Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ionel Bogdan, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului: „Sănătatea românilor și funcționarea economiei sunt obiective primordiale ale Guvernului”
Guvernul PNL s-a implicat cu toată determinarea în bătălia împotriva coronavirusului. Prioritatea absolută a Guvernului Orban este protejarea sănătății populației, salvarea de vieți și limitarea extinderii pandemiei, în paralel cu menținerea funcționării economiei, funcționarea la capacitate maximă a instituțiilor statului și sprijinul puternic pentru economia privată.
În prima ședință după învestire, Guvernul a adoptat un pachet de măsuri economice și sociale de sprijin pentru angajații și companiile afectate de criza coronavirus, pentru a limita efectele economice negative. E vorba de plata șomajului tehnic de către Guvern, de credite garantate pentru companii și de măsuri care vin în ajutorul părinților care trebuie să stea acasă alături de copii pe perioada stării de urgență.
Măsurile de sprijin continuă cu amânarea plăţii ratelor la bancă pentru persoanele fizice și juridice, decizie luată în cadrul ședinței Guvernului din această săptămână.
Astfel, la cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârşitul acestui an.
Conform declarațiilor oficiale, nu va fi nevoie de niciun certificat de stare de urgenţă pentru a obţine o astfel de facilitate, ci doar de o cerere către bancă.
La rândul său, Ministerul Economiei a publicat deja în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă forma certificatelor necesare firmelor care vor să beneficieze de măsurile de sprijin guvernamental.
Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU) sunt acordate de Ministerul Economiei, la cerere, operatorilor economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei de coronavirus și care vor să beneficieze de ajutorul de la stat stabilit săptămâna trecută de Guvern.
Există două tipuri de certificate: cel ALBASTRU (pentru operatorii economici care și-au încetat activitatea ca urmare a deciziilor Guvernului de a interzice anumite activități / manifestări) și cel GALBEN (pentru operatorii economici care au în luna martie încasări mai mici cu cel puțin 25% față de media încasărilor din ianuarie – februarie). Cererea pentru eliberarea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU) se depune de către solicitant exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.
Ionel Bogdan, președinte PNL Maramureș și secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului consideră că: „Acestea sunt o serie de măsuri concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească. Așa cum am subliniat constant, de la începul acestei crize, sănătatea românilor și funcționarea economiei sunt obiective primordiale ale Guvernului și toate acțiunile noastre sunt îndreptate în aceste direcții. Vor urma săptămâni critice, care vor pune la încercare sistemul medical și toate capacitățile mobilizate de stat în lupta cu acest virus. E important să fim solidari și să demonstrăm responsabilitate în tot ceea ce facem.”
Guvernul își plătește datoriile
Guvernul a decis, de asemenea, să plătească toate datoriile pe care le are către companii, pentru a asigura astfel cât mai mulți bani în economie. În perioada următoare va fi rambursat TVA în valoare de 9 miliarde de lei și vor fi plătite concedii medicale scadente (prin CNAS) în valoare de 2,7 miliarde de lei. Se vor deconta, de asemenea, facturi pentru lucrări de construcții ale autorităților locale în valoare de 1,5 miliarde de lei.
În cazul PFA-urilor și întreprinderilor individuale care și-au întrerupt activitatea, acestea vor beneficia de o indemnizație fixă la nivelul unui salariu minim brut pe perioada stării de urgență.
Tot în sprijinul românilor, Guvernul a amânat și termenul de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020. Au fost suspendate totodată popririle și executările silite pentru creanțele bugetare pe perioada stării de urgență, cu excepția celor din cauze penale.
Informare doar din surse sigure
Pentru a-i ajuta pe români să se informeze corect și sigur în această perioadă de criză, în care circulă multe știri false, Guvernul a lansat o nouă platformă online cu informații despre epidemia de coronavirus din România, DateLaZi (datelazi.ro), componentă a proiectului stirioficiale.ro.
Informațiile publicate pe datelazi.ro reprezintă o sursă oficială de informare pentru public și reprezentanții media și face referire la situația în desfășurare determinată de răspândirea infecției cu coronavirus (COVID-19).
datelazi.ro prezintă infografii actualizate periodic pe baza datelor furnizate de autoritățile competente.