Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
2012, anul dezvoltării la Rona de Sus
Ioan Romaniuc este unul dintre cei mai experimentaţi primari din judeţ şi unul dintre cei mai dăruiţi comunităţii locale aleşi din Maramureş. În ciuda vremurilor grele şi a lipsei fondurilor a reuşit să facă paşi importanţi pe calea dezvoltării comunei Rona de Sus.
Rep.: Ce priorităţi aveţi pentru acest an?
Ioan Romaniuc: O prioritate pentru noi în acest an este proiectul de reabilitare a apei, canalizarea şi drumurile. Proiectul de reabilitare a reţelei de alimentare cu apă a intrat în linie dreaptă, am făcut public zilele acestea anunţul de avizare pentru mediu. Proiectul este câştigat şi chiar am discutat cu ministrul şi ne-a dat asigurări că totul este în regulă. La fel şi canalizarea. Valoarea proiectului la apă este de 3,8 miliarde lei vechi iar canalizarea este de 7,8 miliarde lei vechi. O parte din aceste proiecte vor fi gata anul acesta, totul depinde de felul în care se deschid finanţările. Este o chestiune de câteva zile până aflăm cum se vor aşeza lucrurile de la Guvern.
Rep.: Despre infrastructura rutieră?
I.R.: În ceea ce priveşte drumurile, avem de terminat DC 16, unde am avut calamităţi. Este vorba de drumul pe care anul acesta îl vom asfalta. Drumul are o lungime de 3,2 km. De asemenea, vom lucra şi la drumul comunal de centură, dar despre aceste lucrări am mai vorbit. De asemenea, în această perioadă ne concentrăm şi pe reabilitarea drumurilor comunale care au nevoie de pietruiri pentru ca oamenii din comună să poată circula în condiţii cât mai bune atât pentru a ajunge la gospodării cât şi la terenurile agricole. Am început deja intervenţiile de pietruire.
Avem promisiuni de la Minister că vom recupera banii pe care i-am cheltuit după calamităţi pentru redeschiderea drumului. A fost obligatoriu să redeschidem drumul şi să facem zidul de sprijin iar toate astea le-am făcut din banii comunei. Am rămas cu datorii de circa 5 miliarde lei vechi şi mi s-a spus că sunt şanse să-i recuperăm. Sperăm să fim şi noi pe listă când vor veni banii în Maramureş, că noi am avut mari probleme la calamităţile din 2009 şi 2010.
Rep.: Aţi inclus întotdeauna pe lista de priorităţi revigorarea turismului din comună.
I.R.: Da, o altă prioritate pentru noi este să punem umărul pentru revitalizarea turismului în zonă. Am concesionat Băile de la Coştiui iar zilele acestea vor începe lucrările de reabilitare. Sunt investitori de la Bucureşti care vor să modernizeze şi să aducă Băile de la noi la standarde europene. Acum urmează să înceapă lucrările iar noi o să-i susţinem cu ce putem. Băile Coştiui vor funcţiona anul acesta chiar dacă sunt în derulare lucrări de modernizare. După ce vom turna covorul asfaltic pe drumul comunal ce face legătura între Coştiui şi Rona, vom putea vorbi de o nouă perspectivă turistică. Tocmai pentru că pe acel drum se află şi Mănăstirea, iar în acest fel turiştii vor avea noi posibilităţi.
Rep.: Care sunt cele mai grave probleme cu care vă confruntaţi?
I.R.: În ce priveşte funcţionarea instituţiilor publice din comună nu sunt probleme. La Şcoală avem nişte datorii dar ni s-a spus că numai în trimestrul doi se vor aloca bani pentru învăţământ. Este vorba de banii pentru investiţii, că în privinţa cheltuielilor salariale nu sunt probleme. De asemenea, sunt bani şi pentru mici reparaţii, şi mă refer aici în special la igienizările de care este nevoie. Şcoala din Rona trebuie terminată că la Coştiui nu putem face nimic în afară de igienizări, pentru că fiind clădire de patrimoniu are un statut special.
Nu avem sală de sport dar avem un proiect în demarare. Mai exact, lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru sală de gimnastică. Nu este prea mult spaţiu acolo unde vrem să facem sala aşa că ne limităm la o sală de gimnastică. Din câte ni s-a spus, deocamdată nu există finanţări pentru săli de sport dar cu toate astea noi pregătim documentaţia pentru a fi gata când se iveşte ocazia să depunem proiectul. Luăm în calcul şi achiziţia unui teren în zonă, asta în varianta în care până la depunerea proiectului identificăm soluţia de a face bază sportivă şi nu doar sală sală de gimnastică. Oricum, ne preocupă această problemă.
Comentariile celorlalți
Eu sant Salamon (Shlomo) Iegher (Iager) nascut la Rona de Sus la data de nasterii 1947 fiul lui Zelman si Perla (Pepi) Iegher de la strada Principala No' 50 si doresc sa va felicit pentru ce faci pentru a promova satm-am nascut si care eu iubesc atat de mult.. Sunt foarte mandru de ceea ce faci pentru a promova satul..
Sper sa vin si sa vizitez satul si sa admira frumusetea ei .
Primire calduroasa, Shlomo