• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2004
* Oliviu Matei, un cititor special, ales aleatoriu
Maria Sa, cititorul

* Oliviu Matei, un cititor special, ales aleatoriu
Maria Sa, cititorul

Carte de vizita

S-a nascut la 14 septembrie 1977. Dupa absolvirea Liceului Gheorghe Sincai, in prezent Colegiu National, s-a inscris la Universitatea Politehnica din Cluj Napoca. Tot atunci s-a inscris la o scoala Postliceala din Amsterdam, unde si-a definitivat mai tarziu si masteratul. In 2003, a primit licenta de la Politehnica din Cluj Napoca. In acelasi an, a pus bazele unei afaceri in domeniul in care s-a specializat, adica software si web design. Firma infiintata de Matei a crescut la fel de repede ca si GAZETA, clasandu-se printre liderii din domeniu, adica printre putinii experti in robotica si software din Maramures. Ii plac calculatoarele si, evident, GAZETA de Maramures.

“Cititi GAZETA?”, a fost prima intrebare din acest interviu. Asteptam, bineinteles, un raspuns afirmativ. Cum nu era nimic stabilit, am pornit in cautarea interlocutorului. Pana sa-l gasim, am incercat sa schitam si un portret robot. Cautam un cititor fidel GAZETEI de Maramures. Trebuia sa fie dinamic, sa aiba spirit critic si sa fie in Opozitie.

In numarul 100 al GAZETEI, trebuia sa alegem ca intervievat cea mai importanta persoana de pe mapamond. Nu ne-a fost greu sa decidem ca acesta este CITITORUL FIDEL. Insa pentru ca aceasta notiune e vasta, am ales unul, absolut intamplator (ne cerem scuze fata de ceilalti “fideli” ai GAZETEI lasati deoparte si promitem ca vor mai fi numere aniversare). Unul intamplator, dar de calitate (aici putem argumenta cu: “cititorii nostri sunt la fel de inteligenti ca si noi”). I-am dat ocazia sa ne critice (sau sa ne laude, dupa cum o crede de cuviinta), baimareanului Oliviu Matei (26 de ani).
Reporter: Cum ati descoperit GAZETA?
Oliviu Matei: Prima data am vazut ziarul la parintii mei, care sunt si ei cititori fideli. Mi-a placut ca ati ironizat Puterea, dar nu ati crutat nici Opozitia. De la inceput ati fost echidistanti si asta mi-a atras atentia in mod deosebit.
Rep.: Ce v-a determinat sa o cumparati in continuare?
O.M.: Am fost cu adevarat impresionat de calitatea grafica a ziarului. Nu stiu unde tipariti, si eu chiar nu sunt un specialist in domeniu, dar chiar si hartia mi s-a parut mai de calitate.
Rep.: Ce v-a placut la inceput ?
O.M.: Prima pagina. Mi se pare de impact, atat prin modul in care sunt structurate trimiterile, cat si calitatea pozei. Iti capteaza atentia. De regula, prima pagina a GAZETEI este foarte incitanta.
Rep.: Un material care v-a impresionat?
O.M.: Aveti un material cu un preot din Boiu Mare, care a fost in Vatican, aparea pe prima pagina cu Papa. Era un subiect despre care nu am mai citit in nici un alt ziar, desi era ceva interesant. Mi-a placut si titlul ( “Razboinic pentru pacea lui Dumnezeu!”, n. red.).
Rep.: Cum vedeti cititorii GAZETEI?
O.M.: Materialele dumneavoastra nu sunt chiar accesibile pentru marea masa. Probabil publicul dumneavoastra tinta este peste medie. Dar asta chiar este bine, ziare banale sunt destule.
Rep.: Ce v-ar placea sa cititi in GAZETA si nu ati avut inca ocazia?
O.M.: Nimic. Nu cred ca ar fi nevoie de ceva in plus.
Rep.: Va place pagina 27?
O.M.: Desi domnisoarele respective sunt foarte frumoase, prefer anchetele din prima parte a ziarului.

Despre…, ne scuzati!, noi

Rep.: Ce parerea aveti despre mass-media anului 2004?
O.M.: A ajuns intr-adevar a patra putere in stat. Pana acum era doar enumerata, alaturi de celelate, dar nu avea cu adevarat impact. Abia acum presa incepe sa fie puternica si sa reuseasca sa schimbe ceva. Rep.: Cum vedeti presa peste 10 ani?
O.M.: Probabil nu va fi la fel de negativista. Sper ca pana atunci lucrurile vor intra pe un fagas normal. Vom intra si noi in Uniunea Europeana si vom fi impinsi in anumite directii. Rep.: Ce se asteapta de la presa?
O.M.: Sa educe publicul prin articole de cultura, sociale si informative.
Rep.: De ce era nevoie de GAZETA in Maramures?
O.M.: In primul rand, pentru ca sunt trei cotidiane care scriu… chestii cotidiene, apoi pentru ca Maramuresul nu avea un ziar de investigatii.
Rep.: Ce parere aveti despre “serialele” GAZETEI?
O.M.: Daca subiectul respectiv prinde, mai vindeti zece numere! Intr-adevar, este si riscul ca subiectul respectiv sa nu fie agreat de cititori. Nu-i cazul la GAZETA.
Rep.: Ce parere aveti despre faptul ca am abordat subiecte tabu, cum ar fi Biserica sau Securitatea?
O.M.: Sunteti curajosi! Este greu sa schimbi parerea oamenilor cand este vorba de lucrurile in care cred cu convingere, iar biserica este unul dintre ele. In ce priveste materialele cu biserica, eu am retinerile mele. Iar in ce priveste cele cu securitatea, sunteti putin idealisti. In acest domeniu este greu sa ajungi la rezultate concrete, pentru ca este greu sa schimbi structura unei institutii.
Rep.: O urare pentru GAZETA?
O.M.: Va doresc materiale cu impact la public si cat mai multe numere.

“GAZETA merita mai mult!”

Rep.: Are GAZETA ceva diferit ? Ce?
O.M.: Categoric, este altfel. De la tiparitura, estetica, hartie sau mod de abordare a subiectelor. GAZETA este un ziar cu o piata larga si cu materiale pe toate gusturile. Un ziar complet.
Rep.: Ce-i lipseste, totusi?
O.M.: Cred ca are nevoie de mai multa publicitate. Sunt oameni care nu asociaza cuvantul GAZETA cu ziarul dumneavoastra, desi este un ziar local si ar trebui cunoscut, mi s-a intamplat chiar si la chioscurile de ziare. Este nevoie de mai multa promovare. GAZETA merita mai mult.
Rep.: Cum va imaginati colectivul GAZETEI?
O.M.: Cu siguranta, oameni tupeisti. Pe care-i intalnesti peste tot, probabil neconfortabili, dar seriosi.
Rep.: Ce parere aveti despre faptul ca media de varsta a colectivului redactional este undeva pe la 30 de ani?
O.M.: Este foarte bine. Cu cat oamenii sunt mai tineri, cu atat sunt mai receptivi la nou. Este drept ca exista si reversul monedei. Si eu m-am lovit de convingerea ca tinerii sunt lipsiti de experienta, dar sunt convins ca ambitia si dorinta de munca este mai importanta.
Rep.: Scriem prea negativ?
O.M.: Nu! Nu cred ca ar trebui sa scrieti articole laudative, pentru ca lucrurile pozitive se vad, iar oamenii cauta raspunsuri pentru cele care nu merg bine. Si apoi, presa laudativa exista, har Domnului.

Optiuni si argumente

l Ancheta din deschiderea ziarului sau pagina 27?
Prima pagina.
l O ancheta sau un material de divertisment?
O ancheta, din nou.
l GAZETA saptamanal sau GAZETA cotidian?
Gazeta saptamanal, pentru ca un cotidian pierde din substanta.
l Un vin bun sau o cafea asortata cu o GAZETA?
Un vin bun, langa o GAZETA.
l Presa informativa sau presa de investigatii?
Si, si.
l GAZETA sau GAZETA?
Aaa, evident, GAZETA!

Ioana LUCACEL, Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.