Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului FoodChains 4 Europe, finanțat prin programul INTERREG EUROPE
Începând cu 1 ianuarie 2017, Consiliul Județean Maramureș implementează proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), împreună cu parteneri din Olanda (provincia Flevoland - liderul de proiect și Fundația AERES GROUP UAS), Bulgaria (Fundația Euro Perspectives și Universitatea de Tehnologie Alimentară Plovdiv), Italia (Universitatea Catolică del Sacro Cuore Milano) și Regiunea Emilia Romagna – Directoratul General pentru Agricultură, Vânătoare și Pescuit și Marea Britanie (Consiliul Metropolitan Oldham și Universitatea Metropolitană Manchester).
Unul din principalele obiective ale proiectului este crearea unei rețele internaționale de autorități regionale, universități și factori interesați, care susțin în comun livrarea de inovare în lanțurile alimentare regionale.
În acest sens, Consiliul Județean Maramureș a invitat să participe activ, la implementarea proiectului FoodChains 4 Europe, reprezentanți ai principalelor companii din industria alimentară din Maramureș, ai Asociației producătorilor tradiționali, ai celor patru GAL-uri din Maramureș și a principalelor instituții din județ care activează în domeniul industriei alimentare: Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Maramureș.
Întâlnirea din 26 octombrie 2017, la care au participat 21 de factori interesanți, a avut ca principal punct de discuție prezentarea bunelor practici din regiunile partenere si analizarea posibilității de a transfera aceste modele și în Maramureș. De asemenea, la această întâlnire, dr. Pop Vasile, director executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș a prezentat actul normativ de înființare a Punctelor Gastronomice Locale, care este în prezent în dezbatere publică. Punctele gastronomice locale trebuie să îndeplinească anumite cerințe sanitare, de proveniență și siguranță a alimentelor, care au fost dezbătute de participanți, unii considerând că sunt prea restrictive și nu încurajează utilizarea produselor din gospodăria proprie.
În cadrul discuțiilor s-a pus problema diferențierii punctelor gastronomice locale unde se produce mâncarea, de punctele care asigură desfacerea alimentelor și, în acest sens, au fost propuse mai multe posibile locații unde s-ar putea amplasa astfel de puncte de desfacere. Un exemplu au reprezentat viitoarele stații de autobuz modernizate în preajma locațiilor turistice consacrate, a muzeelor sau locașurilor de cult. Participanții au discutat, apoi, despre exemplele de bune practici prezentate și dacă aceste se pot adapta realității din Maramureș. Din discuții a reieșit faptul că, principalele provocări pentru județul nostru sunt asocierea și schimbarea mentalității întreprinzătorilor și producătorilor locali pentru a-i încuraja să se asocieze, rezolvând în comun problemele și obținând beneficii pe termen mediu și lung. Chiar dacă în Maramureș funcționează prima asociere a producătorilor tradiționali din țară, care a constituit un bun exemplu la nivel național, aceasta trebuie să fie replicată și la nivelul GAL-urilor sau a localităților din județ. Din discuții a reieșit, de asemenea, și necesitatea de a se schimba legislația din domeniu, pentru ca statul să subvenționeze produsele tradiționale și să încurajeze asocierile.
În finalul întâlnirii, participanții au fost informați despre viitoarele activități ce se vor derula și au fost invitați să acceseze site-ul proiectului pentru a fi informați în timp util despre stadiul implementării acestuia.