• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 18 Martie , 2012

Urbana aduce primăvara

 

Odată cu venirea primăverii, Sighetu Marmaţiei devine un adevărat şantier. SPC Urbana a început deja operaţiunea de plombare. De asemenea, municipiul a fost cosmetizat şi aranjat cu tot ce înseamnă asta, de la toaletarea copacilor, la modernizarea străzilor şi aleilor.
 
Primăvara se numără investiţiile. Orice gospodar care se respectă îşi pune gospodăria la punct odată cu venirea primăverii. „Axioma” este valabilă şi în cazul gospodarilor de la Urbana, societate aflată în subordinea CL Sighet.
Deja, angajaţii societăţii sunt pregătiţi să plombeze gropile apărute în timpul iernii. Gheorghe Giurgi, directorul SPC Urbana, spune că: „Zilele acestea facem lucrări de plombare a drumurilor. Este vorba de intervenţii cu mixtură tocabilă, adică asfalt rece. Avem 4 tone de mixtură pe care le folosim pentru lucrările de maximă urgenţă, chiar strictul necesar. Acţionăm exclusiv pe arterele principale unde au apărut gropi pe perioada iernii. Sunt lucrări de strictă urgenţă şi de aceea intervenim cu plombe la rece. Timpul nu ne permite să dăm drumul la staţia de asfalt, dar sperăm că acest lucru se va face prin luna aprilie. Plombările la cald o să le putem face probabil doar din luna aprilie, pentru că trebuie îndeplinite anumite condiţii. În momentul în care timpul ne permite, începem şi cu plombele la cald”. 
 
Însă, această operaţiune este numai un pas în planul de modernizare a infrastructurii sighetene. După ce va fi pornită staţia de asfalt, SPC Urbana începe plombările pe toate drumurile asfaltate din Sighetu Marmaţiei: „Aceste lucrări le facem în fiecare primăvară din resurse proprii, cu utilajele şi angajaţii noştri. Campania de plombare este o prioritate pentru noi, şi, abia după ce punem la punct carosabilul, vom continua cu lucrările prevăzute în planul de reabilitare pus la punct de Consiliul Local. Pentru că autorităţile locale sunt cele care stabilesc priorităţile în privinţa lucrărilor la drumuri. Vrem ca plombările la cald să le finalizăm cât mai repede cu putinţă, iar din experienţa anilor trecuţi pot spune că reuşim să le finalizăm în mai puţin de o lună de zile.
De înlăturarea materialului antiderapant rămas pe drum după topirea zăpezii se ocupă cei de la salubritate. Au început să lucreze, dar în unele locuri nu pot interveni pentru că mai avem gheaţă pe marginea drumurilor”.
 
De asemenea, imediat după dezgheţarea solului, începe operaţiunea de balastrare. Iar sighetenii pot sta liniştiţi, pentru că profesioniştii de la Urbana vor fi interveni pe toate străzile în care este nevoie: „De asemenea, în scurt timp vom începe şi cu intervenţia pe străzile care necesită balastrare. Solul este încă îngheţat, dar imediat ce este posibil să intervenim, vom începe cu acţiunea de balastrare. Nu putem face deocamdată o estimare a acestor lucrări, pentru că depinde cât este de afectată. Dacă sunt gropi mai mari, trebuie intervenit cu grederul.
Ideea este că oamenii trebuie să stea liniştiţi că sunt luate în calcul absolut toate străzile care au nevoie de asemenea lucrări. Nu trebuie să facă sesizări pentru a ajunge şi pe străzile lor, sau să ne atragă atenţia să nu-i uităm. Pot sta liniştiţi pentru că pe absolut toate străzile vom intra”.
 

Pentru a înfrumuseţa oraşul, angajaţii Urbana lucrează în această perioadă şi la toaletarea copacilor, după care urmează ornamentele de flori şi mobilierul urban: „Am demarat şi acţiunea de toaletare a copacilor. În câteva zile o finalizăm. Nu este vorba doar de o acţiune pe centrul Sighetului ci despre una pe întregul oraş. Este o acţiune de anvergură, dar reuşim să o finalizăm în timp util prin mobilizarea întregului personal de la zone verzi. După ce se termină campania de toaletare a copacilor, ne vom ocupa de plantarea de arbori ornamentali, plantările de primăvară. După ce se încălzeşte vremea, vom ieşi în oraş şi cu aranjamente florale. Mai exact, vom scoate panseluţele. Deocamdată acestea sunt pregătite în sere. Panseluţele le vom scoate în luna aprilie, iar în luna mai vom scoate florile anuale. Ca de fiecare dată când ieşim din iarnă, avem de făcut şi reparaţii la mobilierul urban. Avem de schimbat coşuri de gunoi şi bănci de odihnă. Am început şi în acest sens pregătirile şi în perioada următoare angajaţii noştri vor ieşi în teren pentru a remedia problemele de peste iarnă. Nu este vorba de intervenţii foarte costisitoare, dar sunt acţiuni extrem de importante pentru oraş”. La finele acestei campanii, sighetenii se vor bucura de un oraş mai frumos, mai curat, mai european.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.