• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Iunie , 2012

Interviu cu Doru Dăncuş, preşedintele PNŢCD Maramureş

„Înaintaşii mei politici au fost şi vor rămâne repere de moralitate, de sacrificiu, de tenacitate în politică”

 

Reporter: Ce înseamnă „noul început” pentru PNŢCD?

Doru Dăncuş: Noul început este o şansă pe care trebuie să o fructificăm după 12 ani de absenţă de pe scena politică maramureşeană. Înseamnă dorinţa unor oameni tineri, competenţi şi curaţi în suflet de a interveni în relansarea acestui brand istoric şi de a-l aduce acolo unde-i este locul, în prim-planul scenei politice.Totodată, înseamnă un nou concept al PNŢCD-ului de a face politică, un concept care se bazează pe sintagma „respect pentru trecut, încredere în viitor”.

 

Rep: Câteva proiecte pentru Maramureş?

D.D.: Susţin pe deplin construcţia tunelului pe sub Munţii Gutâi, ce urmează a face legătura între cele mai importante oraşe din Maramureş, respectiv Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Nu cred că mai e cazul să exprim multiplele avantaje ce le-ar genera acest proiect. 

Maramureş - centrul culturilor tradiţionale din România. Având în vedere că ne aflăm în unul din cele mai bogate judeţe din punct de vedere cultural, este păcat sa nu ne folosim de acest atu pentru a dezvolta în adevăratul sens al cuvântului turismul din Maramureş. Prin acest proiect, doresc să aduc sub o singură umbrelă toate evenimentele cultural importante ale judeţului, pentru un maxim de promovare şi eficienţă în organizare şidezvoltarea climatului de afaceri în judeţ.

Consider că una din priorităţile politicienilor din Maramureş trebuie să fie crearea de noi locuri de muncă. Pentru aceasta nu este suficient să stăm cu mâinile în sân, aşteptând investitorii, ci trebuie să realizăm un climat favorabil pentru oamenii de afaceri interesaţi de această zonă. Pentru aceasta e nevoie de avantaje administrative, facilităţi si infrastructură performantă, parteneriate publice private şi multă consecvenţă.

Susţinerea absolută în păstrarea culturii şi tradiţiilor maramureşene. Doresc şi trebuie să sprijinim cât mai mult posibil şcolile populare de arte, meşteşugarii, creatorii de artă şi vestimentaţie populară şi toate celelalte domenii cu implicaţie în cultura tradiţională.Turismul, ca sursă principală de venit. Este păcat că până acum nu am profitat pe deplin pe capacităţile turistice ale judeţului nostru. O campanie de promovare la nivel naţional, cât şi internaţional, în care Consiliul Judeţean să ofere o platformă comună pentru toate evenimentele cultural-artistice, obiectivele turistice, pensiunile, muzeele şi celelalte atracţii consider că ar avea un impact major asupra dezvoltării Maramureşului.Aprecierea valorilor. Pretutindeni în lume comunităţile îşi cinstesc oamenii importanţi din zonă, prin distincţii, memoriale şi alte modalităţi. Trebuie să urmăm modelul pentru a ne conserva valorile.

Cel mai important lucru pe care doresc să-l promovez este politica pentru cetăţeni. Mi-ar face mare plăcere ca după alegeri politicienii maramureşeni să lucreze împreună pentru cetăţeni, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, scorul obţinut în campanie sau alte animozităţi personale. Dialogul social şi transparenţa decizională sunt lucruri care trebuie să primeze în aceste momente. Sunt dispus să-mi asum rolul de mediator în această situaţie şi sunt convins că voi găsi deschidere şi cooperare la personalităţile politice din judeţ.

 

Rep: Despre nevoia de întoarcere la valorile ţărăniste.

D.D.: Deoarece moralitatea, familia creştină, dreptatea socială, proprietatea, tradiţia, patriotismul sau solidaritatea socială sunt valori sănătoase pe care se poate construi o societate sănătoasă, înainte de a vorbi despre principii economice sau sociale de dreapta, doresc să mă opresc asupra valorilor de la nivel individual, fără de care aceste principii nu pot funcţiona. De aceea, consider că morala creştină aplicată în viaţa de zi cu zi este fundaţia pe care se clădeşte caracterul unui om de dreapta. De exemplu, nu arunci murdărie pe jos, nu pentru că este un poliţist în spatele tău şi te amendează, ci pentru că te gândeşti că pământul ne-a fost dat să-l stăpânim, să avem grijă de el, nu să-l murdărim. La fel, nu iei mită, nu pentru că ţi-e frică de un flagrant, ci pentru că ştii că e imoral şi incorect.

Morala creştină ne învaţă să nu furi, să nu-ţi însuşeşti foloase necuvenite, lucruri atât de rar întâlnite la oamenii politici din ziua de astăzi. Este foarte important ca la nivel individual să trăieşti după astfel de norme, iar apoi principiile economice şi sociale vin de la sine.

 

Rep: Ce au atipic aceste alegeri?

D.D.: Din punctul meu de vedere, aceste alegeri, mai precis campania electorală pentru alegerile din 10 iunie, este una ştearsă, lipsită în primul rând de dezbateri pe problemele comunităţii. Candidaţii, în marea lor majoritate, încearcă să spună ce nu au făcut alţii, nu se focusează pe proiectele lor sau mai precis, să prezinte modalităţile prin care se pot pune în practică acestea.

Noi am încercat să fim autentici prin tot ceea ce facem şi un lucru foarte important, fără a plăti bani grei pentru consultanţă. Dacă veţi monitoriza ceea ce s-a întâmplat până acuma în campania susţinută de echipa PNŢCD-ului, veţi constata că am fost primul partid care a lansat un imn electoral, că avem cele mai bune mesaje electorale, că avem cel mai „fain” afiş de campanie (cel cu Ursu la Primărie), că am fost printre primii, dacă nu chiar primul partid, care am lansat un proiect administrativ pentru maramureşeni, intitulat „10 pentru Maramureş”. Este modul nostru original de a ne „face loc” pe scena politică maramureşeană.

 

Rep: De ce nu mai avem lideri precum Iuliu Maniu, Corneliu Coposu etc.?

D.D.: De ce nu mai avem un Eminescu sau un Creangă? Pentru că astfel de oameni se nasc o dată la sute de ani. Înaintaşii mei politici au fost şi vor rămâne repere de moralitate, de sacrificiu, de tenacitate în politică. La Iuliu Maniu şi la Corneliu Coposu putem găsi toate calităţile de care ar trebui să dispună un veritabil om politic.De douăzeci de ani „modelele” din politică se construiesc pe alte principii, nu au consecvenţă, sunt mai ceva ca şi păsările migratoare, vizitează 2-3 partide pe an şi culmea, „se regăsesc” în toate.

În ceea ce mă priveşte, împreună cu cei care fac parte din echipa mea, încercăm să respectăm valorile creştin–democrate, dar să fim şi noi înşine, să fim lideri prin ceea ce facem noi, pentru că altfel, PNŢCD-ul, cei care se regăsesc în acest partid şi nu numai, se vor raporta doar la trecut; poate de aceea îmi place să cred că este un nou început pentru noi. 

 

Rep: Un mesaj pentru maramureşeni.

D.D.: Am intrat în PNŢCD în 1992 pentru că am regăsit în acest partid principiile care mi-au fost insuflate de familie: independenţa, căutarea binelui comun, respect pentru dreptul de proprietate, tradiţie şi naţiunea română. Pot să spun, aşadar, că de când mă ştiu, am fost “de dreapta”, deci “ţărănist”.

De fapt, dacă ne uităm la istoria Maramureşului, ceea ce a făcut acest loc atât de special şi unic în lume este exact acest spirit de libertate şi independenţă care i-au caracterizat pe oamenii acestei zone. Dacă fiecare moroşan se va gândi la anii tinereţii şi educaţia pe care a primit-o în familie, îşi va da seama că a fost o educaţie căreia astăzi i-ai spune “de dreapta”. În 10 iunie îi rog să deschidă bine OCHIUL când vor merge la vot şi să ne ofere şansa să clădim împreună un viitor demn de trecutul şi înaintaşii noştri amintiţi mai sus.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.