• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 22 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 August , 2005

Ineficienta investitiei

 

Desi Maramuresul se mandeste cu o pepiniera de tinere talente sportive invidiate de multi, cei mai multi tineri sportivi „se sting” inca inainte de a parasi junioratul. Cauza: lipsa banilor si... a cluburilor de seniori.

 

Cresterea juniorilor sta la baza oricarui succes si, mai ales, la mentinerea nivelului ridicat de competitivitate al fiecarui club, indiferent de ramura pe care o reprezinta. Din pacate, in Maramures lucrurile stau tocmai invers.

O infrastructura destul de bine pusa la punct scoate de pe bancile scolii (la capatul perioadei de juniorat) zeci de talente, potentiale valori care se cer confirmate. In lipsa unor cluburi de seniori, acestea se sting inainte ca stralucirea lor macar sa palpiie. Sporturile individuale reprezinta cel mai bun exemplu, de vreme ce au trecut ani buni de cand un sportiv reprezentand un club maramuresean nu a mai pasit pe la vreo Olimpiada sau vreun Campionat Mondial. Liceul cu Program Sportiv investeste o gramada de bani pentru formarea unor talente oferindu-le, in limita posibilitatilor, cazare, masa si conditii minime de pregatire. O data cu terminarea junioratului atletii, de exemplu, nu mai primesc sprijin de nicaieri, astfel incat se sting. Clubul care ar trebui sa-i preia, CSM Baia Mare, are resurse extrem de limitate, iar performantele lipsesc de ani buni la categoria seniori.

Tenisul de masa sau inotul sunt alte exemple la fel de elocvente. Ultimul baimarean prezent intr-o finala olimpica, Stefan Gherghel, e legitimat la Pitesti si nici nu vrea sa auda de conditiile de pregatire de la Baia Mare. Singura exceptie de la regula o face sectia de box, condusa de niste oameni inimosi. Si sporturile de echipa se chinuie, campioanele nationale la volei juniori vor trebui sa-si caute loc de afirmare in alta parte, pentru ca in Maramures nu mai exista echipa de seniori (!), in timp ce baschetbalistii sigheteni castiga la nivel de liceu trofeu dupa trofeu, fara a fi bagati in seama. Nici juniorii de la handbal nu au adversar in Romania, dar totusi Minaur nu reuseste performante majore, in timp ce rugby-ul, desi cu o baza mica de selectie, face performanta.

Banii acordati sportului, in special sectorului de juniori, sunt foarte putini insa si acestia sunt cheltuiti fara finalitate. Rezultatele se obtin prin sustinerea unui intreg lant al performantei. Insa in Maramures sunt cam multe verigi lipsa.

 

Ex-campionii Maramuresului

 

Stefan Gherghel, inotator, finalist olimpic la Atena, legitimat la un club din Pitesti l Daniel Brata, judoka, medaliat cu bronz la Campionatele Europene, legitimat la Dinamo Brasov l Florin Stan, boxer, cooptat in lotul national, a fost o buna perioada legitimat la Steaua Bucuresti l Majoritatea jucatorilor din perioada 1993-1997 cand FC Baia Mare a jucat in Divizia A evolueaza la alte cluburi din Romania sau din strainatate l Echipele din Baia Mare sunt campioane in exercitiu la handbal masculin si volei feminin si detin performante notabile in handbal feminin si rugby l Echipele de baschet ale Liceului “Dragos Voda” si Grupului Scolar de Industrie Mica din Sighet se claseaza an de an pe podium in competitiile nationale interlicee l Suma alocata de administratia locala clubului CSM Baia Mare pentru anul 2005: 300 milioane de lei.

 

Aurelia Hendrea: “Bani, doar pentru competitii...”

 

Aurelia Hendrea este personajul din spatele majoritatii competitiilor pentru scolari si juniori organizate sub egida Directiei Judetene pentru Sport Maramures. “Bugetul este limitat, iar sponsorii sunt putini, aceasta este principala cauza a lipsei cluburilor de seniori. Selectia se face aproape exclusiv pentru zona Baia Mare, fiindca doar aici se poate oferi o indemnizatie de efort necesara performantei. Evenimentele din cadrul programelor Sportul pentru Toti reprezinta baza de selectie pentru Liceul cu Program Sportiv. Din pacate, majoritatea banilor care vin pentru juniori sunt investiti in organizarea de competitii, abia apoi in antrenamente si alimentatie. Astfel, rezultatele intarzie si finantarea se subtiaza. Sportul trebuie sa devina o afacere, trebuie sa poate veni cu o oferta inaintea potentialilor sponsori, doar asa are sanse de supravietuire. E drept ca si sportivii opteaza uneori pentru oferta mai avantajoasa de la marile cluburi din tara. De asemenea, cadrele tinere venite in invatamant nu au o sansa de afirmare, nu pot implementa idei noi fiindca posturile sunt ocupate de cei mai in varsta; fostii performeri sunt obligati sa mearga in alta parte!” a incercat sa explice situatia Aurelia Hendrea.

 

Ca la noi, la nimeni!

 

“Nu poti cere performanta unui boxer, in conditiile in care el trebuie sa lucreze ca si bodyguard intr-o discoteca, pana noaptea la ora 3-4.” - Radu Carstea, antrenor box LPS

“Ceea ce se intampla la Extrem (handbal juniori) as numi-o munca patriotica. In momentul de fata nu prea ai cum sa faci bani din sport.” - Andrei Sorin, presedinte CSM Baia Mare

“Incercam sa organizam cat mai multe competitii la nivel scolar pentru a depista tinerele talente si pentru a le indrepta spre o pregatire adecvata. Le oferim astfel o sansa.” - Aurelia Hendrea, referent Directia Judeteana pentru Sport

“Primaria Clujului ofera in fiecare zi cate o masa calda la peste 340 de sportivi, juniori sau seniori, iar bugetul sportului e de 60 de miliarde. La Baia Mare bugetul e de 5 miliarde!” - Gheorghe Pasca, presedinte Remin Baia Mare

 

Claudiu BABAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.