• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 August , 2017

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Pr. Bogdan Ciocotişan

În zilele de 29-30 iulie a avut loc la Bistriţa, Întâlnirea Tinerilor Orto­docşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Această întâlnire a adunat un număr de 1500 de tineri din Mitropolia noastră şi s-a desfăşurat după modelul întâlnirii tinerilor, iniţiate şi organizate de Episcopia noastră, a Maramureşului şi Sătmarului, la Baia Mare, în anii 2013 şi 2014 şi a avut ca scop dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi comuniune între tinerii de diferite vârste din cele 5 judeţe ale Mitropoliei.
Episcopia Maramureşului şi Sătma­rului, care face parte din Mitropolia Clujului, alături de Episcopia Sălajului şi Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a trimis pentru acest eveniment un număr de 150 de tineri din Maramureş şi Satu Mare. Aceştia au fost însoţiţi de părintele Arhidiacon Alexandru Gaborean, inspector de tineret în cadrul Episcopiei noastre şi de părintele Bogdan Ciocotişan, părintele paroh din Dumbrăviţa, coordonator al tinerilor din Protopopiatul Baia Mare.

Comuna Dumbrăviţa a fost reprezen­tată de tineri din parohiile Dumbrăviţa, Chechiş, Rus şi Şindreşti. Plecarea grupurilor din Maramureş s-a făcut sâmbătă dimineaţa din curtea Cate­dralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare. Odată ajunşi la Bistriţa, tinerii din toate episcopiile au fost primiţi cu căldură de preoţi şi voluntarii bistriţeni care i-au îndrumat spre locurile de cazare. De la ora 10 a avut loc festivitatea de deschidere a întâlnirii în curtea Protopopiatului Bistriţa, lângă monumentala biserică  ortodoxă numită de localnici „Biserica de la Coroana”, un simbol al municipiului Bistriţa.

La deschidere a fost prezent şi ÎPS Mitropolit Andrei, care este şi Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, arhiepiscopie din care fac parte cele două judeţe, Cluj şi Bistriţa Năsăud. ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, în calitate de gazdă a urat un cuvânt de bun venit tuturor tinerilor din Mitropolie, exprimându-şi bucuria de a-i vedea împreună, tineri, frumoşi, ataşaţi de biserică şi de valorile morale creştine. Toţi participanţii au primit o geantă care a conţinut un tricou alb imprimat cu însemnele reuniunii, un pix, o şapcă, un ecuson şi o carte de rugăciuni. Îmbrăcaţi toţi în alb, tinerii au format o mare întinsă de puritate şi curăţenie spirituală. Moderatorul şi organizatorul principal al evenimentului a fost părintele inspector Tudor Mudure, inspector de tineret pe judeţul Bistriţa al Arhiepiscopiei Clujului. Acest părinte are o bogată activitate cu copiii şi tinerii la nivelul judeţului Bistriţa. După aceea s-a servit masa şi la Sala de sport din Bistriţa a avut loc mult aşteptata conferinţă a părintelui profesor Constantin Necula de la Sibiu. Această conferinţă a fost primită cu multă bucurie şi entuziasm de toţi tine­rii, părintele Necula fiind un apropiat al tinerilor, care le vorbeşte cu mult drag, pe limba lor, ajungând la inima lor. La finalul conferinţei, participanţii au fost invitaţi să viziteze diferite obiective ale frumosului municipiu Bistriţa Năsăud.

Momentul principal al întâlnirii l-a constituit procesiunea intitulată „Bucuria tinereţii”, care s-a desfăşurat începând cu ora 18 de la Biserica „Sf. Ana Bic” până la scena amenajată în curtea Protopopiatului Bistriţa, pe o distanţă de 2 km. Pe traseul procesiunii, tinerii îmbrăcaţi în portul popular din zona fiecăruia au cântat pricesne şi cântece patriotice, arătându-şi astfel dragostea faţă de biserica şi neamul lor. Bucuria cea mai mare pentru tinerii din Episcopia noastră a fost când la procesiune a venit bunul nostru părinte Iustin al Maramureşului şi Sătmarului care, alături de ÎPS Andrei a mers în faţa tinerilor, la procesiune. La încheierea procesiunii s-a săvârşit rugăciunea de seară, rostită de tineri, după aceea, PS Iustin a rostit un minunat şi înălţător cuvânt pentru tineri, învăţându-i cum să trăiască frumos, bucurându-se de tinereţea lor. PS Iustin este foarte iubit de tineri, nu numai din episcopia noastră, ci şi din mitropolie, mulţi tineri l-au ascultat la precedentele întâlniri de la Baia Mare.
Spre seară, tinerii au participat la festivalul de folclor „Nunta Zamfirei” care se organizează de peste 10 ani la Bis­triţa şi reuneşte grupuri din mai multe ţări, Bistriţa fiind judeţul lui George Coşbuc, Liviu Rebreanu şi Andrei Mureşanu, poeţi cu rezonanţă în cultura românească.
A doua zi s-a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească de către ÎPS Arhiepiscop Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte şi părintele Ciocotişan Bogdan şi părin­tele arhidiacon Alexandru Gaborean. Răspunsurile la  Sf. Liturghie au fost date într-un singur glas de tinerii participanţi. După Liturghie a avut loc festivitatea de închidere a Întâlnirii, cuvântul de încheiere i-a aparţinut ÎPS Mitropolit Andrei care le-a mulţumit tuturor pentru participare şi implicare.

Tinerii au primit o diplomă de participare din partea organizatorilor, în numele Protopopiatului pe care îl reprezintă. Ştafeta a fost predată pentru anul viitor Episcopiei Sălajului, astfel  Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului va avea loc anul viitor la Za­lău. Amintim faptul că pe lângă întâlnirea tinerilor din Mitropolie se orga­nizează şi Întâlnirea naţională a tine­rilor ortodocşi în perioada 1-4 septembrie, la Iaşi.
Astfel de întâlniri naţionale au avut loc la Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, iar anul viitor se va organiza la Sibiu. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să rodească prin Harul său sămânţa binelui şi a frumosului care s-a sădit în inimile tinerilor la această întâlnire organizată pentru ei şi pentru viitorul Bisericii noastre ortodoxe străbune.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.