• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Ianuarie , 2022

Între pasiune și rațiune

Recent, la Editura Academiei Române a apărut ediția a II-a, revăzută și adăugită, a cărții „Proiectele miniere. Evaluarea din perspectiva dezvoltării durabile”. Prima ediție a acestui volum a apărut în 2012 și a primit premiul „Virgil Madgearu” al Academiei Române.

Între timp, autorul, Nicolae Bud, a devenit membru aso­ciat al Academiei de Științe Tehnice din România, ca
o „recunoaștere a remarcabilei acti­vități în domeniul științei și tehnicii”.
Prezenta ediție e deschisă de un cuvânt-înainte al domnului Răz­van Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, în care istoricul subliniază faptul că acest tratat poate stârni interesul unui spectru foarte larg de cititori, începând cu specialiștii și culminând cu politicienii.
Prefața cărții e semnată de prof. univ. dr. Dinu Marin, care subliniază bogata activitate editorială a autorului „despre sectorul mineralelor și despre minerit”, dar și trecutul de practician al acestuia, de „inginer în lungile galerii de exploatare a minereurilor”.
Într-adevăr, până să ajungă să facă cercetare într-un domeniu pe care decidenții îl ignoră cu o dezinvoltură demnă de o cauză mai bună, Nicolae Bud s-a afundat în măruntaiele munților din Maramureș.  Poate acolo a început și s-a consolidat atașamentul față de minerit al celui care cu pasiune refuză să capituleze în fața a ceea ce el numește „distrugerea unei întregi economii”, considerând că acest „experiment va intra în istorie”. Folosindu-și competențele, autorul propune soluții acolo unde alții se lamentează. Va ține cineva seamă de ele? Se vor dovedi fiabile? Va avea această a doua ediție, ce include două noi capitole, ecoul meritat în societatea românească?



 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.