• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Drobul de sare al inundaţiilor

În urmă cu 3-4 ani, comuna Botiza a fost grav afectată de inundaţii. Zeci de case şi terenuri au fost afectate de puhoaie. Sumbrul scenariu s-ar putea repeta în această primăvară. Din cauza întreruperii lucrărilor de îndiguire, drumul judeţean şi casele sunt în pericol.

 
Circa 50 de gospodării inundate, oameni evacuaţi, bunuri şi animale luate de ape. Potopul de la Dumnezeu a fost dublat de incompetenţa autorităţilor. În loc să prevină dezastrul prin lucrări de îndiguiri, în urmă cu 3-4 ani, autorităţile au plătit despăgubirea şi refacerea infrastructurii afectate de inundaţii. Acum, scenariul e pe cale să se repete la indigo. După dezastrul de atunci, primarul Ioana Trifoi a tot cerut lucrări de îndiguire. Într-un final glorios, acestea au început, dar anul trecut s-au blocat din nou. Iar acum, drumul şi bunurile oamenilor sunt din nou în pericol.

Ioana Trifoi spune că: “Lucrările de apărări de maluri s-au oprit, iar în momentul în care am întrebat, cei de la Selina mi-au spus că n-au fonduri. Aşa că am tot dat telefoane şi am făcut adrese la Cluj. Nici nu mai ştiu câte sesizări am făcut. Au venit cei de la Cluj şi mi-au spus că la rândul lor n-au primit bani de la Minister şi că nu au fonduri. Din câte am înţeles în 2011 au avut 4 sau 5 miliarde lei vechi, iar de aceşti bani s-a lucrat la o curbă. Dar s-au oprit. Mi-au tot promis că până în toamnă vor face şi alte lucrări, dar n-au făcut. Anul trecut au lucrat doar într-o curbă, dar şi acolo este foarte puţin ce au făcut. Că au lucrat pe maxim 10 – 15 metri. Plus că nu este vorba de o îndiguire serioasă cu beton, ci au pus piatră zidită”.Primarul a trimis din nou adrese în care atrage atenţia că drumul e în pericol şi, mai mult, există riscul producerii unor accidente: „Eu am tot sesizat că lucrările trebuie urgent continuate, pentru că dealul de la Slatina este foarte înalt şi fiind drum judeţean s-a tot surpat din mal. Drumul este foarte îngust şi este periculos pentru circulaţie. Văzând că nu se face nimic, eu m-am străduit să semnalizez că zona este periculoasă, aşa că am montat acolo o bară metalică să vadă cei din maşini că este risc să cadă în vale. Pe lângă asta, sunt şi case în zonă. Una dintre case cu anexe este chiar în pericol mare.

Toate astea le-au văzut şi cei de la Apele Române că au venit în delegaţie. Şi mi-au tot spus că „da”, o să facă, o să facă, dar n-a mai făcut nimeni nimic. Pe mine mă sperie gândul că vine primăvara şi se topesc zăpezile. La noi este zăpadă multă în păduri şi în momentul în care se topeşte vine apa cu viteză. Pe zi ce trece malurile sunt tot mai roase de apă şi într-o zi o să ne trezim cu partea de sus a satului, zona de la Valea Sasului, blocată, că nu o să se mai poată circula”. Mai mult, sunt în pericol şi lucrările executate până acum, care nu ating nici procentul de 50% din necesar. Chiar e nevoie de încă o catastrofă?

 
 „O să rămână oameni izolaţi, drumul o să se rupă şi atunci o să fie nevoie de şi mai mulţi bani. Plus că din moment ce nu se continuă lucrările, se pun în pericol şi celelalte lucrări de îndiguire care s-au făcut deja. Pentru că neexistând continuitate, o să intre apa pe după digurile făcute şi o să se distrugă tot. Din malurile ce trebuie consolidate nu s-a făcut nici jumătate. Îndiguirea a început în 2006, dar doar atunci în preajma inundaţiilor s-au mişcat mai tare cu lucrările. Pe măsură ce a trecut timpul, au lucrat tot mai puţin şi apoi deloc” - Ioana Trifoi, primarul comunei Botiza.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.