• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iulie , 2024

Ipocriții de la Muzeul de Artă din Baia Mare

Au trecut câteva săptămâni de la ultimul material în care analizam situația tensionată de la Muzeul de Artă din Baia Mare. Perioadă în care am primit noi informații și date care ne-ai oripilat. Se pare că muzeul băimărean este condamnat să meargă din rău în mai rău. Au fost voci care au spus că nu voi mai scrie despre micul Robi și gașca lui de doamne, din tot felul de motive. Eroare! Nu există motive precum cele invocate. Poate singurul motiv care ar duce la un astfel de final ar fi rezolvarea situației de la muzeu.

 

Dar să revenim... Recent, a fost vernisajul expoziției „Muzeul Orășenesc Baia Mare. 120 de ani de cultură și educație. Povestea noastră 1904-2024” și lansarea volumului „Plimbare prin muzeu, 19 iunie 1904. Ghidul Colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare” – publicație culturală bilingvă (română-maghiară).

Specialiștii Muzeului de Istorie au transmis că, în anul 2024, muzeele băimărene sărbătoresc 120 de ani de activitate. În acest context, în perioada mai-octombrie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș implementează proiectul cultural „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație”, realizat cu sprijinul municipiului Baia Mare.

Dar și vernisajul expoziției „Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație”. Aceasta pune în valoare piese din colecțiile vechi ale Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș și prezintă momente din istoria celor 120 de ani a muzeelor băimărene.

Un eveniment major pentru muzeele băimărene. Mai puțin pentru Muzeul de Artă. Așa-zișii specialiști ai acestui muzeu au aflat și ei de eveniment și s-au gândit să marcheze. Nu într-o poartă, ci în ridicol.

 

Au prezentat pe site-ul lor, în 19 iunie, un scurt mesaj cu această ocazie:

„Dragi prieteni ai muzeului,

acum 𝟏𝟐𝟎 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢, în 𝟏𝟗 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟏𝟗𝟎𝟒, avea loc festivitatea de deschidere oficială a 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐎𝐫𝐚̆𝐬̧𝐞𝐧𝐞𝐬𝐜 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞. 👏

*    Vă așteptăm cu drag să revedeți una din lucrările existente în colecția de artă de la acea vreme, şi anume lucrarea „𝑆𝑎̆𝑝𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖" de 𝐍𝐲i𝐥𝐚𝐬𝐲 𝐒𝐚́𝐧𝐝𝐨𝐫, expusă și astăzi în prima sală a expoziției permanente a muzeului nostru!”, au scris ipocriții de la muzeul condus de Strebeli.

De fapt, și-au bătut joc de pictura lui Nyilasy. Au scris peste pictură textul de mai sus. O mare minciună. De mai bine de un an, acest tablou a fost bătaia de joc a echipei de „specialiști” de la muzeu.

În ce privește lucrarea lui Sándor Nyilasy, „Săpătorii”, ea a fost restaurată în mandatul lui Tibi Alexa, iar după venirea lui Strebeli a fost pusă în holul de la intrarea în muzeu în condiții improprii de conservare. Mai bine de un an a stat acolo în lumina directă sau de neon, un spațiu deschis aproape continuu, cu 4 uși de acces, fără temperatură controlată, praf... Deja după un an au apărut semne clare de deteriorare a peliculei picturale.

Iar acum, inteligenții muzeului se laudă că această pictură este în prima sală... Curat – murdar.

 

Desigur, pictura lui Nyilasy nu este singura care a suferit de când micul Robi conduce cu mână de fier un muzeu pe care încet, încet, îl duce la distrugere. Și ne referim în principal la lucrări, la colecția permanentă la care s-a lucrat ani de zile, iar acum nu mai există.

 

Toți specialiștii băimăreni, oamenii de cultură care cunosc problemele de la muzeu, speră ca în curând să se revină la situația de dinaintea venirii lui Strebeli. Oamenii politici ai momentului sunt cei care pot îndrepta situația de la muzeu. Cerem să se implice până nu va fi prea târziu. Le stăm la dispoziție cu toate materialele noastre, cu toate informațiile pe care le avem.

 

Pe de altă parte, trebuie să spunem că nu vom folosi informații despre problemele de sănătate ale managerului. Dacă ele există, e problema lui, să și le rezolve. Facem această mențiune, deoarece s-au rostogolit și informații de genul acesta. Noi nu avem nici cu Strebeli vreo problemă personală, dar nu putem trece peste situația de la muzeu. Majoritatea specialiștilor adevărați au plecat sau au fost forțați să plece. Strebeli și-a adus cucoane care îi fac munca. Și o fac prost.  Apoi, s-a folosit de linia liberală din cadrul Consiliului Județean pentru a promova și pentru a se menține pe post.

 

Grație acestor susțineri, și-a permis să distrugă colecția permanentă, să promoveze, în general artă maghiară, artiști maghiari. Să facă adesea comerț cu galerii de doi bani, dar care au adus lucrări din Ungaria pe care muzeul condus de Strebeli le-a cumpărat pe bani mulți. Mult prea mulți. Sunt specialiști care cunosc aceste lucruri și le dezaprobă. Noua administrație ar trebui să țină cont de acestea și să facă investigațiile de rigoare. Putem să prezentăm date și informații concrete.

 

Pentru o mai bună înțelegere, vă prezentăm unul din tablourile asupra căruia există suspiciunea de fals.

 

Réti István, Femeie citind

-         Prima lucrare achiziționată în perioada mandatului de manager interimar a lui Strebeli;

-         Data achiziției: 25.10.2021;

-         Asupra acestei lucrări există suspiciuni de fals, în special în ceea ce privește disproporția brațelor și a mâinilor (se vede mai bine în cazul mâinii stângi, care este mult prea lungă) sau a petelor care reflectă lumina (sunt mult prea brutale). Réti era un foarte bun desenator și greu de crezut că făcea astfel de greșeli în calitate de pictor și profesor cu experiență;

-         Lucrarea a fost refuzată de mai multe galerii din Ungaria și Cluj;

-         Lucrarea este semnată și datată: RETI 933;

-         Achiziție directă de la SC EX LIBRIS SRL (Galeria Várvédő Zsolt);

-         Preț de achiziție: 15.500 lei.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.