• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 1 Septembrie , 2016

Întâlnirea „Fiilor Satului” la Ieud

Prima sâmbătă după sărbătoarea Sfintei Maria a însemnat pentru ieudenii risipiţi în toate colţurile lumii şi un prilej de regăsire la manifestarea „Fiii Satului”, devenită deja tradiţie în comunitatea maramureşeană. Vreme de două zile, Ieudul a răsunat de cântec, joc şi voie bună, însă n-au lipsit nici întrecerile sportive şi acţiunile culturale care au atras oaspeţi din întreg judeţul şi nu numai. Atât sâmbătă seară, cât şi duminică, 21 august, la Ieud a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, alături de vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş, fiu al satului Ieud.

 

 

Nicolae David, primar Ieud: „Fiii satului din Ieud revin mereu în această perioadă a anului, pentru a fi alături, pentru a depăna amintiri”

Nicolae David, primarul comunei Ieud, s-a declarat încântat de reuşita sărbătorii, dar şi de oaspeţii de seamă care au onorat cu prezenţa acest moment, atât de important pentru comunitatea pe care o păstoreşte.

 

„Avem o datorie de onoare, aceea de a păstra continuitatea şi tradiţia acestei manifestări. Fiii satului din Ieud revin mereu în această perioadă a anului, pentru a fi alături, pentru a depăna amintiri. Şi cum noi suntem cunoscuţi ca nişte oameni primitori, am avut şi invitaţi de seamă la această sărbătoare. Astfel, l-am rugat pe preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, dar şi pe vicepreşedintele Ioan Doru Dăncuş şi pe deputatul Gheorghe Şimon, să ni se alăture la aceste momente de regăsire şi bucurie. Am organizat o nouă ediţie a acestei sărbători devenită deja tradiţie şi ne dorim ca, de la an la an, fiii satului care revin acasă să îşi dorească să rămână definitiv în mijlocul nostru”, a precizat edilul din Ieud, Nicolae David.

 

Gabriel Zetea: „Mă bucur să văd o sărbătoare tradiţională, care reuneşte comunitatea

La invitaţia primarului Nicolae David şi a Consiliului Local din Ieud am participat, pentru al cincilea an consecutiv, la întâlnirea cu fiii satului. Mă bucur să văd de fiecare dată o sărbătoare tradiţională, o sărbătoare care reuneşte comunitatea şi care dă posibilitatea ieudenilor plecaţi la muncă în străinătate să se reîntâlnească la chemarea administraţiei publice locale. Este o sărbătoare care înseamnă foarte mult pentru Maramureş şi de aceea consider că este obligatoriu ca, în continuare, Consiliul Judeţean Maramureş să fie aproape de Ieud, să ajute la organizarea acestei întâlniri devenită tradiţie. Ieudul este un nume încărcat de istorie, iar prin astfel de întâlniri îşi asigură continuitatea în viitor”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

Ioan Doru Dăncuş: „În opinia unor specialişti, Codicele de la Ieud este considerat a fi prima scriere în limba română. Mă întorc de fiecare dată cu multă plăcere în Ieudul meu natal. Am venit să fim împreună la întâlnirea Fiilor Satului, dar şi la Codicele de la Ieud. M-am bucurat să găsesc, cu acest prilej, o comunitate unită şi puternică din perspectiva administraţiei locale, o comunitate orientată spre progres şi dezvoltare. În ultimii ani s-au realizat proiecte importante în domeniul infrastructurii locale, de la reţele de apă şi canalizare, până la asfaltări de drumuri şi uliţe. Rămâne în sarcina administraţiei locale şi, de ce nu, a celei judeţene, să excelăm acolo unde noi, ieudenii, avem un potenţial enorm şi mă refer la potenţialul cultural, tradiţional şi artistic. În acest fel, atât noi, cât şi urmaşii noştri vom şti cu adevărat cine suntem şi de unde venim.

 

În opinia unor specialişti, Codicele de la Ieud este considerat a fi prima scriere în limba română, cu aproape 150 de ani în urmă, mai veche decât scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung. M-am bucurat să îi am oaspeţi la acest eveniment pe colegii mei din executivul Consiliului Judeţean, preşedintele Gabriel Valer Zetea şi vicepreşedintele Lucian Morar.

Prezenţa lor în mijlocul ieudenilor arată respect şi încredere atât în administraţia locală, cât şi în întreaga localitate. Îl felicit pe Nicolae Traian David pentru ceea ce a realizat în mandatele sale ca primar şi sunt ferm convins că, împreună cu Consiliul Local, cu înţelegere şi armonie între toţi ieudenii, cu sprijin din partea autorităţilor judeţene şi centrale, vom fi cu toţii mândri că suntem ieudeni”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.