• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Septembrie , 2015

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa

Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa a avut loc în perioada 4-7 septembrie la Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit aproape 6000 de tineri din 24 de ţări ortodoxe şi a fost binecuvânt de Patriarhul României, PreaFericitul Daniel, care a rostit în deschidere cuvântul „Tinerii ortodocşi, mărturisitori ai iubirii lui Hristos şi misionari ai Bisericii”. Cluj-Napoca a fost anul acesta Capitala Europeană a Tineretului.

 
 

Pe parcursul întâlnirii au avut loc mai multe manifestări culturale, de vizitare a muzeelor şi a obiectivelor culturale ale oraşului la alegerea participanţilor, vernisarea de expoziţii, evenimente artistice, educative, dezbateri de grup, prezentări tematice diverse, workshop-uri şi o procesiune. Deschiderea oficială a Tinerilor Ortodocşi din Europa a avut loc în Piaţa Avram Iancu, în faţa Catedralei Mitropolitane, vinery, 5 septembrie.

Tinerii au putut participa la diferite activităţi organizate în Piaţa Avram Iancu, unde au putut confecţiona brăţări, cruciuliţe, icoane litografiate şi altele. Au participat şi la concerte de muzică folk, la concertul Holograf sau al altor tinere talente din Cluj-Napoca.

Duminică, 6 septembrie, a fost cea mai importantă zi din cadrul manifestării, deoarece în faţa Catedralei Mitropolitane, pe scena amenajată, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de Prea Fericitul Daniel, împreună cu alţi episcopi din Sfântul Sinod şi din afara României. Din sobor a făcut parte şi PS Justin Hodea Sigheteanul, episcop vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Duminică, după-masă, de la ora 18, a avut loc marea procesiune a Tinerilor Ortodocşi, procesiunea Tinereţii, care a avut loc de la Opera Maghiară, la Catedrala Mitropolitană din Cluj. Aici, după ce tinerii s-au adunat în faţa Catedralei, PS Justin a ţinut o meditaţie, un cuvânt de învăţătură. Tinerii au fost foarte încântaţi, au participarea la diferite activităţi, s-au cunoscut între ei. Următoarea Întâlnire a Tinerilor Ortodocşi va avea loc anul viitor la Bucureşti. 

 

Din Maramureş a participat la eveniment o delegaţie de 771 de tineri, dintre care 20 de tineri din Dumbrăviţa, care au făcut parte din grupul Protopopiatului Baia Mare extins, de 100 de persoane. Grupul din Baia Mare a fost însoţit de Ciocotişan Bogdan, responsabil de grup, şi alţi doi preoţi, Pop Claudiu de la Groşi şi Mihali Adrian de la Tăuţii de Sus. Tinerii au fost cazaţi în căminul Haşdeu, au avut asigurată masa, transportul pentru cei din Dumbrăviţa a fost asigurat de UACE.

În cea de-a doua zi a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Europa care se desfăşoară la Cluj-Napoca au avut loc multiple activităţi.

 

Seara, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Tolleshunt Knights, Anglia, a susţinut conferinţa „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, în Sala Polivalentă din municipiu.

În cadrul acesteia, a transmis tinerilor că dacă vrem să avem o legătură vie cu Dumnezeu, adică să-l iubim cu toată inima şi să petrecem pururi în prezenţa Lui, avem trebuinţă de o inimă curată şi liberă.

 

„Există o singură bucurie care merită cinstirea noastră, şi aceasta este bucuria care izvorăşte din Dumnezeu Însuşi, deoarece numai ea este desăvârşită şi deplină.

Fiind dăruită de Dumnezeu, ea lucrează prin Duhul Sfânt. Acestei nepreţuite bucurii îi dăm cinstea atunci când ne păstrăm viaţa şi conştiinţa curată prin păzirea poruncilor. Atunci inima primeşte putere să stea cu îndrăzneală şi cu frică înaintea feţei lui Hristos.

Bucuria sfântă şi deplină pe care Hristos a făgăduit-o robilor Săi le insuflă frică şi înţelepciune pentru ca ei să nu se încreadă în ei înşişi, ci să rămână în hotarele firilor zidite şi să ştie a folosi toată bucuria şi mângâierea pe care le poate oferi zidirea spre slava lui Dumnezeu şi sfinţirea sufletului”.

 

„Când omul primeşte cuvântul lui Hristos, Acesta îi reînnoieşte întreaga fiinţă. Fiind sămânţa lui Dumnezeu în om, cuvântul se statorniceşte înlăuntrul lui ca o lege a vieţii sale şi nu-i mai îngăduie să păcătuiască, deoarece este născut din Dumnezeu. Omul renăscut a doua oară dobândeşte un alt cuget şi anume cugetul lui Hristos, precum şi o altă înţelegere, aceea care era şi în Hristos Iisus. Unul ca acesta primeşte o inimă nouă în care Hristos Se sălăşluieşte prin credinţă”.

 

„Devenim mădulare ale Bisericii prin pocăinţă şi prin credinţă în cuvântul lui Hristos, supunându-ne mintea şi inima voii Sale mântuitoare. Fiecare credincios care se pocăieşte este hărăzit cu un dar aparte al Sfântului Duh. Acest dar este legătura care ne ţine uniţi cu minunatul trup al lui Hristos şi ne face părtaşi darurilor tuturor celorlalte mădulare ale desăvârşitei părtăşii a harului, ale sfinţilor din ceruri şi aleşilor lui Dumnezeu de pe pământ”.

 

„Dacă vrem să avem o legătură vie cu Dumnezeu, adică să-L iubim cu toată inima şi să petrecem pururi în prezenţa Lui, avem trebuinţă de o inimă curată şi liberă. Iar inima devine liberă atunci când stârpim din ea legea păcatului prin pocăinţă, iar poruncile lui Dumnezeu devin singura lege a fiinţei noastre. Sufletului îi este împărtăşită atunci o stare de desăvârşire şi iubire dumnezeiască, în care cunoaşte rugăciunea neîncetată către Dumnezeu şi prin aceasta iubirea de aproapele. O asemenea rugăciune adevereşte că omul este chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, cinstind şi iubind în acelaşi chip şi pe aproapele”, a explicat Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou.

 

La finalul conferinţei, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat Distincţia Crucea patriarhală Părintelui Arhimandrit Zaharia Zaharou.

 
 

Investiţia în tineri este cea mai importantă

 

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului şi-a exprimat, în cadrul deschiderii oficiale a Întâlnirii Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Cluj, îngrijorarea pentru continentul european, care a intrat în derivă, nu doar din punct de vedere spiritual, ci şi demografic. În opinia Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, tineretul creştin este cel care are puterea de a redresa societatea europeană, după cum informează postul de Radio Renaşterea.

„Pentru a reuşi această schimbare a Europei, investiţia în tineri este cea mai importantă”, spune Înaltpreasfinţia Sa care le atrage atenţia totodată celor care au misiunea de a-i forma şi educa. „Considerăm că investiţia în tineri este cea mai importantă. Nu zadarnic ne spune înţeleptul Solomon: «Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă şi chiar când va îmbătrâni nu se va abate de la ea».

Noi, cei maturi, avem mare răspundere de ceea ce punem la temelia vieţii lor, de felul în care plămădim fiinţa lor socială. Felul de a fi şi pilda personală a fiecăruia dintre noi are mare importanţă.

Noi trebuie să-i problematizăm cu marile idei spirituale ce frământă omenirea astăzi şi să-i încredinţăm că integritatea lor sufletească şi puritatea vieţii sunt cele mai de preţ comori pe care le posedă”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

 
 

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat faptul că Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor.

 

„Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică (sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa vieţii de mâine, deprimarea), cât şi de ordin moral (libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane) şi spiritual-religios (sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios).

În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu pentru cultivarea demnităţii umane şi a unei vieţi sănătoase, precum şi pentru căutarea mântuirii sau a vieţii veşnice. Astfel, în mod practic, este absolut necesară o lucrare pastoral-misionară a Bisericii mai intensă şi mai vastă de îndrumare şi susţinere a tinerilor elevi, studenţi, a tinerilor căsătoriţi, a tinerilor care lucrează mult deşi primesc bani puţini, a tinerilor şomeri, care nu au un loc de muncă, oferindu-le asistenţă spirituală, pastorală şi social-caritabilă atât celor din România, cât şi celor din afara graniţelor acesteia”.

Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.