Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 22 Iunie , 2011
ITALIA. FESTA DELLA REPUBBLICA / In vino veritas
* Italia este cel mai mare producator de vinuri din lume. Isi datoreaza reputatia nu doar faptului ca produce si exporta cele mai mari cantitati de vin, ci si faptului ca ofera cea mai mare varietate de struguri, de toate culorile, aromele si stilurile imaginabile. De la Adriatica pana la Mont Blanc, se produc vinuri specifice fiecarei regiuni, dar fidele toate "stilului italian": vinuri acide, seci, nu foarte corpolente si mai putin aromate decat cele din Lumea Noua, de exemplu. Din aceasta cauza, vinurile italiene sunt mai bune cu mancare.
Reputatia impresionanta a vinului italian se datoreaza deopotriva faptului ca aici se produce si exporta mai mult vin decat in orice alta tara. Italia are 20 de regiuni viticole distincte, care pot fi impartite in trei zone geografice: regiunea nordica, centrala si de sud. Cu toate ca este cel mai mare exportator de vinuri, datorita consumului intern ridicat. In nord, cea mai cunoscuta regiune viticola este Piemont, renumita pentru vinurile Borolo si Barbaresco, ambele produse din soiul Nebbiolo. La capitolul vinuri albe, cele mai cunoscute reprezentante nordice sunt vinurile Soave din regiunea Veneto, vinuri neutrale, proaspete, cu o aciditate ridicata. In partea centrala, regiunea-vedeta este Toscana, locul de nastere al celebrului Brunello di Montalcino. Cel mai accesibil sortiment din aceasta zona este Chianti. Vinurile din sud au ca punct central Sicilia, regiune care a ajuns sa ofere cel mai bun raport pret-calitate din lume.
Ca in mai toate tarile producatoare de vin, guvernul italian a adoptat un set legislativ pentru reglementarea pietei vinului si pentru a proteja calitatea produselor. Cea mai inalta treapta de calitate este „DOCG – Denominazione di Origine Controllata et Garantita” (Denumire de Origine Controlata si Garantata). Aceasta categorie este urmata de „DOC – Denominazione di Origine Controllata”, cea mai mare parte a acestor vinuri ajungand la export. In general, etichetele cu aceste mentiuni garanteaza autenticitatea si calitatea vinurilor. Pentru a obtine aceste indicatii, procesul de productie al vinurilor trebuie sa respecte reglementarile legislative, diferite de la o regiune la alta. Italia este unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din lume, alaturi de Franta si Spania, productia sa reprezentand aproape 20% din productia mondiala de vin. O mare parte din cantitatea de vin de aici este vin de masa „vino da tavola”, aproape 2 miliarde de litri pe an, pe cand categoriile DOC-DOCG si IGT reprezinta 1,5 miliarde, respectiv 1,3 miliarde de litri anual. Potrivit documentelor oficiale, aproape 2,1 miliarde de litri de vin merg catre piata externa, cele mai importante piete fiind Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Elvetia.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.