Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Mihail Kalasnikov isi petrece timpul in fata televizorului, vizionand imagini cu arma inventata de el (mitraliera de asalt Kalasnikov, mai bine cunoscuta drept AK47), in mainile soldatilor profesionisti sau ale miscarilor de eliberare nationala, noteaza The Times, citat de Rompres.
Kalasnikov
La 86 de ani, Kalasnikov se plange ca arma pe care a inventat-o a devenit optiunea teroristilor, a criminalilor si a copiilor-soldati. Cea mai prolifica masina de ucis din istorie. Cu o saptamana inainte de conferinta ONU privind comertul cu arme de calibru mic, Kalasnikov si-a alaturat glasul cererilor pentru un tratat international care sa reduca vanzarile de arme create de el. “Nu ma ingrijoreaza armele care sunt folosite in scopuri de eliberare nationala sau aparare. Dar cand vad ca oameni pasnici sunt ucisi si raniti de aceste arme, ma calmez doar spunandu-mi ca am inventat aceasta arma in urma cu 60 de ani pentru a proteja interesele tarii mele”, a declarat parintele AK47.
Generalul in rezerva Kalasnikov a inceput proiectarea armei in 1941, in timp ce era in convalescenta in spital, dupa ce fusese ranit in urma unui atac cu obuz al armatei germane asupra tancului sau. Isi aminteste ca s-a gandit o noapte intreaga si a alcatuit o schita despre care credea ca va imbunatati sansele armatei sovietice impotriva fortelor naziste mult mai dotate, ce foloseau mitraliere automate. Spre frustrarea lui, aceasta arma a fost finalizata sase ani mai tarziu, in 1947, fiind botezata Avtomat Kalasnikova 47. Arma s-a dovedit atat de fiabila, incat a devenit o arma standard in dotarea armatei in doi ani, iar dupa putin timp a inceput sa fie exportata catre guvernele “prietene” si miscarile revolutionare.
Copii si variante adaptate ale acestui model au fost produse in peste 12 tari comuniste, printre care China, Coreea de Nord, Germania de Est si Polonia. In lume exista aproximativ 100 de milioane de arme de tipul AK47 - de aproximativ 10 ori mai multe decat rivalul american, MI6. Si aproximativ un miliard de mitraliere au fost produse avand la baza modelul AK47, potrivit Ijmas, compania care produce AK47 in fabrica de la Ijevsk, in Muntii Ural.
Generalul Kalasnikov, care este in continuare proiectant sef in cadrul companiei Ijmas, este de parere ca aceasta arma se bucura de popularitate datorita simplitatii si fiabilitatii, in special daca este comparata cu omologii occidentali: “chiar daca stai intr-o mlastina poti apuca arma, ochi si apoi sa tragi. Aceasta este cea mai buna descriere pentru o arma. Soldatii adevarati stiu si inteleg acest lucru. Priviti ce se intampla acum: in fiecare zi, la televizor, vedem ca americanii din Irak sunt dotati cu armele mele automate si cu mitraliere de atac in vehicule blindate. Mitralierele lor americane nici macar nu functioneaza corespunzator”.
Comertul cu moarte
Mitraliera este eficienta mai ales in jungla si desert, astfel incat Pentagonul a cumparat mii de astfel de modele pentru dotarea noilor forte ale armatei irakiene. Anul acesta, Venezuela a cumparat 100.000 de bucati, pentru a inlocui mitralierele americane din dotarea armatei sale, dupa care a anuntat ca planuieste infiintarea unei fabrici care sa produca armament rus sub licenta.
Generalul Kalasnikov sustine ca nu a profitat in mod direct de pe urma vanzarilor armei. El nu si-a putut breveta inventia in perioada sovietica si nu a reusit sa castige drepturile pentru proiectul sau nici dupa 1991. Dupa caderea Uniunii Sovietice, a reusit totusi sa duca un trai confortabil, punandu-si numele pe produse precum umbrele, bricege, ceasuri si doua sortimente de votca. Recent, cel mai mare producator de autovehicule a anuntat ca planuieste fabricarea unui autovehicul de teren militar blindat, o versiune a automobilului Lada, care va fi numit Kalasnikov.
Acum, cand are probleme de sanatate, generalul Kalasnikov isi va da numele unei campanii privind un control mai drastic asupra comertului international cu arme de calibru mic.
Oxfam, Amnesty International si International Action Network on Small Arms au lansat in 2003 o campanie in vederea convenirii unui Tratat privind Comertul International cu Arme, de adoptat in cadrul conferintei ONU, care a inceput in 26 iunie, la New York. Tratatul, care are deja sprijinul a 50 de tari, va interzice transferul de arme de calibru mic catre guverne sau grupari armate care se fac vinovate de abuzuri grave privind drepturile omului. Generalul Kalasnikov, care a scris o declaratie prezentata in cadrul acestei conferinte, a declarat: “este imperativ sa se ia o decizie in ceea ce priveste instituirea unor sanctiuni stricte impotrva celor care incalca termenii unui astfel de acord international”. Amnesty International a salutat sprijinul generalului Kalasnikov: “este interesant ca pana si cineva care a fost implicat in fabricarea acestor arme recunoaste ca acestea sunt folosite iresponsabil. Guvernele ar trebui sa actioneze acum pentru a conveni principii universale care sa reglementeze acest comert mortal.”
Avtomat Kalasnikova 47
* AK47 poate lansa 600 de focuri pe minut, este precisa pana la 300 de metri si mortala pana la 1.500 de metri.
* Este folosita in 55 de armate.
* Se fabrica in 11 tari.
* Apare pe drapelul Mozambicului si pe steagul Hezbollah.
* Un miliard de mitraliere se produc pe baza proiectului Kalasnicov.
* In fiecare an mor aproximativ 1.300 de oameni in urma impuscarii cu arme de calibru mic.
The Times
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.