• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Martie , 2018

Întâlnirile tinerilor ortodocşi din Baia Mare - şcoală duhovnicească şi de trăire cotidiană în Hristos

Generoasele întâlniri duminicale ale tinerilor ortodocşi din Baia Mare, pe parohii, în perioada Postului Mare din acest an, au fost o iniţiativă a preotului Bogdan Ciocotişan, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi de pe lângă Protopopiatul Baia Mare (ATOP BM), realizate cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, mare iubitor şi susţinător al activităţilor pe care le organizează tinerii din întreaga Eparhie.
Gândite ca o şcoală de duminică după amiază, după Vecernie, la care luau parte, alături de credincioşii parohiilor, şi tinerii chemaţi la întâlnire prin glasul preoţilor, activităţile au avut un real succes, care vorbeşte despre implicarea cu toată seriozitatea a conducerii organizaţiei şi a preoţilor din parohii. Vorbim de acţiunile ATOP BM făcute cu forţe proprii şi nu cu invitaţi de seamă sau conferenţiari vestiţi, cum se obişnuieşte. Au fost şi din acestea, dar au avut rolul şi locul lor în manifestările organizaţiilor de tineri din mai multe protopopiate.

În întâlnirile despre care vorbim au fost implicaţi pr. Bogdan Ciocotişan, preot paroh în Dumbrăviţa, în calitate de preşedinte ATOP BM, pr. drd. Andrei Gavriş, preot misionar al Protopo­pia­tului Baia Mare şi secretarul ATOP BM, şi eleva din clasa a XII-a, Raluca Aim, vicepreşedinta ATOP BM, cu o experienţă destul de mare în voluntariat.
De la întâlnirile duminicale din Baia Mare nu a lipsit nici Arhid. Alexandru Gaborean, inspector pentru catehizarea tineretului în cadrul Episcopiei Mara­mu­reşului şi Sătmarului.
Întâlnirea din Duminica Sfântului Ioan Scărarul a avut loc în biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Baia Mare, o biserică de lemn, în care se slujeşte până ce se va termina biserica de zid ce se ridică la câţiva metri distanţă, preot paroh Gavril Gavriş.
Despre multe lucruri interesante au putut afla tinerii duminică seara din spusele părintelui Bogdan Ciocotişan, de la cele de comportament cotidian, până la felul cum trebuie să se roage şi să se comporte în societate.
În comportamentul lor, tinerii trebuie să aibă modele, iar modelul suprem de urmat este cel al Mântuitorului Iisus Hristos, la care se raportează orice creş­tin, a spus în prezentarea Power Point şi exemplificând cu propriul glas părintele Andrei Gavriş, secretarul Asociaţiei. Biserica este cea care oferă modele ce au dăinuit mii de ani, a spus părintele Andrei, cu referire la sfinţii de pe pereţii bisericilor.
Un loc aparte în cadrul întâlnirii l-au ocupat discuţiile despre Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi despre pelerinajul pe care tinerii din ATOP BM îl vor face la Catedrala Reîntregirii Nea­mului şi la Muzeul Unirii din Alba Iulia, acolo unde s-a înfăptuit Marea Unire.
O rememorare a activităţilor din ultimul timp, derulate de tinerii din Asociaţie, a făcut părintele Bogdan, care a prezentat programul pentru acest an, inclusiv taberele pe care le vor organiza şi la care vor participa împreună cu cei mai activi şi interesaţi dintre ei. Tinerii s-au entuziasmat la pronunţarea câtorva din activităţile ce urmează a se face şi le-au primit cu bucurie. Asemenea atmosferă a fost la toate întâlnirile de până acum.
În cuvântul său, Părintele Arhidiacon Alexandru Gaborean s-a referit la be­neficiile pe care tinerii le au de pe urma acestor întâlniri, la faptul că Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos a apreciat pe tineri şi pe tinerii Apostoli şi chiar s-a sprijinit pe ei în perioadele mai grele din viaţa pământească. „Viaţa cea fericită nu este a lucrurilor trecătoare”, a spus părintele inspector. Apoi s-a referit la oportunităţile pe care tinerii le au acum, faţă de acum 10-20 de ani în urmă. Unele dintre aceste oportunităţi sunt taberele creştine, din judeţ participând, în anul trecut, peste 2.000 de tineri în cele 52 de tabere creştine, iar numărul lor s-ar putea mări în acest an, întrucât tinerii iubesc astfel de ateliere duhovniceşti ale tânărului creştin.

Andrei Fărcaş,
redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.