Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Învățământul de artă, o „nestemată” pe blazonul comunității
Profesor universitar dr. Nicolae Suciu
Am rămas surprins în aceste zile când am auzit că pe lista instituțiilor de învățământ din Maramureș, ce trebuiesc să comaseze și să desființeze anumite clase, Colegiul de Artă din Baia Mare era pe primul loc. Surpriza era cu atât mai mare cu cât în luna decembrie 2017, Colegiul a fost evidențiat cu numeroase distincții pentru realizările de prestigiu ale elevilor. Eficientizarea prin comasare a Specializării Arte Plastice cu Arhitectură ar fi putut crea un precedent de totală „ineficiență”. Îmi aduc aminte că în anul 1978, când eram student la Conservatorul de Artă „George Enescu”, se vehiculau termeni de autogospodărire și autofinanțare în învățământul de artă, insinuându-se situații bizare în care elevii și studenții secțiilor de artă plastice trebuiau să realizeze microproducții de atelier spre a fi comercializate, iar elevii de la muzică să participe la așa – zise „evenimente” care să fie remunerate! S-a revenit rapid și s-a înțeles că nu aceasta este calea spre ducerea în derizoriu a statutului artistului, a actului de creație artistică, atât de necesar în dezvoltarea societății și sensibilității cetățenilor comunității, știindu-se că artiștii „sunt antenele sensibile ale societății” (Corneliu Baba).
Revenind, când am auzit despre intențiile de a eficientiza învățământul vocațional, nu am putut rămâne indiferent, pentru că tăcerea m-ar solidariza cu astfel de atitudini. Din 1981, de când am primit repartiție guvernamentală la atelierul de creație de la Faimar, știam despre strădania și eforturile conducerii fabricii de a sprijini, dezvolta și forma învățământul artistic băimărean (nu numai Specializarea Ceramică) printr-un aport major, material și nu numai, se cuvine a fi remarcat de numeroșii absolvenți ai specializării arte plastice, ce lucrau în atelierul de pictură manuală, unicat și serie scurtă a fabricii. Am fost implicați imediat, membrii atelierului de creație, în a sprijini și coopera, printr-o atitudine de colegialitate această specializare. Lucrurile au evoluat, astfel că, Simpozioanele Naționale de Ceramică ce s-au susținut la Baia Mare (1981, 1984, 1986, 1988) reuneau efortul creator al profesorilor liceului și artiștilor locali, membri ai U.A.P.R, alături de participanți din întreaga țară, renumiți artiști ce s-au remarcat în domeniul creației sticlei, faianței și porțelanului. Despre aceste izbânzi mă voi referi în materiale viitoare.
Cunosc îndeaproape serii de elevi absolvenți ai Specializării Arte Plastice (din 1994 am fost membru în Comisia Comitetului de părinți al Colegiului de Artă băimărean, fiul meu urmând cursurile de muzică, instrument – vioară – în primii 4 ani după care cursurile Specializării Arte Plastice), realizările și împlinirile profesionale din domeniul Artelor Plastice, mulți dintre aceștia urmând cursurile universitare de Artă din: București, Cluj, Iași, Timișoara, devenind artiști de referință, cadre didactice în aceste instituții precum și prin studii aprofundate, au dobândit titlul științific de doctor în Arte Vizuale. Absolvenții Colegiului de Artă de la Specializarea Arte Plastice au fost distinși cu numeroase premii și diplome, la concursurile naționale și internaționale de artă plastică.
Specializarea Arte Plastice – Pictură, care funcționează din anul 2000 în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, s-a bucurat în mod deosebit de un aflux important de absolvenți ce au continuat studiile superioare de artă la Baia Mare. Mulți dintre acești absolvenți se regăsesc și acoperă necesarul de cadre didactice din localitățile județului Maramureș, în toate structurile, în învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal.
Menționăm de asemenea că mulți dintre absolvenții Colegiului de Artă și al formei de învățământ superior de artă de la Baia Mare, au realizat și realizează împliniri profesionale de excepție, în țară și în străinătate (SUA, Canada, Anglia, Franța, Olanda, Spania, Cehia etc.), recunoscute în plan profesional de instituții, foruri de conducere, asociații profesionale etc. Tradiția existenței Coloniei de Pictură de la Baia Mare, înființată în 1896, a fost continuată de absolvenți ai specializării Arte Plastice din cadrul Colegiului de Artă din Baia Mare, mărind prestigiul profesional al orașului și a reprezentării artei românești în plan internațional.
Această tradiție artistică a devenit un „blazon de marcă”, asigurând în acest fel viața culturală și artistică a Băii Mari, legitimând prin probitate profesională calitatea și evoluția fenomenului artistic, știut fiind faptul că a rămas o direcție singulară de reprezentare a culturii (mineritul, industria tehnică și constructoare de utilaje s-au desfiinţat de mult). În anul 2016 s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Plastice la Baia Mare (la care am fost președinte de juriu), ce a reunit potențialul creator al elevilor de la liceele de artă din țară și străinătate, iar membrii juriului au remarcat în mod deosebit calitatea actului creator, nivelul profesional de pregătire al cadrelor didactice, cât și al elevilor, mulți dintre membrii juriului fiind absolvenți ai colegiului, cadre didactice titulare la Universități de Artă de prestigiu din țară.
Evoluția structurilor instituționale a învățământului liceal de artă la Baia Mare, au alternat între restrângere și chiar desființare în anumite perioade, ultimii ani conturând un parcurs distinct al Programului de Studii Arte Plastice, cu performanțe vizibile ale elevilor, cu realizări de excepție, promovând o imagine reprezentativă a ceea ce constituie Baia Mare pe harta Coloniilor de Pictură din Europa Centrală și de Sud – Est. Într-un dialog avut cu ceva timp în urmă cu graficianul Mihai Mănescu, Decanul Universității Naționale de Artă din București, purtat pe teme de selecție și admitere a candidaților pentru specializarea Programului Arte Plastice, îmi făcea următoare confesiune: „Dacă Van Gogh ar fi fost evaluat după criteriile și exigențele unui examen de admitere la desen, nu am fi refuzat oare, omenirii, apariția unui geniu?”.
Exigențele de selecție impuse după niște reguli ce nu sunt întotdeauna relevante se pot modifica astfel încât aria de selecție să ofere șansa urmării cursurilor de artă și celor a căror percepție vizuală este în primul rând structurată, prin prisma simțului culorii, dovedit fiind faptul căci cu simțul culorii ne naștem, iar celelalte virtuți (desen, ponderi vizuale, simțul proporțiilor, metode și tehnici de exprimare, calitatea și valoarea liniei etc.) le dezvoltăm prin acumulări, educație, studiu individual și… multă muncă !!!
Nutrim convingerea că o aplecare mai atentă asupra evoluției învățământului de arte plastice din cadrul Colegiului de Arte va avea ca rezultat continuitatea sub aceleași auspicii a specializării Arte Plastice - Pictură.
„Tradiția existenței Coloniei de Pictură de la Baia Mare, înființată în 1896, a fost continuată de absolvenți ai specializării Arte Plastice din cadrul Colegiului de Artă din Baia Mare, mărind prestigiul profesional al orașului și a reprezentării artei românești în plan internațional”.