• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Întâlniri de gradul zero cu urșii

Știrile despre întâlniri cu urși și schimbările comportamentale ale acestora au devenit un subiect de maxim interes pentru maramureșeni. Tocmai de aceea am vorbit cu mai mulți specialiști în domeniu pentru a lămuri atitudinea pe care trebuie să o avem dacă ajungem în zone cu urși, dar și ce trebuie să știm despre aceste animale sălbatice. Problema este că urșii s-au apropiat tot mai mult de zonele locuite și că în orice moment pot să apară incidente.

 

Toată lumea a văzut știrile tot mai dese de pe plan național despre întâlnirile oamenilor cu urșii, iar faptul că Maramureșul are o populație foarte mare de urși a făcut ca acest subiect să devină unul de mare interes. Tocmai de aceea am vorbit cu mai mulți vânători și oameni care petrec mult timp în natură pentru a aduce câteva lămuriri privind acest subiect.

 

Încă de la început, trebuie să facem o distincție clară între comportamentul urșilor din zona Brașov și cei din Maramureș, anume faptul că urșii din zona Brașov și-au schimbat comportamentul din cauza turiștilor care, din inconștiență, teribilism sau pur și simplu din prostie, i-au hrănit și s-au apropiat de ei dincolo de limitele bunului-simț, iar apoi se miră că sunt atacați.

 

Vorbind despre specificul zonei Maramureșului, specialiștii spun că deocamdată nu trebuie să ne temem, deoarece urșilor de aici nu le place prezența oamenilor. Asta înseamnă că, în mod normal, dacă ajungem într-o zonă cu urși și ne facem simțită prezența, aceștia se retrag, evitând întâlnirea cu oamenii.

 

Specialiștii spun că există trei situații în care ursul poate să atace și devine imprevizibil. Și anume, ursul are comportament agresiv atunci când vorbim de ursoaice cu pui, care atacă dacă simte că îi sunt puii în pericol. De asemenea, apar atacuri în cazul în care sunt exemplare cu devieri de comportament care s-au obișnuit să atace oameni și animale și care, în mod normal, trebuie eliminate de vânători. De asemenea, pot fi atacuri în cazul în care omul se întâlnește frontal cu ursul, iar animalul se sperie și atacă din teamă. Asemenea situații de întâmplă atunci când omul este concentrat, de pildă, să culeagă fructe de pădure și nu este atent la ce se întâmplă în jur. La fel poate fi și ursul preocupat să facă același lucru, iar dacă cei doi se întâlnesc frontal, ursul poate ataca pentru că se sperie.

 

Tocmai de aceea, specialiștii spun că drumețiile prin pădure trebuie făcute în grup sau să fie minimum două persoane, care trebuie să vorbească încontinuu pentru a-și face simțită prezența. În mod normal, ursul se îndepărtează de oameni. Trebuie știut că ursul este un animal teritorial și că nu-i place să-i fie invadat teritoriul. Așa se explică faptul că, de cele mai multe ori, când există întâlniri între om și urs, după ce ursul se îndepărtează, o ia întotdeauna la deal, iar după câțiva zeci de metri se oprește și se ridică pe picioarele din spate și începe să urle pentru a-și alunga intrușii din teritoriul lor. Toți cei care au trecut prin asta spun că întâlnirile de aproape cu urșii sunt extrem de neplăcute, pentru că animalele sunt imprevizibile. Dar, în acele momente, omul trebuie să vorbească (nu neapărat să urle), să ridice mâinile pentru a părea mai mare, dar să nu facă mișcări bruște pentru a da impresia că vrea să-l atace pe urs. De regulă, ursul se retrage. De asemenea, trebuie știut că, de obicei, înainte să atace, ursul se ridică pe picioarele din spate.

 

Specialiștii spun că ursul nu va ataca niciodată grupuri de oameni și că nu se apropie de locurile în care aceștia stau în jurul unui foc.

 

Deci, regula de aur în cazul în care ajungeți în zone din Maramureș (!) cu urși este să vă faceți simțită prezența, să vorbiți în permanență cu cei care vă însoțesc. Dar acest lucru trebuie făcut în limita bunului-simț: să nu ne batem joc de natură, nu cu boxe și muzică dată la maximum, pentru că acest lucru afectează tot ce-i în jur. De exemplu, în perioadele în care sunt organizate curse de raliu, sunt anunțate toate autoritățile competente din zona respectivă, pentru că, din cauza zgomotelor, toate animalele se îndepărtează și pot să apară în zone mai îndepărtate, cu gospodării. De obicei, după ce se liniștește zona, în câteva zile animalele se întorc în zona lor.

 

Un semnal de alarmă pentru maramureșeni este faptul că, în ultima vreme, au fost văzuți urși în apropierea localităților. Specialiștii susțin că nu este neapărat vorba despre animale care au fost relocate din alte părți și care sunt obișnuite cu prezența omului. Faptul că apar urși în zona localităților din Maramureș are drept cauză înmulțirea excesivă a acestora și a faptului că, odată ajunși la maturitate, urșii tineri sunt alungați de pe teritoriul părinților, așa că aceștia sunt nevoiți să se îndepărteze.

 

Problema este că, după ce ajung în zona caselor, este probabil o chestiune de timp până vor apărea și în Maramureș atacuri ale urșilor printre animalele din gospodării și, Doamne ferește, chiar atacuri asupra oamenilor. Asta pentru că ursul este un animal curajos și curios, iar dacă nu are hrană și descoperă să poate să atace animalele din gospodării, nu se mai oprește. Tocmai pentru asemenea situații autoritățile trebuie să abordeze cu luciditate problema.

 

Vânătorii și personalul silvic din Maramureș spun că respectă ONG-urile care militează pentru protecția animalelor și, implicit, a urșilor, doar că viața unui om este mult mai de preț decât viața unui animal și, atunci când omul este în pericol, trebuie să se intervină de urgență. Oricum, specialiștii maramureșeni declară că efectivele de urși din Maramureș sunt mult mai mari decât cele care apar în evidențele oficiale. Să sperăm că nu vor fi și la noi problemele pe care le au cu urșii cei din zona Brașov.

 

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului pentru aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

 

Actul normativ prevede, pentru anii 2024 şi 2025, uciderea a 426 exemplare de urs brun, care reprezintă „nivelul de prevenţie” la nivel naţional, şi a 55 exemplare de urs brun, care reprezintă „nivelul de intervenţie” la nivel naţional.

 

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirma, după tragedia în urma căreia o tânără a fost ucisă de un urs, că populația de urs brun este scăpată de sub control în România, iar relocarea lor nu reprezintă o soluție.

 

Conform datelor oficiale, în primăvara acestui an, în județul nostru erau 637 de exemplare de urs brun. Prin comparație, în primăvara anului 2023, efectivele de urs brun din Maramureș erau de 589 de exemplare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.