Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Înscrierea la clasa pregătitoare 2017 Ce copii pot fi înscriși, în ce perioadă și ce acte sunt necesare?
Metodologia și calendarul înscrierii la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2017-2018 au fost publicate de curând în Monitorul Oficial. La fel ca în anul precedent, înscrierea se poate face în două etape, urmând ca toți copiii înscriși în această primăvară să fie repartizați, în funcție de alegerea părinților și de anumite criterii bine stabilite pe locurile disponibile din școli. De asemenea, ca și anul trecut, pot fi înscriși la școală chiar și micuții care nu împlinesc șase ani la debutul anului școlar, dacă o comisie de evaluare specială consideră că micuțul este pregătit pentru asta.
Înscrierea copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2017-2018 se face în conformitate cu prevederile metodologiei și calendarului recent aprobate prin Ordinul Ministerului Educației Naționale (MEN) nr. 3247/2017 și publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 133 din 21 februarie 2017.
Potrivit calendarului, și anul acesta înscrierea se organizează în două etape, iar începând de astăzi se vor afișa la fiecare unitate de învățământ și planurile de școlarizare, însemnând câte clase pregătitoare va avea fiecare școală pentru anul 2017-2018, precum și informațiile relevante pentru părinți în legătură cu școala respectivă.
În ceea ce privește cererile de înscriere, părinții pot să le completeze în perioada 27 februarie - 16 martie 2017, atât online, cât și prin la sediul unității de învățământ respective, urmând ca validarea cererilor să se facă de luni până vineri, în intervalul orar 8:00 - 18:00, iar sâmbăta de la 9:00 la 13:00.
Primele înscrieri se încheie
pe 16 martie
În prima etapă de înscriere, repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, prin intermediul aplicației informatice, în conformitate cu criteriile de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare (criteriile vor putea fi consultate la sediile școlilor, pe site-urile inspectoratelor și școlilor, acolo unde este cazul).
După cum spuneam, înscrierile încep pe 27 februarie, iar data-limită de depunere a cererilor este 16 martie 2017, ceea ce înseamnă că, începând cu ziua următoare (17 martie), Comisia națională se va ocupa cu analizarea cererilor și cu repartizarea copiilor la școlile și clasele pregătitoare corespunzătoare.
Practic, prioritatea la repartizare este următoarea:
n în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
n în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
n în fine, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.
Potrivit calendarului, în perioada 22-23 martie, la sediile școlilor, pe site-urile acestora, precum și pe site-urile inspectoratelor școlare județene vor apărea listele cu copiii înscriși, precum și numărul de locuri libere și lista cu cei care au rămas neînscriși.
Notă: Şcoala de circumscripţie este unitatea de învăţământ căreia îi sunt arondate locuinţele din proximitatea sa. Totalitatea străzilor arondate unităţii formează circumscripţia acesteia.
Pentru a doua etapă trebuie depuse noi cereri de înscriere
Copiii care au rămas neînscriși din diferite motive vor fi repartizați pe locurile libere disponibile, conform unei proceduri speciale de repartiție. Pentru asta, părinții trebuie să completeze o nouă cerere de înscriere, pentru ocuparea unuia dintre locurile disponibile (părinții pot afla de la școli și inspectorate care sunt locurile disponibile la cel mai târziu data de 23 martie 2017).
Potrivit calendarului, noile cereri trebuie depuse în perioada 24 - 30 martie 2017, urmând ca procesarea acestor cereri să se facă până pe 5 aprilie 2017.
Pe 6 aprilie 2017 se vor afișa listele finale cu copiii înscriși la clasa pregătitoare. Totuși, există posibilitatea ca în urma celei de-a doua etape de înscriere să mai existe copii care nu au fost înscriși încă la nicio școală. În acest caz, până pe 13 aprilie, inspectoratele școlare vor soluționa cererile de înscriere a acestor copii, avându-se în vedere principiul interesului superior al copilului.
În orice caz, toți copiii înscriși trebuie să fie înmatriculați pentru a putea începe școala în toamna acestui an.
Ce copii pot fi înscriși la școală anul acesta?
Ca și în cazul înscrierilor care s-au făcut anul trecut, și anul acesta părinții sunt obligați să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, dacă aceștia împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2017, inclusiv.
Totuși, chiar și părinții micuților care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2017 pot să-i înscrie la școală anul acesta, „dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”, potrivit metodologiei. Cu alte cuvinte, ei pot fi înscriși dacă, în urma evaluărilor copilului de către specialiști, aceștia consideră că cel mic este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, copiii pot fi înscriși în grupa mare, la grădiniță.
Această evaluare se face însă numai după ce părinții depun o cerere în acest sens la Centrul județean de resurse și asistență educațională, iar evaluarea se desfășoară, potrivit calendarului, în perioada 22 februarie - 14 martie 2017. Tot în aceeași perioadă părinții primesc și rezultatul scris al evaluării, pe care nu pot însă să-l conteste.
Cum se face înscrierea și ce acte sunt necesare
Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul școlii la care părintele dorește să înscrie copilul (pentru prima etapă, înscrierile se fac în perioada 27 februarie - 16 martie 2017, iar pentru cea de-a doua etapă se completează în perioada 24-30 martie 2017).
În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii trebuie să depună și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.
În cazurile în care este necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii sunt nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea se cere la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii trebuie să depună documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).