Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Drobul de sare al inundaţiilor
În urmă cu 3-4 ani, comuna Botiza a fost grav afectată de inundaţii. Zeci de case şi terenuri au fost afectate de puhoaie. Sumbrul scenariu s-ar putea repeta în această primăvară. Din cauza întreruperii lucrărilor de îndiguire, drumul judeţean şi casele sunt în pericol.
Ioana Trifoi spune că: “Lucrările de apărări de maluri s-au oprit, iar în momentul în care am întrebat, cei de la Selina mi-au spus că n-au fonduri. Aşa că am tot dat telefoane şi am făcut adrese la Cluj. Nici nu mai ştiu câte sesizări am făcut. Au venit cei de la Cluj şi mi-au spus că la rândul lor n-au primit bani de la Minister şi că nu au fonduri. Din câte am înţeles în 2011 au avut 4 sau 5 miliarde lei vechi, iar de aceşti bani s-a lucrat la o curbă. Dar s-au oprit. Mi-au tot promis că până în toamnă vor face şi alte lucrări, dar n-au făcut. Anul trecut au lucrat doar într-o curbă, dar şi acolo este foarte puţin ce au făcut. Că au lucrat pe maxim 10 – 15 metri. Plus că nu este vorba de o îndiguire serioasă cu beton, ci au pus piatră zidită”.Primarul a trimis din nou adrese în care atrage atenţia că drumul e în pericol şi, mai mult, există riscul producerii unor accidente: „Eu am tot sesizat că lucrările trebuie urgent continuate, pentru că dealul de la Slatina este foarte înalt şi fiind drum judeţean s-a tot surpat din mal. Drumul este foarte îngust şi este periculos pentru circulaţie. Văzând că nu se face nimic, eu m-am străduit să semnalizez că zona este periculoasă, aşa că am montat acolo o bară metalică să vadă cei din maşini că este risc să cadă în vale. Pe lângă asta, sunt şi case în zonă. Una dintre case cu anexe este chiar în pericol mare.
Toate astea le-au văzut şi cei de la Apele Române că au venit în delegaţie. Şi mi-au tot spus că „da”, o să facă, o să facă, dar n-a mai făcut nimeni nimic. Pe mine mă sperie gândul că vine primăvara şi se topesc zăpezile. La noi este zăpadă multă în păduri şi în momentul în care se topeşte vine apa cu viteză. Pe zi ce trece malurile sunt tot mai roase de apă şi într-o zi o să ne trezim cu partea de sus a satului, zona de la Valea Sasului, blocată, că nu o să se mai poată circula”. Mai mult, sunt în pericol şi lucrările executate până acum, care nu ating nici procentul de 50% din necesar. Chiar e nevoie de încă o catastrofă?