• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Aprilie , 2017

Întâlnire cu parlamentarii pentru modificarea legislației privind acordarea despăgubirilor în cazul distrugerilor provocate de mistreți

În urma numeroaselor sesizări primite din județ, în legătură cu pagube importante produse culturilor agricole sau pă­șunilor de către mistreți, prefectul ju­de­țului Maramureș, Sebastian Mihai Lu­puț, a convocat recent, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire la care au fost invitați și senatorii și deputații de Maramureș. Au participat la ședință: deputații Vlad Duruș și Adrian Todo­ran, senatorul Iustin Talpoș, iar deputatul Apjok Norbert a trimis un repre­zentant. De asemenea, au participat la discuții: subprefectul Gavriș Ardelean, reprezen­tanți ai Direcției pentru Agri­cultură Ma­ra­mureș, ai Direcției Silvice Mara­mureș, Gărzii Forestiere Mara­mu­reș, Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Maramureș, precum și primari ai unor unități administrativ-teritoriale.

„Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre de a participa la o întâlnire pe o temă destul de dificilă și de veche, pe care eu am preluat-o la nivelul Insti­tu­ției Prefectului de la conducerea ante­rioară. Anul trecut am avut întâlniri în teren, la Mireșu Mare, în aceeași pro­blemă a pagubelor produse de mistreți, și chiar ieri am fost în zona Prelucilor și la Co­drul Butesii, unde am vorbit cu cetățeni care lucrează pământul, țin animale, încearcă să-și vândă mica pro­duc­ție și, atunci când se confruntă cu problema distrugerii culturilor, nu-i despă­gu­bește nimeni. Avem foarte multe sesi­zări, mai multe decât anul trecut, de la reprezen­tanții unor comunități din județ, cu privire la pagube produse de mistreți atât în extravilan, cât și în intravilan. Con­sider că numai printr-o modificare le­gis­lativă se poate rezolva această pro­blemă, pentru că fiecare are dreptatea lui”, a spus prefectul Sebas­tian Mihai Lupuț.

În urma discuțiilor, Instituția Prefec­tului va propune o serie de modificări legislative la HG 1679/2008. Se dorește ca, în cazul producerii unor pagube de către animalele sălbatice, proprietarul să poată sesiza primarul localității, care, printr-o dispoziție, să constituie o comisie, din care să facă parte repre­zentanți ai Pri­măriei, ai Direcției pentru Agricultură, ai Gărzii Forestiere, ai Gărzii de Mediu, ai asociațiilor profesionale. Conform pro­punerii, comisia va evalua pagubele. Astfel, nu va mai fi nevoie ca cetățeanul să își dovedească paguba cu acte justificative. O parte din taxele de administrare a fiecărui fond de vânătoare va fi reținută într-un fond mutual care va avea drept scop aco­perirea pagubelor produse de animalele sălbatice. De asemenea, se va propune ca inventarierea mistreților din fiecare fond de vânătoare să nu mai fie făcută doar de reprezentanții fondurilor de vânătoare, ci de o comisie de inventa­riere care să aibă în componență re­prezentanți ai Gărzii Forestiere, ai primăriilor, ai Gărzii de Mediu și ai administratorului fondului de vânătoare.
În funcție de numărul de animale constatat, se vor stabili cotele de recoltare. De altfel, AJVPS și-a stabilit deja efectivul de mistreți evaluat în 2017 și a aprobat cotele de recoltă pentru sezonul 2017-2018 pe fondurile de vânătoare din județul Maramureș. Se constată că aceste cote de recoltare sunt mult mai mari decât în sezoanele anterioare, în unele situații chiar duble, ceea ce va duce la scăderea numărului de animale pe fondurile de vânătoare, intenția fiind de a se ajunge la un nivel optim al efectivelor de animale pe fiecare fond de vânătoare. Instituția Prefectului – Ju­de­țul Maramu­reș urmează să solicite fie­că­rui fond de vânătoare sumele plătite către fiecare primărie în ultimii 3 ani, pentru a avea o situație de ansamblu a acestor sume și pentru a cunoaște scopul utilizării lor.

Propunerile de modificare a HG vor fi analizate amănunțit cu reprezentanții fie­cărei instituții care are atribuții în această problemă și vor fi comunicate parlamentarilor de Maramureș, în vede­rea susți­nerii acestui demers.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.