• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

INFORMARE DE PRESĂ

În data de 07.02.2014, începând cu  orele 12.00, la sediul Penitenciarului Baia Mare a avut loc prezentarea  raportului de activitate a Penitenciarului Baia Mare  pentru anul 2013.

 

Pe parcursul anului 2013, activitatea Penitenciarului Baia Mare s-a subordonat principiului de umanizare a mediului penitenciar, prin respectarea drepturilor omului, crearea unui cadru de viaţă cât mai apropiat de cel existent în comunitatea de provenienţă, educarea şi recuperarea în vederea reintegrării persoanelor aflate în regim de detenţie.

 

Obiectivele principale ale Penitenciarului Baia Mare pentru anul 2013 au fost:

- Îndeplinirea funcţiei custodiale prin eficientizarea componentelor de siguranţă fizică şi siguranţă dinamică

- Asigurarea suportului logistic şi financiar a activităţilor din unitate

- Asistarea persoanelor private de libertate care execută pedepse privative de libertate  în vederea creşterii şanselor de reintegrare socială

- Îmbunătăţirea asistenţei medicale

- Optimizarea funcţionării unităţii prin dezvoltarea componentei resurse umane

- Apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale Penitenciarului Baia Mare

- Promovarea unei imagini pozitive a serviciului penitenciar la nivelul societăţii

- Furnizarea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă

- Creşterea capacităţii de implementare a misiunilor sociale ale penitenciarului prin derularea proiectelor cu finanţare externă contractate

 

Obiectivele specifice ale Penitenciarului Baia Mare în anul 2013 au fost stabilite în considerarea implementării strategiei de dezvoltare a sistemului penitenciar şi în concordanţă cu obiectivele instituţionale ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

 

Referitor la funcţia de siguranţă şi custodială, în perioada de referinţă nu s-a înregistrat niciun eveniment negativ major pe linia siguranţei fizice şi s-a remarcat gradul extrem de redus al incidentelor care să denote sau să anticipeze vulnerabilităţi semnificative pe linia siguranţei dinamice.

În condiţii de infrastructură precară a spaţiilor de deţinere şi coroborat cu austeritatea resurselor financiare s-a reuşit asigurarea drepturilor persoanelor private de libertate în conformitate cu prevederile legale, astfel încât la nivelul anului 2013 nu au fost pronunţate soluţii ale instanţelor interne şi ale Curţii Europene a Drepturilor Omului împotriva măsurilor administraţiei penitenciarului referitoare la acordarea drepturilor.

 

Ca activităţi de referinţă pentru anul 2013 se remarcă activităţile educative, în perioada analizată, serviciile de educaţie şi asistenţă psihosocială derulând diverse programe de intervenţie specializată (Program de adaptare pentru viaţa instituţionalizată, Program de educaţie pentru sănătate, Program de educaţie civică, Program de alfabetizare, Program de dezvoltare a universului cunoaşterii, Program de educaţie pentru viaţa de familie,  Program de educaţie prin sport) la care a participat un procent de aproximativ 72% din efectivul total de persoane private de libertate.

 

În luna octombrie, în colaborare cu actori ai Teatrul Municipal Baia Mare, trupa de teatru a penitenciarului „Medio Monte Circus”, formată din 9 persoane private de libertate, a pus în scenă piesa „Biloxi Blues”, la Secţia Teatrul de Păpuşi a Teatrului Municipal, sens în care trebuie remarcat faptul că trupa de teatru s-a calificat, în urma participării la preselecţie, alături de 20 de penitenciare, la Festivalul de Teatru pentru Deţinuţi Multiart,  ediţia a V-a, care a avut loc la Teatrul Nottara Bucureşti, în luna noiembrie.

 

În anul şcolar 2012-2013 au fost înscrise la cursurile de şcolarizare nouă persoane private de libertate, în clasele I-IV simultan, la clasa afiliată Şcolii cu clasele I-VIII „Octavian Goga” Baia Mare. Şapte persoane private de libertate au absolvit cursurile de şcolarizare.

În anul şcolar 2013 – 2014 au fost înscrise la cursurile de şcolarizare opt persoane private de libertate, în clasele I-IV simultan, la clasa afiliată Şcolii cu clasele I-VIII „Octavian Goga” Baia Mare.

 

În cadrul Proiectului POSDRU „Creşterea calităţii vieţii persoanelor ce părăsesc penitenciarul prin dezvoltarea unor capacităţi cu efect asupra îmbunătăţirii participării pe piaţa muncii”, s-au finalizat patru cursuri de calificare în meseria de  „Tâmplar, dulgher, parchetar”, absolvind  105  persoane private de libertate.

În data de 03.09.2013 s-a desfăşurat Bursa locurilor de muncă în colaborare cu Asociaţia Kelsen şi  A.J.O.F.M. Maramureş. Au participat următorii angajatori: S.C. INTRACOM S.A.; S.C. DRUSAL CONSTRUCT S.A.; S.C. MASTER STANDARD; S.C. MARC EVEREST; P.F.A. BIRTA SILVIA, având locuri de muncă în meseriile: muncitor calificat/necalificat, construcţii, construcţii industriale, ajutor bucătar, spălător autor. Au participat 10 persoane din comunitate şi 99 de persoane private de libertate. 20 de persoane private de libertate au încheiat precontracte de angajare.

 

În ceea ce priveşte folosirea persoanelor private de libertate la muncă şi veniturile realizate din prestări servicii, pe parcursul anului  unitatea a înregistrat o folosire la muncă cu o medie de 31%, dar şi un vârf de 46% din efectivul existent în unitate, iar în perioada 16-20.12.2013 Penitenciarul Baia Mare s-a clasat pe primul loc la nivelul sistemului penitenciar naţional în ceea ce priveşte efectivul folosit la muncă. Veniturile realizate din prestări servicii cu forţă de muncă specială în anul 2013 sunt în valoare de 937.285 lei şi se situează în marja mediei ultimilor doi ani în care am înregistrat o creştere semnificativă a acestora.

 

Pe parcursul anului am colaborat cu un număr de 7 beneficiari cu care am încheiat 8 contracte de prestări servicii cu forţă de muncă specială.

Principalele domenii de activitate în exteriorul penitenciarului au reprezentat activităţile de salubrizare stradală, sortat şi paletat material lemnos şi sortat piatră, iar în interiorul locului de deţinere activităţile desfăşurate în domeniul tâmplăriei şi al cusutului de pantofi.

 

În anul 2013 s-au derulat şi 7 contracte de muncă pe bază de voluntariat pentru 3 beneficiari, pentru care am prestat un număr de 9691 ore de muncă.

 

Privită în ansamblu, activitatea în cadrul Penitenciarului Baia Mare s-a desfăşurat în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore şi cu realizări importante, aspect confirmat şi prin desemnarea din cadrul unităţii noastre de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor a „Celui mai implicat specialist în derularea proiectelor”, „Celui mai bun lucrător de securitate şi sănătate în muncă” şi a „Celui mai bun lucrător în managementul situaţiilor de urgenţă”.

 

 

Persoană de contact: inspector de penitenciare Andreea NETEDU,

telefon 0262.214230, 0742730172, 0741265700,

fax 0262.214231,

e-mail andreea.netedu@anp.gov.ro 

 

 

Comisar şef de penitenciare

Horia Ştefan CHIŞ,

Director Penitenciarul Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.