Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
ITALIA, FORMIA în cadrul proiectului Erasmus+, KA229- “Our Past Our Future “
Reprezentanţii Liceului „Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni, au participat în perioada 22/05- 28/05/2022, la cea de-a cincea activitate de învăţare - predare din cadrul proiectului ,, Our Past Our Future”, proiect de parteneriat strategic în domeniul educational, din cadrul Acţiunii cheie KA2, numar de identificare 2019-1-IT02-KA229-062420_5, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin ANPCDEFP. Liceul „Dr. Florian Ulmeanu” Ulmeni, a fost reprezentat de o echipă formată din 6 elevi și 3 profesori ( prof. Scurtu Cosette coordonator proiect, prof. Beci Cristina si prof. Mos Amalia ).
Proiectul s-a desfăşurat pe o perioadă de 2 ani (2019 – 2022), fiind un parteneriat între cinci scoli din cinci tari diferite. Pe perioada pandemiei nu s-au desfasurat activitati, mobilitai, astfel se explica anul de prelungire a proiectului.
Țările partenere in proiect sunt: România, Letonia, Grecia, Turcia si Italia, ( țara gazdă a acestei întâlniri).
Vizitele în multe locuri diferite le-au arătat elevilor implicati, viața reală și lumea studiului din Italia, conștientizandu-i că educația/munca viitoare ar putea fi posibilă, nu numai în țara lor, ci și în alte țări, deschizându-și mintea către antreprenoriat și oportunități de studiu în Italia.
Acest proiect promoveaza competentele cheie la nivel international in ceea ce priveste oportunitatile de angajare.
Pe parcursul a cinci zile au avut loc activități de predare – învățare, precum si workshop-uri si activitati din cadrul proiectului (business game).
Ceremonia de bun venit a avut loc în data de 22/05/2022 I.I.S. Fermi Filangieri from Formia, Italy.
În prima zi a reuniunii, a fost prezentat programul de activități pentru toată perioada.
În fiecare zi, a avut loc business game - ul, sau jocul de afaceri în care elevii au lucrat împreună în grupuri mixte pentru realizarea companiilor pe temele propuse de ţara gazda, Italia.
Formia, gazda noastra, a fost un important oraș roman cu multe vestigii care sunt încă vizibile și vizitabile.
Cele mai importante ruine sunt „Mormântul lui Cicerone” (în nord-vestul Formiei la granița cu Itri) și micul port Gianola, casa lui Mamurra (la sud de Formia foarte aproape de mare).
Intenția întâlnirii a fost punerea în valoare a mediului înconjurător al acestor locuri arheologice și crearea de trasee pe mare și pe uscat care să unească cele două suflete ale locului.
La Mormântul lui Cicerone (lucrarea A), elevii au fost împărțiți în 2 grupe:
A1: crearea unui teatru în aer liber cu caracteristici ale vârstei lui Marco Tullio Cicerone
A2: Îmbunătățirea sitului istoric dintr-o perspectivă modernă.
În locul istoric al lui GIANOLA (lucrarea B) elevii au fost împărțiți în 2 grupe:
B1: Îmbunătățirea sitului natural și arheologic „Portul Roman” făcând aceste două suflete să trăiască împreună.
B2: Îmbunătățirea sitului istoric „Casa Mamurrei” dintr-o perspectivă modernă (pentru a fi folosit pentru evenimente de vară).
Participanții celor 2 grupe au fost implicați în realizarea unui proiect unic care a presupus asamblarea celor două părți (A+B).
În timpul întâlnirii, elevii au vizitat școala și au lucrat împreună temele propuse . Au avut, de asemenea, câteva lecții de limba italiană și tururi ghidate la locurile istorice.
O altă activitate inclusă în program a fost lexiconul, in cadrul caruia elevii şi profesorii participanţi au invatat cuvinte in limba ţării gazdă, prin cântece, dialogând împreună elevii din ţarile participante.
Vineri, a avut loc prezentarea finala a business game-ului precum si ceremonia finală. Limba de comunicare pe toata durata desfasurarii activitatilor a fost limba engleză.
Profesorii participanți au avut ședințe de proiect în care s - au analizat în ce măsură au fost atinse obiectivele proiectului.
Pe lângă activitățile de antreprenoriat s-au desfășurat și excursii tematice care au fost foarte apreciate de catre participanţi.
Elevii si profesorii liceului nostru, s-au întors acasa cu noi cunoştinţe despre cultura şi tradiţia italiană .
Întâlnirea a fost una fructuoasă, realizându-se toate obiectivele a proiectului.
Școlile partenere:
v DR.KEMAL NACI EKSI ANADOLU LISESI, Istanbul, Turcia;
v 3o Geniko Lykeio Katerinis, Katerini, Grecia;
v Rezekne State Gymnasium No1, Rezekne, Letonia;
v I.I.S. Fermi Filangieri from Formia, Italia, ca si coordonator European;
v Liceul Tehnologic " Dr. Florian Ulmeanu", ULMENI, Romania;