• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Martie , 2003

INVESTIGATII

* Vreti sa murim?

* Blestemul pamantului

* SRI, paznic la oile ascultatorilor

* Vreti sa murim?

Vai de capul nostru si de ghiocei! “Vestitorul primaverii” este cea mai umila floare. Cu capul plecat, ghiocelul e sinonimul floral al romanilor. Platind in fiecare an peste 1,5 miliarde de dolari pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, suportam cu capul plecat explicatii ale celor platiti sa ne vegheze sanatatea. Din obligatoria contributie la CAS statul retine o parte in Trezorerie, desi exista tensiuni cauzate de datoriile catre furnizorii de medicamente. Satisticienii europeni sunt transanti: Romania ocupa unul din ultimele locuri in privinta sperantei de viata a populatiei. Din cauza scaderii natalitatii, se manifesta fenomenul Ingrijorator al Imbatranirii unei natiuni care are mari carente de alimentatie. in fiecare an, unul din cinci romani se interneaza in spital, dar beneficiaza de servicii medicale aflate sub standardul statelor civilizate. Cu toate acestea, platim lunar 7 % din salariul brut pentru asigurarea serviciilor medicale gratuite, bugetul pentru sanatate fiind alimentat de populatie, in ultimii doi ani, cu 3 miliarde de dolari. De cheltuit, se cheltuie mult mai putin. Suntem “prostii lor”.

Plateste. Baga adanc mana in buzunarul secatuit de interminabila tranzitie a Imbogatirii smecherilor Imbuibati. Cine e “fraierul”? Romanul, adica eu, tu, noi toti. in acest an vom plati (suntem obligati!) Inca 1,7 miliarde de dolari pentru asigurarile de sanatate si vom beneficia de aceleasi servicii de calitate indoielnica. Natiunea saracita, prost alimentata, in lupta permanenta cu stresul cotidian si imbatranita prematur, va plati sistemului sanitar de stat pentru a fi tratati de personal bine pregatit, dar prost platit, in sedii medicale lipsite de aparatura adecvata.

Incapabilitate sau furt?

Daniela Bartos, Ministrul Sanatatii si Familiei, crede ca sunt suficienti bani dar sunt gestionati iresponsabil. Argumentele oferite de Bartos ar fi furtul din contul sanatatii (cheltuieli decontate ilegal, angajari prin care personalul e supralicitat desi ar trebui redus, spitalizari inexistente raportate ilegal, abuzuri in eliberarea retetelor compensate si prescrierea medicamentelor scumpe in detrimentul celor asemanatoare dar ieftine, achizitii de bunuri si servicii prin licitatii masluite). Apararea medicilor a acuzat la randul ei statul (pentru ca in urma economiilor facute in ultimii doi ani ar trebui sa se regaseasca in contul sanatatii peste 200 de milioane de dolari si pentru ca interzice folosirea totala a fondului de sanatate), datoriile medicilor si farmacistilor la furnizorii de echipamente si servicii medicale si la producatorii de medicamente (aproape 100 de milioane de dolari), spitale in care bolnavii dorm cate doi intr-un pat si isi aduc seringile de acasa, ambulante fara benzina si piese de schimb, sali de operatii improprii.

“Albele datorii”

Spitalele maramuresene au dezbracat halatul roz si l-au imbracat pe cel negru al agoniei, in buzunarele caruia au gasit facturi restante la apa, gaz, curent si servicii de intretinere, dar si catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare. Spitalele maramuresene au restante de peste 178 miliarde de lei. Spitalul Judetean Baia Mare are mai mult de jumatate din totalul datoriilor, respectiv 98 miliarde de lei. Chiar daca situatia institutiei pe care o conduce este critica, directorul Constantin Prie a refuzat cu aroganta lamurirea baimarenilor. ”Nu am timp pentru voi. Gazeta de Maramures nu mai exista pentru mine.” Nici bolnavii (care sunt direct afectati de proasta gospodarire a fondurilor, uneori de lipsa calmantelor sau a apei) nu exista, domnule director? Nu raspundeti nici de senzatia incercata de pacienti si vizitatori la damful emanat de morga situata (in semn de bun venit) chiar la intrarea in spital? In comparatie cu restantele Spitalului Judetean, cele 4,88 miliarde de lei, restantele Spitalului de Boli Contagioase, Dermato-Venerice si Psihiatrie par infime. ”Noi nu avem probleme foarte grave, cred ca solutia ar fi reInoirea contractului cu CNAS. Acesta a fost intocmit anul trecut, dar de atunci s-au marit salariile si pretul medicamentelor. in aceste conditii banii primiti acopera doar 80% din cheltuieli”, a spus directorul spitalului, Viorica Chereches. Datoriile Spitalului de Pneumoftiziologie depasesc 7 miliarde de lei. ”Avem 3,5 miliarde catre furnizorii de medicamente, restul reprezinta restantele catre furnizorii de gaze, curent electric, apa si catre intretinere. Dintre acestea cea mai mare datorie o avem la gaz, dar datorita intelegerii de care dau dovada cei de la Romgaz, vom plati esalonat aceasta suma”, a spus Gheorghe Bota, directorul institutiei. Nici Serviciul de Ambulanta nu e scutit de lipsa fondurilor suficiente, avand datorii de 500 milioane de lei. Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei are peste 28 miliarde de lei datorii. Nu cu mult mai roz este situatia Spitalului de Recuperare Borsa, care datoreaza furnizorilor 23 miliarde de lei. Nici spitalele din Viseul de Sus si Cavnic nu sunt la zi cu platile, avand datorii de 10, respectiv 3 miliarde de lei. Chiar daca centrele de sanatate din Somcuta Mare, Targu Lapus si Baia Sprie nu dispun de mult spatiu pentru tratarea pacientilor, datoriile ajung la 500 milioane de lei pentru fiecare.

Vinovatii fara vina

... lumina nu se va putea face decat atunci cand vom intelege ratiunile care stau la baza deciziei guvernantilor de a interzice folosirea in totalitate a banilor din fondul de sanatate. Avand la dispozitie in fiecare an peste un miliard de dolari pentru servicii de sanatate preplatite de populatie, sclipitoarele minti ale “celor de sus” au considerat necesar sa blocheze sute de milioane de dolari. Acesti bani sunt gestionati de stat prin Trezorerie, constituind o “salvare miraculoasa” pentru buget si sunt “marul discordiei” intre minister si medici. Din aceasta disputa, singurii perdanti sunt pacientii. O natie bolnava e furata si batjocorita de orgolii si nepricepere. E greu sa consideri altfel criza sistemului de sanatate din Romania si e mult mai greu sa crezi (sau sa demonstrezi) ca ministerul de resort nu vrea sa rezolve situatia. Fiind factorul de control al CNAS (implicit si supervizor al modului in care sunt cheltuiti banii), Ministerul Sanatatii este principalul vinovat pentru situatia creata, o situatie care risca sa se cronicizeze. Pana cand nu se vor gasi solutii, vom continua sa platim servicii medicale deplorabile si sa consideram ca spaga data medicilor este la fel de obligatorie ca si plata Asigurarilor de Sanatate. Probabil pe peretii spitalelor vor aparea afise de genul: “Atentie, primim atentii!”

Unde sunt banii nostri?

Chiar daca medicamentele reprezinta cel mai ieftin mod de tratament, datoriile spitalelor catre furnizori cresc cu fiecare an. Cercul vicios in care sunt implicati Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate duc la datoria permanenta a acestora catre furnizorii de medicamente, care au de Incasat 8.500 miliarde de lei (restante pe 2001 si 2002). in timp ce piata romaneasca de medicamente inregistreaza cresteri, starea de sanatate a romanilor este tot mai precara. Platim foarte mult pentru a beneficia de servicii medicale si pentru medicamente gratuite, dar la inceputul fiecarei luni, farmaciile sunt invadate de bolnavi disperati si de afise de genul: “Nu eliberam medicamente compensate”. Cu retetele in mana, romanii se Intreaba daca solutia oferita de cei pe care ii platesc pentru vindecare este bucata de hartie. Furnizorii de medicamente si farmacistii sunt tensionati si ingrijorati. Statul e mereu dator. Dar cine e statul? Si unde sunt banii nostri?

Restructurari

”Era o nevoie acuta de restructurare a unitatilor spitalicesti si de un management performant pentru gestionarea banilor. Spitalele inghit cea mai mare suma de bani din bugetul Caselor de Sanatate, cam 60%. Vom plati numai arieratele care au acoperire in servicii medicale, in limita valorilor posibil de contractat pe 2002 cu fiecare unitate sanitara. In ceea ce priveste restul arieratelor, spitalele trebuie sa le suporte din veniturile anului curent”, a spus Alina Pop, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate Maramures. In urma preconizatei reduceri a numarului de paturi din unitatile spitalicesti se spera ca in judetul nostru reducerea sa fie pana la 6,2 paturi la mia de locuitori, avand in vedere specificul geografic al zonei si patologia existenta (inca predomina bolile cronice si profesionale). “Reducerea de 405 paturi pentru judetul nostru permite mentinerea numarului de personal medico-sanitar, fara disponibilizari. De asemenea, nici o unitate spitaliceasca din Maramures nu se va desfiinta. Vor avea loc comasari de sectii in spitalele care nu sunt clinice, daca sunt doua de pe acelasi profil. in Baia Mare se vor comasa sectiile de medicina interna, pediatrie si chirurgie de la Spitalul Judetean si sectiile de infectioase de la Spitalul de Boli Infectioase”, a spus Calin Pop, directorul Directiei de Sanatate Publica Maramures. Cu toate ca nu suntem specialisti in domeniu, va spunem, noi, domnule Pop, ca reducerea numarului de paturi nu e Solutia Miraculoasa...

Catalin VISCHI
Ioana LUCACEL



* Blestemul pamantului

Legea pamantului ia mintile romanului. Pentru o palma de tarana s-au comis crime, fratii nu mai sunt frati, iar vecinii buni au ajuns dusmani de moarte. Pana nu de mult, sportul parea ferit de acesta nebunie, dar se pare ca nu este asa. In momentul in care se intrevede un cat de mic castig, se cauta orice mijloace pentru a demonstra ca o baza sportiva se afla pe pamantul care a fost in proprietatea bunicului, unchiului sau al nu stiu carei rubedenii, mai mult sau mai putin apropiate.

In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 20 alin. 2 din Legea 213/1998, privind proprietatea publica si regimul juridic al acestuia, cu modificarile ulterioare, Guvernul adopta inventarul bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului in Baia Mare, cu urmatoarea componenta: Sediu administrativ, Sala polivalenta, Hotel “Sport”, Bazin olimpic descoperit si acoperit, Stadion de atletism si de rugby. Toate obiectivele de mai sus sunt in proprietatea Directiei pentru Tineret si Sport a judetului nostru, ea fiind si cea care le administreaza.

Obiectivele au fost construite inainte de 1989, cand regimul comunist a dispus acest lucru pentru ”imbunatatirea starii de sanatate a populatiei”. in momentul in care s-a aprobat planul de constructii, terenul respectiv era in proprietate privata, fiind detinut de Ioan Hotea. Pentru a face viabil planul, regimul de atunci a decis un schimb de teren egal cu cel pe care urmau sa fie realizate constructiile. De pe strada Lunga, cum se numea atunci actualul bulevard Unirii, Ioan Hotea a primit pamant pe strada Nucului, plus cateva imobile. La vremea respectiva, totul a fost trecut in catastife fara nici o problema si asa a ramas. Dupa 1989, mai precis la finalul anilor 90, mostenitorii celui care a detinut terenul au cerut ca el sa le fie restuit. Prin Ordinul 2602 din 7 octombrie 1998, dat de Prefectura si semnat de prefectul Gheorghe Barlea, mostenitorii lui Ioan Hotea, sase la numar, restituie terenul celor in cauza. Ordinul este comunicat primarului, care este instiintat ca trebuie sa-l duca la indeplinire. La aflarea acestei vesti, DTSJ Maramures reactioneaza imediat. Se cauta toate hartiile si Insemnarile de care se putea folosi avocatul institutiei, care incepe actiunea in instanta. Conform unei note de constatare incheiate pe 10.02.1999 se apreciaza ca beneficiarii ordinului prefectului nu erau indreptatiti sa primeasca terenul expropriat prin Decretul 110/1974, motivul fiind un articol din Legea 169 din 1997 care loveste de nulitate absoluta anumite acte emise in baza Legii 18 din 1991. Prin urmare, ceea ce a facut fostul prefect Barlea era egal cu zero, iar mostenitorii au ramas cu ochii in soare. Ba mai mult, Directorul tehnic al Primariei, Traian Florea, scrie negru pe alb, in data de 15.02.1999, ca motivele invocate de mostenitori, teren liber de constructii si neafectat de lucrari de investitii nu sta in picioare. Terenul respectiv este ocupat partial de parcarea care deserveste Sala polivalenta, Sediul directiei si Bazinele de Inot, iar restul era afectat unei functiuni, terenuri de tenis si vestiare, aprobate prin detaliul de sistematizare numarul 91/30.05.1989, care face obiectul unui investitii care trebuia realizata, dar nu a fost finalizata. Un an mai tarziu, prin sentinta civila 533/A din 19.05.2000, Tribunalul Maramures da dreptate DTS Maramures si obliga pe intimatii Hotea la plata cheltuielilor de judecata. Mostenitorii lui Ioan Hotea nu se lasa si Inainteaza recurs la Curtea de Apel Cluj, care da din nou, pentru a doua oara dreptate forului baimarean, decizia fiind irevocabila. La trei ani dupa aceste evenimente, judecati si alte presiuni, timp in care se credea ca apele s-au linistit, a iesit la suprafata uleiul. Aceiasi mostenitori au redeschis cazul, dar in baza unei alte legi, care poarta numarul 10. Cu alte cuvinte, aceeasi Marie, dar cu alta palarie. De aceasta data, procesul deschis este abia la inceput, iar instanta va da, probabil, din nou dreptate Directiei Judetene pentru Sport, asa cum au facut si cele de dinainte, dar numai pe hartii si marturii, nu pe vorbe. Acesta ar trebui sa fie mersul lucrurilor. Sau exista anumite interese pe acest teren, iar noi ne facem ca nu stim. Deocamdata.

Marius FELIX



* SRI, paznic la oile ascultatorilor

Activitatile ilegale de culegere si transmitere a informatiilor se bazeaza tot mai mult pe folosirea mijloacelor tehnice, care faciliteaza accesul rapid si sigur al unor persoane la date secrete sau confidentiale. O bogata si atragatoare sursa de informare o reprezinta comunicatiile structurilor militare si ale altor institutii de stat, ori ale agentilor economici care nu respecta strict regulile de trafic in retelele proprii, care nu aplica masuri de protectie capabile sa inlature sau sa diminueze pericolul generat de vulnerabilitatea sistemelor de telecomunicatii. Moda supravegherii electronice a devenit o preocupare curenta a unor agenti economici, aproape fiecare companie care ”se respecta” avand compartimente specializate pentru spionarea proiectelor si realizarilor concurentei. ”Gazeta de Maramures” va prezinta in detaliu continutul unui raport senzational publicat recent de SRI, in care se face referire expresa la toate mijloacele de interceptare depistate in Romania pana acum. Daca asta sustine fara sfiala SRI-ul, ne intrebam oare cat de performanta este aparatura din dotare?

“Moda interceptarilor ilegale a patruns si in Romania, fiind astfel create premise pentru fapte care pun in pericol libertatea de comunicare a cetatenilor si siguranta nationala. Se evidentiaza deja un fenomen de proliferare a actiunilor de acest gen, ale caror victime sunt chiar simplii cetateni care, in anumite imprejurari, sunt privati in mod ilegal de dreptul constitutional la libera comunicare, la propria imagine, la intimitate, gratie ”stradaniei” celor care ignora legea. Se stie ca gama mijloacelor tehnice de culegere a informatiilor este deosebit de variata si diversificata, de la satelitii artificiali utilizati si in comunicatii, pana la dispozitivele improvizate de interceptare a convorbirilor telefonice sau a discutiilor purtate in diferite locuri.”

”In conditiile perfectionarii aparaturii electronice de captare, inregistrare si transmitere a sunetului si a imaginii, cei care au preocupari in acest domeniu dispun de o gama diversificata de mijloace, unele miniaturizate sau altele, cu performante apropiate, confectionate artizanal. Obsesia microfoanelor instalate in abajururile lampilor de la capatul paturilor din hoteluri sau in ghiveciul cu flori de la masa rezervata la restaurant a intrat si ea in colectia de antichitati a serviciilor secrete. Dupa cum s-a vazut in ultimii ani, chiar si servicii de spionaj de renume pot sa cada in plasa riscurilor pe care le implica instalarea unor microfoane in locuinte particulare, deoarece actiunea in sine constituie un delict penal, adica violare de domiciliu.

Primul dusman – robotul electronic

Primii agenti virtuali sunt robotul telefonic si telefonul fara fir care, in mai toate variantele lor de fabricatie, permit si o asa numita supraveghere a ambientului. Nu este de mirare ca iscodirea partenerului a devenit un fel de sport national daca judecam dupa cifra de vanzare a aparatelor care se gasesc in orice magazin de articole electronice. Cu aceste unelte, chiar si un novice poate afla secretul unei convorbiri. Legislatia din tarile evoluate si standardele tehnice valabile pe tot globul obliga firmele producatoare sa includa intre echipamentele de comunicatii si pe cele de interceptare si sa le ofere autoritatilor, cu conditia ca abonatii sa nu poata detecta in vreun fel daca o convorbire le este interceptata. Problema care se poate pune este cine sunt aceste autoritati si cat control exista asupra lor. Toti cei care au ceva de ascuns sau se simt vizati de atentia altora isi interzic, lor si familiei, sa umple casa cu instalatii muzicale sau computere personale, considerand ca tot ce este legat la o retea electrica de alimentare cu curent se situeaza intr-un circuit violabil. Chiar si instalatiile de siguranta cu interfoane se pot transforma in spioni electronici, iar cea mai inocenta priza de perete nu este decat un potential turnator anonim.

Ochiul ascuns

Mai nou, supravegherea si violarea sferei intime s-a extins de la universul foniei la cel vizual. Sistemele de supraveghere vizuala sunt incadrate, in general, la rubrica sistemelor de siguranta. Se fabrica astazi camere de luat vederi miniaturizate care pot fi strecurate prin orificii de ordinul milimetrilor. Cu ajutorul unui emitator, ce nu depaseste dimensiunile unui pachet de tigari, imaginile video pot fi transmise la distante mari. In arsenalul tehnic folosit pentru culegerea ilegala de informatii, o pondere importanta o detin mijloacele de interceptare a convorbirilor telefonice, a discutiilor sau a imaginilor ce reproduc activitati desfasurate in diferite spatii inchise sau in aer liber, a transmisiilor telegrafice, fax ori de date. Preferinta pentru folosirea mijloacelor tehnice de interceptare se datoreaza veridicitatii si rapiditatii cu care se transmit datele ce se obtin.

Surpriza din telefon

Rapiditatea realizarii legaturilor telefonice la distante foarte mari ofera si posibilitatea transmiterii prin aceste cai a unor informatii cu caracter secret sau confidential. Cu toate limitarile impuse prin legislatie activitatilor de interceptare, structura retelelor de telecomunicatii permite accesul relativ simplu si direct la circuitele fizice care deservesc anumiti abonati. Gradul redus de protectie a circuitelor fizice pe unele portiuni de traseu face posibila interpunerea unor dispozitive de preluare, amplificare, ascultare, inregistrare sau chiar transmitere la distanta a comunicatiilor interceptate. Sistemele de telecomunicatii aflate in serviciu, majoritatea complet automatizate, permit, in anumite conditii, activarea de la mare distanta a unui mijloc tehnic conectat pe circuitul unui post telefonic. Moda procurarii unor aparate telefonice cu aspect estetic atragator, sofisticate din punct de vedere al serviciilor oferite, reprezinta un potential pericol, intrucat pot fi echipate chiar din fabricatie cu elemente care permit interceptarea comunicatiilor, mascate special pentru a rezista controalelor de specialitate.

Mijloace neconventionale de interceptare

Merita sa descriem felul in care geamul ferestrei unei incaperi in care se poarta discutii se transforma in emitator la mare distanta. Vibratiile foii de sticla provocate de zgomotele din interior pot fi “citite” cu ajutorul unui fascicul laser (care sufera variatii de amplitudine si faza) si decodificate prin interpretare electronica. Alte sisteme de interceptare sunt concepute pe principiul activarii prin bombardare cu un fascicul de microunde a unei cavitati rezonante (cu forma si dimensiuni riguros determinate), mascata intr-un obiect masiv din spatiul vizat (tablou, sculptura, lambriu, perete). Se obtine astfel o sursa electrica de tensiune ce alimenteaza emitatorul cu microfon asociat, pasiv pana in momentul activarii, care poate fi exploatat de la distanta. Cu un microfon directional perfectionat, amplasat intr-o cladire, pot fi ascultate discutiile purtate de anumite persoane in aer liber sau in alte spatii, daca exista vizibilitate directa fata de acestea. O alta realizare de varf o reprezinta posibilitatea captarii semnalelor electromagnetice emise de un aparat fax sau de un computer in stare de functionare, interpretarea lor si reconstituirea imaginilor transmise ori a celor afisate pe display. Dezvoltarea mijloacelor neconventionale de interceptare este indisolubil legata de utilizarea intensa a computerelor pentru prelucrarea electronica a semnalelor captate in conditii dificile si aducerea lor la un nivel acceptabil de inteligibilitate. Computerele sunt folosite azi nu numai pentru spargerea codurilor sau descifrarea comunicatiilor protejate prin sisteme electronice, ci si pentru efectuarea de analize spectrale ale vocii umane, pentru eliminarea zgomotelor parazite sau pentru extragerea informatiei utile dintr-o multitudine de semnale suprapuse. De asemenea, echipamentele de interceptare sofisticate, extrem de puternice, interconectate cu canale de comunicatii asigurate prin sateliti, sunt in masura sa controleze cvasi-totalitatea comunicatiilor telefonice internationale, selectand din multimea convorbirilor pe acelea care intereseaza la un moment dat.

Vulnerabilitatea retelelor fixe de telefonie

Cel mai simplu mod de a intercepta o convorbire telefonica este conectarea cu un circuit suplimentar peste circuitul abonatului care este supravegheat si utilizarea unui sistem de ascultare sau Inregistrare. Posibilitatile de conectare pe circuitele telefonice dintre cutia terminala si telefon sunt evidente. in retelele telefonice urbane sunt Inca numeroase situatii in care circuitele dintre cutiile terminale (nise) si telefon nu sunt aduse prin tubulatura, ci aerian, cu brida pozata aparent pe fatadele si pe peretii interiori ai cladirilor. Nisele telefonice sunt amplasate in spatiile comune ale imobilelor, iar cutiile terminale, pe fatadele cladirilor sau pe stalpi. Desi se iau masuri de protectie ale acestora prin incuiere, exista posibilitati de acces neautorizat la circuite, iar persoanele interesate se pot conecta cu aparate de ascultare, de Inregistrare sau de transmitere la distanta a convorbirilor. in repartitorul centralei, operatiunile necesare interceptarii convorbirilor telefonice sunt facilitate de faptul ca aici se concentreaza toate circuitele telefonice. Toate centralele telefonice digitale conectate in retea, in virtutea serviciului de teleconferinta si al altor servicii pe care le asigura pe circuite libere sau pe circuite de abonat, pot fi programate sa intercepteze anumite convorbiri, in functie de dorinta sau preocuparea unora dintre angajatii care le deservesc. Garantii depline de siguranta si confidentialitate nu ofera nici precizarile producatorilor inscrise pe ambalaje si nici instructiunile de folosire a echipamentelor telefonice. Orice specialist stie sa dezlege enigma codului digital si se pare ca pe masura ce aparatul incepe sa aiba noi calitati tehnice, in aceeasi masura sporeste si vulnerabilitatea lui.

Gaurile telefoniei mobile

In sistemul NMT, care este considerat cel mai vulnerabil, informatiile sunt transmise in clar iar monitorizarea convorbirilor este la indemana oricarei persoane care si-a procurat un scanner, in timp ce in sistemele GSM, DCS si CDMA, informatia este transmisa conform unui algoritm care asigura un anumit grad de protectie, putand fi interceptata doar cu aparatura adecvata, pe o raza de cativa kilometri in jurul vorbitorului. Totusi, nici o retea de telefonie mobila nu asigura o securitate deplina a convorbirilor. Chiar si sistemul CDMA promovat recent (ZAPP - n.r.) este depasit, existand deja alternative mai performante. Doar aparitia microprocesoarelor biologice imbunatateste perspectiva in domeniul criptarii. GSM (Sistemul Global de Comunicatii Mobile) este un sistem european de comunicatii mobile creat in 1986. Prima lansare comerciala a avut loc in anul 1991, iar de atunci toate tarile europene au adoptat acest sistem de comunicatii. Amploarea mondiala pe care au luat-o comunicatiile mobile, precum si rapida dezvoltare ce se preconizeaza in continuare au intensificat interesul organismelor guvernamentale pentru interceptarea acestora, ceea ce a impus fabricarea unor echipamente de interceptare care sa asigure facilitatile dorite de cei interesati. Potrivit unor surse neoficiale, se comercializeaza ilegal echipamente destinate interceptarii convorbirilor sau blocarii pe timp limitat a accesului unor abonati in retelele de telefonie mobila, angajatii unor operatori asculta convorbiri, divulga informatii despre traficul unor abonati, ori selecteaza si inregistreaza mesajele vocale sau scrise, iar unele persoane cerceteaza si experimenteaza tehnici de interceptare a comunicatiilor mobile cu sprijinul ilicit al unor angajati ai operatorilor. Datorita pretului foarte ridicat al echipamentelor de interceptare si conditiilor de interconectare cu centrele de comutatie GSM, doar serviciile guvernamentale beneficiaza legal de toate posibilitatile de lucru oferite de aceasta aparatura speciala. In aceste conditii, cantitatea de informatii ce poate fi obtinuta din canalele de comunicatii mobile este foarte mare. Nota: Intertitlurile apartin redactiei.

Dan PARCALAB

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.