• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 14 August , 2012

Înotând printre amintiri

Nostalgie, bucurie, uşoară dezamăgire şi nişte principii solide bazate pe muncă şi disciplină care au dus în vârful ierarhiei sportive o generaţie de înotători. „Echipa de aur” a înotului maramureşean, din vechea gardă, s-a reunit la finele săptămânii trecute.

 

Întrucât prima ediţie a întâlnirii foştilor înotători de anul trecut, organizată de Juergen Barth şi Anca Pătrăşcoiu, a fost un eveniment de succes, la iniţiativa Andreei Szygiarto Nicolescu, sâmbătă, 4 august, Bazinul Olimpic „Gheorghe Demeca” a fost locul de desfaşurare a celei de-a II-a ediţii, care a reuşit să trezească, din nou, emoţii puternice în sufletele celor prezenţi.

„Am fost un grup care am ţinut şi ţinem încă la relaţia de prietenie. Ne bucurăm mult să ne vedem. E o plăcere deosebită să ne amintim de timpurile petrecute împreună. Am fi dorit ca la această ediţie să participe şi înotători din noile generaţii, dar e foarte greu, zic eu, să îi convingem să vină cu noi, să participe la aceste întâlniri, să ne cunoaştem mai bine.” – Andreea Syzgiarto.

 

Printre cei care au participat la eveniment, i-am regăsit, pe lângă iniţiatoarea Andreea Szigyarto Nicolescu, şi pe Juergen Barth, Stela Pura Corodan, Haidu Claudiu, Delia Kovacs, Teodora Hauptricht, Andrea Hidegcuti, Isabela Bodnar Miclăuş, Dorel Pricop, Marian Slavic, Norma Sălăjanu, Noemi Lung, Luminiţa Pop Lăzărescu, Carmen Mureşan, Felix Sepocher, Claudia Bala, Bianca Muller, Cătălin Hazota, Marius Conţiu, Caius Gog, Alexandru Toba.

 

S-a creat o atmosferă foarte plăcută, destinsă, cei prezenţi fiind copleşiţi de nostalgie, depănând amintiri şi bucurându-se de această ocazie de a se reîntâlni şi rememora momentele lor de glorie.

Pe lângă poze, râsete, împărtăşiri de veşti şi amintiri, aceştia şi-au îmbrăcat costumul de înot şi au intrat în bazin. Ulterior, chiar au organizat câteva concursuri amicale, beneficiind şi de o galerie entuziasmată, formată din câţiva dintre copiii participanţilor.

 

După ce am petrecut un timp în compania lor, au apărut şi mărturisiri „De două săptămâni am reînceput să practic înotul şi stau foarte, foarte serios şi analizez să mă întorc în viaţa sportivă alături de cei care participă la competiţiile master. Deci trebuie să analizez din toate punctele de vedere şi chiar mi-ar face plăcere, că locul meu e totuşi în înot.” Stela Pura Corodan.

Acestea fiind spuse, le ţinem pumnii Andreei Szygiarto, Stelei Pura şi lui Haidu Claudiu, care vor participa la Concursurile Europene de Înot Masters, în septembrie 2013.

Întrebaţi fiind de diferenţele dintre generaţia lor şi cea actuală, unii au preferat să se abţină de la comentarii elaborate, dar au atras atenţia asupra rezultatelor de atunci şi cele de astăzi.

 

Totuşi, Stela Pura a comentat că “Sunt într-un fel dezamagită de ceea ce se întamplă în ramura asta, a înotului maramureşean. Nu se pune accentul atât de tare pe baza sportivă, nu cum ar trebui. Pentru că totuşi înotul românesc, înotul băimărean a oferit foarte multă satisfacţie, foarte multe glorii, titluri, recorduri. Îmi pare nespus de rău că nu s-a mai continuat înotul de performanţă la acelaşi nivel pe care l-am avut noi, mă refer la Stela Pura Corodan, Noemi Lung, Anca Pătrăşcoiu, Andreea Szygiarto, Robert Pintea, Juergen Barth.”

 

În legătură cu tinerele generaţii, aceasta a mai adăugat că “Trebuie să îi motivezi cu ceva. Din păcate nu se mai face aşa, cu seriozitate. Sunt dezamagită de anumite lucruri. Nu ştiu care e problema, dar este părerea mea personală în legatură cu ceea ce se face în ziua de azi. Nu perseverăm, nu avem o continuitate. Este tratat cu multă lejeritate: «azi fac, mâine nu». Nu exista pe vremea noastră «astăzi fac înot, mâine nu vreau», sau «nu pot» sau «nu am chef». Sunt delăsători şi condiţiile probabil nu mulţumesc pe toată lumea, mă refer apă, bazin, într-adevăr, trebuie nişte bani să pui o bază sportivă.”

 

Tot în ceea ce priveşte condiţiile, Juergen Barth a mărturisit că “Am auzit de la colegi că se luptă să aibă condiţiile pe care noi le-am avut atunci”. Acesta a mai afirmat că şi-ar dori să fie mai multe investiţii în sportul românesc, comentariu susţinut şi de Haidu Claudiu.

S-a ajuns la comun acord că deşi se susţine că nu e de găsit suport financiar pentru a ameliora condiţiile, problema în sine stă în lipsa de iniţiativă.

 

De asemenea, Stela Pura Corodan se declară dezamăgită şi de faptul că acum nu se munceşte atât, şi se pune accentul mai mult pe satisfacţia materială. Cu regret, aceasta observă că după ce ajung la un anumit nivel şi câştigă o anumită sumă de bani, mulţi dintre înotători nu îşi mai dau interesul.

Aceasta îi îndeamnă pe copii la sport “Înotul este un sport complex, care te dezvoltă şi care este de viitor. Aş recomanda tuturor părinţilor să îndrume copiii spre bazin şi să dea mai multă importanţă acestui sport, care e un renume. Şi bazinul poartă numele emeritului Gheorghe Demeca, un personaj impresionant, care rămâne în memoria tuturor.”


Ca sfaturi pentru tinerele talente, gloriile înotului maramureşean, pun accentul mult pe muncă, seriozitate şi, nu în ultimul rând, spiritul de echipă. Andreea Syzgiarto recomandă:

“Să fiţi mai uniţi, să nu te mai uiţi în grădina altuia, să îţi doreşti să faci performanţă. Înţeleg că nu sunt condiţii foarte bune şi ajutor material, dar dacă îţi doreşti să fii sportiv şi să obţii rezultate, să nu aştepţi de la altcineva. Să faci tot ce poţi, pentru că ţie îţi stă în puteri”

Un alt sfat, venind din partea Stelei Pura: “Să fie mult mai serioşi, să se gândească bine înainte de a porni pe un drum , dacă merită să îl facă şi dacă au puterea să meargă mai departe sau vor renunţa atunci când sunt în glorie încă. Eu le-aş dori mult, mult succes şi tot ce îşi doresc şi ei, să ajungă măcar unde am fost şi noi.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.