• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Septembrie , 2004

*INTERVIU

*Silviu Petcu, membru al grupului Divertis *Silviu Petcu, membru al grupului Divertis

“Arabul’‘ de la Intreprinderea de Umor

Carte de vizita

S-a nascut la 14 februarie 1961, in Bacau. A absolvit Liceul Dimitrie Cantemir din Iasi, ca sef de promotie. Cu toate ca una din marile sale pasiuni a fost arhitectura, a absolvit Facultatea de Automatizari si Calculatoare Iasi, in anul 1986. Cu trei ani inainte de terminarea facultatii, impreuna cu Toni Grecu, Radu Antonesi si Constantin Viorel, a fondat grupul Divertis. Intre 1982 si 1989 a participat, alaturi de colegii sai, la numeroase spectacole in centrele si taberele studentesti, reprezentatiile fiind un veritabil succes de casa. Totusi, consacrarea a venit dupa decembrie ’89, iar pasiunea se transforma in loc de munca. Astazi este unul din cei mai cunoscuti si mai iubiti comici din Romania.

Il poti “intalni’‘ in fiecare duminica pe ecranul televizorului alaturi de “divertis-isti’‘. Fie ca e arab sau patronul de carciuma, adica “mereu beat’‘, Silviu Petcu e un profesionist care reuseste performanta sa ne descreteasca fruntile “incordate’‘ de infruntarea cu cotidianul. Petcu, unul dintre cei mai carismatici membri ai grupului Divertis, a vorbit “pret de-o cafea’‘ despre umor si despre conditia umoristului in Romania.

Pentru el, umorul reprezinta un mod de trai. “Dar si o sursa de a trai’‘, pentru ca de 15 ani, umorul a devenit principala sursa de venit a familiei. Un hobby devenit profesie, visul multora.
Reporter: Poate reprezenta umorul o afacere?
Silviu Petcu: O afacere? Nu stiu... afacere e un cuvant prea pretentios. Afacerile in Romania sunt chestii ilegale, furaciuni, ce afacere poate fi umorul? Este o intreprindere. Eu lucrez la o intreprindere care produce umor. Asta suna foarte traditional si clasic, dar este o stare de fapt.
Rep.: Am supravietuit comunismului datorita umorului?
S.P.: Poporul roman a supravietuit prin sistemul extraordinar de a le duce pe toate, umorul a fost un apendic si un mod de a trai, dar nu datorita umorului a supravietuit, in nici un caz! Umorul doar a ajutat.
Rep.: Aveti momente in care sunteti trist?
S.P.: Cum sa nu. La televizor toata lumea e foarte vesela. In viata de zi cu zi, grijile sunt aceleasi pentru toti... Ce fel de necazuri? Necazuri ca ai un vecin care are un caine care latra, nu stiu, zic si eu... de ‘‘doamna de la patru’‘ care bate covoare noaptea. Lumea din jurul tau iti poate oferi o multime de motive de a te supara. Noroc ca noi avem un serviciu care ne facem sa radem la final si, per total, iesim cu plus.
Rep.: Ati interpretat multe roluri de arab. Nu v-au infiat arabii?
S.P.: Interesant... am intalnit multi arabi, oameni cu picioarele pe pamant care ne apreciaza pentru ceea ce facem, chiar daca sunt luati la misto. Isi dau seama ca e vorba despre satira, vorbesc de cei care au creier si sunt oameni normali. Cei care sunt hoti, nici nu-i intereseaza, scot banul din tara si fug in Liban.
Rep.: Ce amintiri va leaga de Maramures?
S.P.: Ultima oara am fost in Baia Mare chiar in acest an, dar de aceasta data la o fabrica, in interes de serviciu. Imi place deosebit de mult Maramuresul si am foarte multi prieteni maramureseni (din pacate, multi au luat calea pribegiei), dar Maramuresul ramane acelasi loc foarte drag mie. Mi-au placut si muntii, natura...

Televiziunea si “hotii politici’‘

Rep.: Cum a inceput serialul de la Antena 1?
S.P.: Veneam dupa niste filmari in SUA si, in primavara lui 2001, am zis hai sa facem cateva filmulete. Am facut sapte spectacole si am incheiat un contract. S-au lasat destul de greu convinsi, nu au avut incredere ca vom avea audienta. Noi am cerut multi bani pentru decor, pentru ca am investit foarte mult pentru ca platoul sa arate cat mai bine. Cu doar doua cartoane colorate, e camin cultural. Si cu toate astea, unii au reusit si asa. Eficienta televiziunii inseamna sa cheltuiesti putin si sa incasezi milioane de dolari din publicitate. Nu exista vreun magnat al televiziunii care sa spuna altfel. Totul se reduce la cifre, la audienta. Nu conteza, poti fi in pielea goala, sa te amendeze CNA... e vorba de o afacere.
Rep.: Aveti vreo emisiune preferata?
S.P.: Ma uit la stiri, la Turcescu, la oamenii cu care rezonez, ca sa zic asa. Si la alte emisiuni de divertisment ma mai uit.
Rep.: O personalitate politica preferata sau vreun partid politic?
S.P.: Sunt si oameni de valoare, dar pe 98 % dintre politicieni ii antipatizez. Ii respect pe toti, dar nu sunt de acord cu ceea ce fac si nu ii inteleg. In afara de buzunarul propriu... mi-e foarte clar ca nu au un alt Dumnezeu!

Decesul spectacolului si americanisme

Rep.: Cum a fost in SUA?
S.P.: Am facut acolo niste filmulete, ce sa zic... Cu cat stai mai mult, cu atat iti doresti sa te intorci mai repede. E greu sa te adaptezi din mers la o societate asa cum este a lor, insa din punct de vedere al experientei, al spectacolelor, al comunitatii romanesti si al filmarilor, a fost o experinta extraordinar de buna. As repeta-o oricand.
Rep.: Credeti ca umorul mai poate umple salile de spectacole?
S.P.: Nu! Din proprie experinta zic: nu. Intrebarea poate fi pusa in doua feluri. In primul rand, lumea se uita la divertisment la televizor, ca este gratis. Poate fi divertisment cate zece ore pe zi, lumea e mare consumatoare a genului. De divertisment este loc “in prostie’‘ pe televizor (mai ales ca mai sunt si vreo 10-20 de canale romanesti), insa la sala de spectacole e mai complicat, lumea s-a dezvatat sa mai mearga la sala de spectacole. In primul rand, la televizor e moca, si unde e moca, cu placere. E cel mai mare adversar al nostru. Noi nu am facut niciodata astfel de spectacole, cred ca suntem singurii care am rezistat tentatiei de a lua bani de la vreun sponsor puternic si de a face un spectacol gratis, pentru ca a doua oara nu-ti mai vine nimeni daca le ceri bani. Si apoi, de ce sa dau 3 dolari pe un spectacol, cand pot vedea Divertis la televizor... Televizorul este, daca vreti, cel mai mare dusman al spectacolului live. Noua ne pare foarte rau, dar ar trebui sa avem un sponsor foarte tare in spate ca sa ne permitem cheltuielile uriase ale unui turneu.

Ionut AVRAM

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.