Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Iulie , 2007
Internetul, paradisul infractorilor cibernetici
Infractiunile, escrocheriile si delincventele pe internet nu cunosc granite. O banda de astfel de infractori a furat, timp de un an si jumatate, cel putin 17 milioane de lire sterline cu ajutorul datelor furate de pe cardurile bancare. Seful acestor gangsteri era un rus, Roman Zikin, care a fost retinut pana la urma intamplator, cu prilejul unui control la statia de metrou Viktoria din Londra.
Cu toate ca membrii acestei bande de infractori au fost cautati de catre FBI, Europol si de politiile mai multor state, ei au fost descoperiti cu dificultate. Reuseau sa stearga cu mare pricepere urmele lor electronice. Ei au reusit sa obtina datele de la zeci de mii de carduri.
Este de inteles motivul pentru care specialistii sunt de parere ca internetul reprezinta un adevarat paradis pentru infractorii cibernetici: le asigura un anonimat total, raman urme electronice foarte putine, pentru ei nu exista nici granite, nici politisti. Prinderea infractorilor cibernetici este extrem de dificila, dar la fel de dificila este stabilirea exacta a valorii daunelor provocate de ei. Potrivit unor studii elaborate pe aceasta tema in America si in Europa, cazurile de furt anuntate reprezinta poate doar varful aisbergului, din cauza ca majoritatea victimelor acestor furturi nu se adreseaza autoritatilor, indiferent daca este vorba de retragerea unor sume de bani de pe cardurile lor bancare sau despre distrugerile provocate de virusi pe computere.
La vremuri noi, infractori noi
Secretul unor asemenea acte infractionale este tinut cel mai mult de marile intreprinderi si banci. Chiar daca este atacat sistemul lor informatic, acestea tin in secret problema pentru ca nu doresc sa recunoasca ca sunt vulnerabile. Se intampla uneori ca institutiile bancare reusesc sa-i descopere pe unii din piratii care umbla in sistemul lor de computere, dar prefera sa le dea drumul, daca promit ca isi vor tine gura.
Timpul este si el in favoarea piratilor calculatoarelor. Pentru efectuarea unei actiuni de spalare de bani pe internet cei priceputi au nevoie de putin mai mult de un minut. In schimb, politia are nevoie de luni de zile pentru urmarirea, descoperirea si anchetarea cazului, atrag atentia specialistii in domeniu. In plus, odata cu dezvoltarea tehnologiei informatice, infractorii cibernetici devin si ei tot mai rapizi pe internet.
Cu o intarziere de un deceniu, in comparatie cu FBI, Uniunea Europeana a recunoscut si ea ca actiunile infractorilor electronici sunt inlesnite de folosirea internetului, deci nu este suficient sa se ia masuri doar „pe plan local” impotriva lor. Numai ca Europa nu este America, adica organismele UE de la Bruxelles nu vor avea o treaba usoara in niciuna din problemele care ar cere punerea de acord a dreptului penal din tarile membre ale UE. In cadrul UE, in unele state nu numai ca deocamdata infractiunea prin internet nu are o denumire, dar nu exista nicio preocupare, nici macar pentru aflarea continutului ideii respective. „Infractiunea cibernetica devine tot mai rafinata, mai finisata si mai internationalizata”, a declarat comisarul european pe probleme juridice, Franco Frattini, numai ca propunerile sale, ajunse pe mesele tarilor membre nu-si propun drept tel elaborarea unei noi reglementari juridice la nivelul Uniunii Europene.
Deocamdata Bruxelles-ul anunta doar o consultare deschisa intre tarile membre si vede posibilitatea rezolvarii problemei prin colaborarea dintre sfera publica si sfera particulara.
Colaborarea intre tarile membre ale UE a dat roade in domeniul urmaririi pedofililor, a paginilor electronice cu imagini pornografice cu copii. Nu demult, autoritatile din UE, cu ajutorul unei persoane particulare care navigheaza pe internet, au descoperit o banda de pedofili, formata din belgieni si francezi. Fireste, aceasta descoperire este o picatura din ocean, avand in vedere numarul paginilor electronice cu acest continut, care, in comparatie cu situatia de acum zece ani, a crescut de cincisprezece ori.
George Ginguta
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.