• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

Investiţiile Maramureşului, la pixul lui Dragnea

În urmă cu câteva zile, a apărut o ordonanţă care comasează cele patru programe guvernamentale prin care sunt finanţate proiectele de infrastructură. Potrivit actului normativ, toate proiectele primarilor şi şefilor de Consilii Judeţene vor depinde de semnătura lui Liviu Dragnea, care va decide ce şosea, pod sau canalizare vor fi sau nu finanţate. Numai că, în prezent, sunt deschise 3500 de şantiere în întreaga ţară, iar banii necesari finalizării lor se ridică la 6 miliarde de lei. N-a fost alocată însă nici a zecea parte din această sumă, aşa că multe investiţii vor fi „rase” de pe listă. Maramureşul este, evident, din nou victimă. Potrivit unui document guvernamental, cele mai multe proiecte din judeţul nostru sunt notate. „cu prioritate redusă”.

 
 

Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, „şi-a tras” un megaprogram de dezvoltare. Potrivit unei ordonanţe aprobate deja de Guvern, fondurile care erau până acum alocate prin Hotărârea Guvernului nr. 577/1997 (drumuri, poduri, canalizare în mediul rural), Ordonanţa 7/2006 (pentru poduri (mici), sisteme de apă-canal, terenuri sport în mediul rural;), Ordonanţa Guvernului nr. 40/2006 (finanţări pe mediu şi gospodărire a apelor) şi Hotărârea Guvernului nr. 530/2010 pentru aprobarea Programului “Reabilitare şi modernizare - 10.000 km drumuri de interes judeţean şi drumuri de interes local” vor fi reunite sub umbrela „programul naţional de dezvoltare locală”. Numai că în total, în întreaga ţară sunt deschise 3500 de şantiere. Iar finalizarea tuturor investiţiilor deschise prin cele patru programe ar însemna vreo 6 miliarde de lei. Iar ministerul lui Dragnea abia a alocat 450 de milioane de lei. Nici 10% din necesar. Ceea ce înseamnă că 90% dintre proiecte vor fi “rase” de pe lista finanţării. În limbaj guvernamental, scoaterea de la finanţare e numită pompos “prioritizare”.

Până când se va decide oficial ce e bifat şi ce e tăiat de pixul lui Dragnea, GAZETA de Maramureş vă prezintă în premieră un document oficial al Ministerului Dezvoltării în care se arată ce grad de “prioritizare” au proiectele Maramureşului cuprinse până aczum în programe guvernamentale. Ca de obicei, judeţul nostru joacă rolul victimei. În dreptul celor mai multe proiecte stă scris „cu prioritate redusă”…

Vreţi exemple? Vă dăm.

 

Primul capitol şi mai dureros: drumuri şi poduri. Pe lista guvernamentală, apar notate ca “investiţie previzionată cu prioritate redusă” 15 proiecte printre care se numără DC 90 din Băiţa de sub Codru, un drum în Bârsana, trei drumuri comunale în Copalnic Mănăştur, unul în Câmpulung la Tisa, DC 60 Lăpuş şi Groşii Ţibleşului, străzile din Onceşti, trei drumuri comunale din Remetea Chioarului şi trei din Târgu Lăpuş. În total, proiecte de peste 65 de milioane de RON. Mai mult, nici proiecte care figurează ca “investiţii în continuare” nu sunt aproape de finalizare. Iar în cele mai multe cazuri nu s-au alocat nici jumătate din totalul valorii proiectelor.

 

La capitolul “reţele de canalizare” finanţate prin OG 7 şi HG 577 stăm la fel de prost. 10 investiţii au “prioritate redusă”. Mai exact, e vorba de proiectele din Bârsana, Câmpulung la Tisa, Dragomireşti, Mireşu Mare, Onceşti, Recea, Remetea Chioarului, Remeţi, Şieu, Şomcuta Mare. Mai mult, şi celelalte proiecte de realizare a reţelei de canlizare sunt abia la început, în multe cazuri, Guvernul mai are de alocat 80-90% din totalul investiţiei.

La proiecte de alimentare cu apă stăm şi mai prost. Pe lista neagră a proiectelor cu prioritate redusă sunt trecute mai toate investiţiile din judeţ, în total 15 proiecte: Ariniş, Baia Sprie, Câmpulung la Tisa, Coltău, Copalnic Mănăştur, Dragomireşti, Remetea Chioarului cu trei investiţii, Remeţi, Rona de Jos, Satulung, Şomcuta Mare cu două proiecte şi Valea Chioarului. Altele, deşi notate ca “investiţie în continuare” sunt la zero cu nivelul alocărilor. Adică, deocamdată, Guvernul nu le-a finanţat cu niciun leu, situaţie în care există şanse mari să fie rase de pe listă. De altfel, foarte puţine proiecte sunt într-un stadiu avansat de execuţie şi decontare, aşa că, practic, mai toate stau cu „securea eliminării de pe listă” deasupra capului.

 

Nici cu lucrările prin PNDI nu stăm mai bine. Vă reamintim că drumurile care trebuiau reabilitate prin acest program sunt în aer şi, foarte probabil, vor fi predate din nou Consiliului Judeţean. Vom reveni.

 

Ordonanţa lui Dragnea mai prevede şi că proiectele vor fi aprobate de către o comisie special constituită în cadrul Ministerului Dezvoltării. Altfel spus, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor depinde strict de semnătura lui Dragnea dacă primesc sau nu finanţări. Potrivit notei de fundamentare, cele patru programe guvernamentale au fost reunite pentru că în modul în care au fost implementate nu au garantat o dezvoltare echilibrată.

 
 

Este nevoie de un nou program de dezvoltare pentru că e nevoie de dezvoltare. Acest program nu este similar cu PNDI. Aceste trei programe pe care le-am comasat aveau costuri suplimentare. Am negociat cu constructorii şi costurile au scăzut. Acest program va fi finanţat în limita fondurilor disponibile. Pentru acest program avem alocaţi la acest moment 450 milioane lei. Sunt peste 3500 de şantiere deschise. Suma necesară pentru finalizare a tuturor lucrărilor este de 6 miliarde de lei. Nu vor fi deschise noi şantiere. Şantierele deschise vor fi prioritizate. Vom stabili ordinea în care vor fi finalizate acestea”.

Liviu Dragnea
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.