Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



Instalația pilot pentru producerea biogazului de la Seini se confruntă cu probleme financiare Bota solicită clarificări autorităților centrale
Una dintre cele mai importante investiții derulate în Seini este un proiect apreciat și recunoscut la nivel național: „Instalaţia pilot pentru producere biogaz şi platformă de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, oraşul Seini”. Investiţia a făcut parte din proiectul „Controlul integrat al Poluării cu Nutrienţi” şi este foarte importantă pentru localitate, cunoscându-se faptul că în Seini sunt foarte multe ferme zootehnice şi că există multe gospodării individuale care produc gunoi de grajd şi dejecţii.
În contextul acestui proiect, acest gunoi devine important pentru producerea de energie şi fertilizant prin masa organică. Orașul a fost identificat ca zonă vulnerabilă la poluarea cu nutrienţi, conform Ordinului Nr. 1552/743 din 3 decembrie 2008 emis de către Ministerul Mediului, tocmai datorită intensităţii activităţii fermelor agricole şi zootehnice din zonă. „Investitorii, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Primăria, aducem un mare beneficiu oraşului prin îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru locuitori, datorită ameliorării factorilor de mediu, creşterii economice, posibilităţi de dezvoltare a altor activităţi conexe, reducerea semnificativă a solului şi a apelor subterane şi de suprafaţă”, a declarat, la vremea inaugurării instalației, primarul Gabriela Tulbure.
Producerea de energie electrică şi termică din surse regenerabile aduce implicit şi diversificarea surselor de venit pentru bugetul local, eficientizarea cheltuielilor pentru protecţia mediului şi chiar dezvoltarea economică a oraşului. Amplasamentul, aflat în proprietatea administrației locale, are: platforme de stocare a materiilor prime şi subproduselor (1860 mp), bazine stocare dejecţii brute lichide (volum cumulat de 187,5 mc), bazin de fermentare cu volumul de 2817 mc, unitate de cogenerare cu capacitatea de 370 kW electrici şi faclă de siguranţă, separator de solide pentru digestat cu capacitatea de 8 mc/h, uscător pentru digestat solid şi însăcuitor cu capacitatea de 3500 t/an, spaţii administrative din containere modulate cu suprafaţa totală de 43,8 mp; instalaţia de biogaz va produce 1.527.445 m3/an biogaz.
Capacitatea de stocare şi compostare totală pentru platforma de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere este de 2000 t/an.
Valoarea investiţiei este de 3.085,973 mii euro, cu surse de finanţare: Programul GEF (Global Environmental Facility) derulat de către Banca Mondială prin intermediul Ministerului Mediului şi Schim-bărilor Climatice, Primăria Seini din surse proprii ale Consiliului Local Seini şi cele acordate de către Consiliul Judeţean Maramureş. Instalaţia de biogaz ocupă o suprafaţă de 19.800 m2, cumulând în această suprafaţă şi platforma de stocare a gunoiului de grajd şi a generat 14 noi locuri de muncă. Acest proiect a fost o oportunitate majoră pentru localitatea Seini și erau toate premisele pentru ca lucrurile să nu se oprească aici.
Dar, printr-un ordin, visul frumos din Seini s-a dărâmat.
Deputatul PSD Marius Sorin Bota a adresat o interpelare Ministrului Energiei și președintelui A.N.S.V.S.A. cu privire la problemele financiare cu care se confruntă Primăria orașului Seini, județul Maramureș, în legătură cu „Instalația pilot pentru producere biogaz și platforma de depozitare și gospodărire a gunoiului de grajd și a deșeurilor menajere - oraș Seini, județul Maramureș” din cauza unui ordin al Președintelui A.N.S.V.S.A. și a neacordării numărului de certificate verzi preconizate și stipulate în proiect.
Deputatul a solicitat luarea unor măsuri de urgență pentru susținerea proiectului pilot în România, privind stația de biogaz, a cărui scop este curățarea și ecologizarea zonei și a apei infestate din unicul oraș din țară care își produce singur energia electrică, și nu acela de a face profit.
„Este anormal să se plătească o taxă pentru rezolvarea de către administrația locală a unei probleme de poluare cu dejecții animaliere, când ei ar trebui să încaseze o astfel de taxă de la poluatori. Am cerut amendarea Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 16/16.03. 2010 în sensul exceptării de la taxă a acestor stații pilot și a proiectelor care rezolvă probleme importante de mediu pentru comunitatea locală, nefiind vorba aici de un agent economic care se ocupă cu colectarea de gunoaie, cu scopul de a face profit. De asemenea, am solicitat Ministrului Energiei acordarea numărului de certificate verzi stipulate în proiectul pilot necesare pentru susținerea și promovarea producerii energiei electrice”, a spus Bota.
„Este anormal să se plătească o taxă pentru rezolvarea de către administrația locală a unei probleme de poluare cu dejecții animaliere, când ei ar trebui să încaseze o astfel de taxă de la poluatori. Am cerut amendarea Ordinului Președintelui A.N.S.V.S.A. nr. 16/16.03. 2010 în sensul exceptării de la taxă a acestor stații pilot și a proiectelor care rezolvă probleme importante de mediu pentru comunitatea locală, nefiind vorba aici de un agent economic care se ocupă cu colectarea de gunoaie, cu scopul de a face profit”.
Deputat Marius Sorin Bota