Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Între pasiune și rațiune
Recent, la Editura Academiei Române a apărut ediția a II-a, revăzută și adăugită, a cărții „Proiectele miniere. Evaluarea din perspectiva dezvoltării durabile”. Prima ediție a acestui volum a apărut în 2012 și a primit premiul „Virgil Madgearu” al Academiei Române.
Între timp, autorul, Nicolae Bud, a devenit membru asociat al Academiei de Științe Tehnice din România, ca
o „recunoaștere a remarcabilei activități în domeniul științei și tehnicii”.
Prezenta ediție e deschisă de un cuvânt-înainte al domnului Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, în care istoricul subliniază faptul că acest tratat poate stârni interesul unui spectru foarte larg de cititori, începând cu specialiștii și culminând cu politicienii.
Prefața cărții e semnată de prof. univ. dr. Dinu Marin, care subliniază bogata activitate editorială a autorului „despre sectorul mineralelor și despre minerit”, dar și trecutul de practician al acestuia, de „inginer în lungile galerii de exploatare a minereurilor”.
Într-adevăr, până să ajungă să facă cercetare într-un domeniu pe care decidenții îl ignoră cu o dezinvoltură demnă de o cauză mai bună, Nicolae Bud s-a afundat în măruntaiele munților din Maramureș. Poate acolo a început și s-a consolidat atașamentul față de minerit al celui care cu pasiune refuză să capituleze în fața a ceea ce el numește „distrugerea unei întregi economii”, considerând că acest „experiment va intra în istorie”. Folosindu-și competențele, autorul propune soluții acolo unde alții se lamentează. Va ține cineva seamă de ele? Se vor dovedi fiabile? Va avea această a doua ediție, ce include două noi capitole, ecoul meritat în societatea românească?