• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

Incredibil! Dumitru Nan, arestat fără mandat!

Coşmarul familiei Nan, originară din Maramureş, pare fără sfârşit! După ce familia şi-a recâştigat copiii în instanţă, după un an de procese, săptămâna trecută tatăl, Dumitru Nan, a fost arestat de poliţia norvegiană fără niciun motiv. Ulterior, acesta a fost eliberat. Procesul penal al familiei cu autorităţile norvegiene are termen în 2 decembrie.

 

 

 

Incredibil! Abuzurile autorităţilor norvegiene asupra familiei Nan continuă! În urmă cu un an, cei doi copiii ai familiei au fost luaţi de autorităţile norvegiene fără niciun motiv întemeiat. A urmat un an de coşmar în care familia şi-a văzut copiii rar şi în prezenţa unui reprezentant al protecţiei copilului. Apoi, a venit şi sentinţa, care dădea dreptate familiei. Dar de atunci au trecut doar câteva zile şi coşmarul familiei a revenit.

 

Săptămâna trecută, un comunicat al Episcopului Macarie Drăgoi al românilor din Europa de Nord anunţa că Dumitru Nan a fost arestat: „În cei opt ani de când îi slujesc pe românii ortodocşi din ţările scandinave, stând de veghe la mântuirea lor, am văzut multe situaţii grele, unele chiar dramatice. Dar încercările prin care trece şi acum familia Nan depăşesc cu mult tot ceea ce credeam că pot să văd în materie de suferinţă umană. Aparent fără niciun motiv, poliţia norvegiană a intrat luni seară, 21 noiembrie, în casa familiei Nan şi l-a arestat pe Dumitru. Mihaela, soţia, cu cei doi copii, se află în vizită în România, în scopul atenuării şocului emoţional la care au fost supuşi prin despărţire, vreme de un an. În tot acest timp este pe rol un proces pe care statul norvegian l-a intentat celor doi soţi, însă fără specificaţia de a părăsi – fie şi temporar – Norvegia. Cu toate acestea, în absenţa unei hotărâri judecătoreşti şi nesocotind cele mai elementare drepturi, Dumitru Nan a fost azvârlit în închisoare.

De ce? Care este motivaţia, baza legală, juridică a acestui act brutal? Cu ce contribuie această arestare la normalizarea situaţiei? Eu, ca păstor al turmei încredinţate de Dumnezeu, sunt cutremurat de ceea ce văd şi aud. Cred că suferinţa la care sunt supuşi aceşti oameni e prea mare, iar rezolvarea cazului lor pare foarte îndepărtată. De aceea rog autorităţile române să cerceteze situaţia şi să facă demersurile necesare pentru clarificarea ei. Pe de cealaltă parte, cu smerenie, tristeţe, dar şi speranţă, plec genunchiul, neîncetat la rugăciune, pentru această chinuită familie de români.

Acelaşi lucru vă îndemn să faceţi şi voi, fraţi creştini, pentru ca bunul Dumnezeu să se îndure şi să ridice, aşa cum ştie El, grelele încercări ale familiei Nan. Cu atât mai mult acum, când la orizontul fiinţei noastre spirituale se întrezăreşte marele praznic al Naşterii Domnului – care este prin excelenţă sărbătoarea familiei, a naşterii de prunci, a bucuriei de a fi împreună – se cuvine să nu-i abandonăm pe aceşti compatrioţi ai noştri. Să ne rugăm cu toţii, cu toată puterea, că mult poate face rugăciunea de obşte în faţa lui Dumnezeu. Aşadar, să îndrăznim! Cauza noastră e dreaptă iar Dumnezeu ştie şi vede toate acestea. Trebuie însă să ne vadă şi pe noi în stare de jertfă a rugăciunii şi a postului”.

 

La scurt timp şi la fel de brusc, Dumitru Nan a fost eliberat. Acelaşi episcop anunţa că: „Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi a fost informat de către Ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Adrian Gabriel Davidoiu, că Dumitru Nan a fost eliberat din arest. Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord reaminteşte faptul că pe 2 decembrie va avea loc anunţarea sentinţei în urma procesului penal din 10 şi 11 noiembrie 2016, intentat lui Dumitru şi soţiei acestuia, Mihaela Nan, de către statul norvegian. Părintele Episcop Macarie va depune toate diligenţele ca familia Nan să fie asistată de autorităţile române şi îi îndeamnă pe toţi credincioşii să se roage ca soţii Nan să aibă parte de un proces echitabil”.

 

George Alexander, luptător pentru drepturile românilor din străinătate şi fost lucrător în cadrul Serviciilor Sociale Norvegiene, a declarat că decizia autorităţilor norvegiene este abuzivă, dat fiind faptul că există un proces în derulare, separat de cel al copiilor, în care părinţii sunt judecaţi, iar instanţa nu a dat nicio decizie, informează sursa citată.

 

„Dramele românilor din diasporă nu se mai sfârşesc. Ieri după amiază a fost arestat Dumitru Nan. Familia Nan câştigase dreptul de a-şi primi copiii înapoi, iar instanţa norvegiană hotărâse, după analiza tuturor probelor, că părinţii sunt nevinovaţi şi li se dăduseră copiii înapoi. Ca în toate cazurile, sistemul foloseşte toate metodele pentru a confisca aceşti copii, luaţi anterior de către Barnevernet. În paralel cu procesul intentat de Barnevernet, are loc urmărirea penală a părinţilor.

Ieri, fără niciun mandat de arestare, poliţia norvegiană a năvălit în casa familiei Nan, arestându-l pe tată, Dumitru. Ceea ce se întâmplă este îngrozitor, poliţia intervenind înainte ca instanţa judecătorească să ia o hotărâre. Menţionez că familia Nan nu a avut nicio interdicţie de părăsire a Norvegiei, puteau să se deplaseze oriunde în lume, ca oameni liberi, nu au avut nicio interdicţie de plecare în România.

 

Acţiunea Poliţiei norvegiene pare o demonstraţie de forţă. Mă gândesc la familia Nan şi la ceilalţi părinţi români din diasporă, care se află în situaţii dramatice. Aş vrea să menţionez cazul Cameliei Smicală, căreia protecţia copilului din Finlanda i-a luat copiii şi acum vrea să-l trimită pe Mihai, fiul, într-o instituţie de re-educare, unde în mod sigur va fi bătut şi violat. Fac un apel la autorităţile române pentru a se implica în aceste cazuri” , a transmis George Alexander.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.