Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 19 Ianuarie , 2009
Invitatie in lumea Ilenei Danci
Intotdeauna mi-a placut sa pasesc intr-un atelier de artist. Se deschid, astfel, mereu, usi nebanuite catre alte lumi, inveti sa descoperi alte moduri de a privi si percepe tot ceea ce te inconjoara.
Unii ar putea spune ca a vedea semne si a deslusi intelesuri in absolut orice nu inseamna nimic altceva decat un semnal de alarma, cum ca cel ce percepe in acest mod lucrurile nu e tocmai „normal”. Va asigur, insa, ca nu e nimic anormal in lumea Ilenei Danci, o lume incarcata de semnificatii, talent (de a crea si de a grai prin lut, panza si culori deopotriva) si mult suflet.
Intrand in aceasta lume, m-au intampinat o atmosfera calda, un rebus armonios, plin de talc al culorilor si formelor si, in fundal, vocea inconfundabila a lui Grigore Lese. Daca as afirma ca am stat de vorba cu Ileana Danci despre arta, ar insemna sa gresesc. Am stat de vorba despre viata. Despre viata vazuta prin ochii ei.
Absolventa a Liceului de Arta din Baia Mare si a Universitatii de Arte din Cluj Napoca – sectia Ceramica – Sticla (cu un master in cadrul aceleiasi Universitati, finalizat in Bilbao, Spania), Ileana Danci surprinde prin modestie. Nu se considera un mare artist. E un om care a avut norocul de a descoperi modul in care se poate spune celor din jur cel mai eficient si curat: ceramica. „Cand iau in maini o bucata de lut, simt ca imi sta in putere sa exprim tot ceea ce vreau”, spune ea. Asa cum, pentru altii, cuvintele ori instrumentele muzicale reprezinta un mod natural de exprimare, pentru Ileana Danci, lutul inseamna sansa de a reusi sa transmita. De altfel, expozitiile pe care le-a avut in tara si peste granite au demonstrat acest lucru. Un graitor exemplu il constituie lucrarea sa, intitulata „Orchestra”, expusa in holul Universitatii de Arta din Bilbao, Spania, care s-a bucurat si continua sa se bucure de succes in randul iubitorilor de arta din intreaga lume. Este vorba de 218 piese avand 7 marimi diferite, create din ceramica neagra, samota galbena si faianta alba, simbolizand cele trei rase umane de pe glob. Piesele, dispuse in semicerc, au cate un cod de bare, sub care sta scris „made in”, urmat de steagurile pictate ale tarilor lumii. In centru, pe post de dirijor al orchestrei, sta piesa cea mai mare, reprezentand S.U.A. Interiorul acestei piese contine o inima confectionata din blana de vulpe. Depinde de privitor ceea ce va intelege din aceasta lucrare… Pentru unii, piesele nu vor insemna decat banale bucati de gresie, faianta (nu, nu si parchet!) si samota. Altii vor vedea, poate, dincolo de palpabil, parodia ascunsa a lucrarii.
Pe langa marea ei dragoste – ceramica, de curand, Ileana Danci a inceput sa-si foloseasca talentul si in confectionarea bijuteriilor – unicat, ajunse deja a fi apreciate de public. Inspiratia, rabdarea, dar si materialele folosite (cupru, fimo, argint, sticla de Murano, portelan, matase, lemn) duc, toate, la crearea unor bijuterii cu un efect vizual intens si inedit.
O noua provocare pentru artista o constituie organizarea, in perioada 23-28 februarie, a Targului de Martisoare ce va avea loc in Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” din Baia Mare. „Am participat, in ultimii ani, la numeroase targuri si expozitii. Intelegand importanta acestora, am hotarat sa aduc un asemenea eveniment si in atentia baimarenilor. Desigur, pentru a gasi un spatiu adecvat, am batut la vreo 1000 de usi, din care 999 mi s-au inchis. Cel care mi-a acordat ajutor si intelegere a fost Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene. Dansul mi-a spus ca da, sunt nebuna, dar o nebuna plina de entuziasm, care chiar vrea sa faca ceva pentru artistii din Maramures si nu numai. Astfel, timp de o saptamana, tinerii artisti, elevii, studentii ori absolventii de Arte au sansa de a se afirma. Degeaba ne plangem ca, in prezent, lumea cumpara tot felul de kitschuri si „chinezarii”, daca nu facem nimic concret pentru a obisnui publicul si cu altceva! Prin acest targ, chem la rascoala, in sensul bun al cuvantului. Impotriva a tot ceea ce e urat si fals, in arta!”, a conchis Ileana Danci. Toti cei interesati sunt invitati sa se inscrie la aceasta expozitie. Li se pune la dispozitie, in mod gratuit, spatiu de expunere si li se ofera ocazia de a se face cunoscuti.
Nu ma pricep la incheieri. Si nici nu e cazul, nu in ceea ce o priveste pe Ileana Danci. Sa ne vedem sanatosi la Targul de Martisoare!
Monika KRAJNIK
monika@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.