Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Iresponsabilitatea naşte haos
Demagogia şi iresponsabilitatea guvernului Ponta au generat o avalanşă de proteste şi nemulţumiri. La început, au fost medicii. După ce premierul a anunţat majorarea salariilor pentru ei, au urmat şi profesorii şi poliţiştii.
Salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie. Acesta a fost anunţul care a declanşat o întreagă avalanşă de nemulţumiri şi proteste în rândul profesorilor şi poliţiştilor. Premierul a precizat că vor urma alte două tranşe de măriri, tot de 25%, care ar urma să se facă începând din 2016, respectiv din 2017, şi să fie asumate prin legile bugetului. Impactul bugetar anual al măsurii este în jurul sumei de 1,7 miliarde lei, a precizat şeful Executivului.
Premierul a mai spus că Executivul va propune un proiect de lege prin care pacienţii să le poată da bani doctorilor, dar doar dacă vor îndeplini concomitent trei condiţii: plata să nu fie condiţionată de medic, plata să se facă după încheierea actului medical şi plata să fie declarată, aşa încât să fie şi fiscalizată.
Profesorii şi poliţiştii au reacţionat imediat la decizia Guvernului de a creşte salariile în sistemul medical şi au cerut şi ei bani mai mulţi. Dar Victor Ponta a declarat că majorarea salarială se va face „deocamdată doar pentru medici”, precizând că medicii nu au fost contra majorării salariilor profesorilor în 2014.
„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul ăsta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”, a arătat premierul.
După anunţul privind majorarea salariilor din sistemul sanitar, şi alte categorii de bugetari au anunţat că vor salarii mărite.
Este cazul poliţiştilor, care cer o majorare de aproximativ 70% a veniturilor. Acest procent a fost avansat de Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Ministerul Administraţiei şi Internelor (SNPPC), într-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii „Evenimentul Zilei”, de pe B1 TV.
„În momentul ăsta, sistemul de siguranţă publică este subdimensionat. Poliţiştii acumulează, mai ales în mediul rural, sute de ore de muncă suplimentară. Imaginaţi-vă cât efort se concentrează pe aceşti oameni. (...) Trebuie să se înţeleagă că un poliţist cu un salariu mic va genera corupţie, va genera nesiguranţă. Nu negociem pe principii de forţă, analizăm problemele economice şi încercăm să găsim soluţii”, a mai declarat preşedintele SNPPC.
Imediat după ce Guvernul a anunţat majorarea salariilor medicilor, profesorii au cerut şi ei venituri mai mari de la 1 octombrie. Sindicaliştii din Educaţie cer să beneficieze de tratament egal cu al celor din Sănătate. Un comunicat al Federaţiei Spiru Haret avertizează Executivul că „majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ”. În cazul în care nu vor primi şi ei salarii mărite, dascălii ar putea face grevă la începutul anului şcolar, se mai arată în comunicat.
„Atunci când a fost vorba despre măririle la profesori, pe care le primesc anul asta, medicii nu au fost contra. Acum, când avem posibilitatea, prin economii în sistem, cred că aşa este corect faţă de medici. În rest, toată lumea îşi doreşte un salariu mai mare. Deocamdată se poate doar pentru medici. Azi, cu banii pe care îi avem, putem să majorăm pentru medici, aşa cum anul trecut am făcut pentru profesori. Când se poate, se poate”.
Victor Ponta