, este si va ramane inca ceva vreme, cea mai buna sursa de castig, fara a face afaceri adevarate. De ce sa mai faci plan de afaceri daca poti face o cerere de rambursare de TVA frauduloasa, asa cum s-a si descoperit pe aici. In Maramures, numarul de masini scumpe, dar care nu au in spate o activitate sanatoasa, este foarte mare. Foarte multi au mers pe calea asta! Eu nu am dat spaga niciodata!

 

Rep.: Te-ai intoarce sa lucrezi la stat?

I.T.: Nu! Nu cred ca statul poate aprecia calificarea mea, la modul real si sa ma foloseasca la un nivel maxim. Am doua facultati, masterat, cursuri de calificare, chiar si pe proiecte de finantare, am si derulat mai multe proiecte, am primit calificative foarte bune, chiar si din partea unei agentii britanice de consultanta. In concluzie, nu cred ca statul mi-ar putea oferi un loc de munca in care sa fiu folosit la adevarata mea valoare. Nu ma refer la bani!

Rep.: Ai un hobby care a devenit intre timp o chestiune serioasa. Filmezi peste tot pe unde mergi, promovezi Maramuresul si locurile interesante pe un canal de pe Youtube. Faci concurenta „presei clasice”?

I.T.: Prin Youtube am o fereastra larg deschisa spre lume. Canalul meu de pe Youtube se numeste ITDOR si realizez clipuri cu Maramuresul sau din tara si strainatate. De la Biserica din Surdesti pana in Venetia, Paris sau Viena. Lumea este in schimbare, peste cinci ani nu va mai exista televiziune cum este acum, nici presa scrisa nu va sta pe loc, cine se adapteaza va ramane, cine nu, va disparea. Incerc prin mijloacele mele sa trag semnale de alarma sau sa arat lucruri ce merita a fi vazute. Biserica din Surdesti se distruge din cauza umezelii si nimeni nu face nimic, ca am amintit de ea. Recent, am avut o intalnire la Universitatea de Nord cu un grup din Spania. Erau interesati de probleme in zona culturala, printre altele. Domnul director Marchis, cand am amintit de biserica din Surdesti, a strigat in gura mare ca e o minciuna, pentru ca era un director spaniol in sala. Pe hol a recunoscut ca e asa cum am spus. Ii spun si lui, ca si altora. Acum suntem europeni si nu trebuie sa ne fie frica de adevar. S-a terminat cu spalatul rufelor romanesti in familie!

Rep.: Dupa 22 de ani de politica crezi ca a venit momentul ca si Ilie Tudor sa candideze la demnitati politice?

I.T.: Da! Cred ca e un moment important si as putea candida la Consiliul Local, Consiliul Judetean… Acest lucru va fi stabilit de conducerea PSD Maramures si USL Maramures. Cred ca mi-am facut treaba pana acum si pot ajuta mai mult!

 

Poti lucra 24 de ore, dar nu e sigur ca vei avea succes. Sunt foarte multe bariere in fata intreprinzatorilor privati, iar legislatia actuala incearca sa incorseteze Romania intr-un mod de nedescris. Mergand asa, nu vom avea niciodata un mediu de afaceri prietenos. In acest sens, lupta mea din cadrul PSD va continua pentru ca din afara unui partid este mult mai greu sa poti schimba macar cate ceva - Ilie Tudor.

Comentariile celorlalți

eu pe 02.03.2012 la 13:08
interesant!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.