Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, CIA era dornica sa-i faca nevazuti in locatii secrete, aflate pe tot globul, pe teroristii capturati. Agentii sai trebuiau sa-i interogheze in locatii inaccesibile justitiei americane si organizatiilor de aparare a drepturilor omului, consemneaza Time, citat de Rompres.
Patru ani mai tarziu, cand circa 40 dintre cei mai radicali agenti ai Al-Qaida fusesera retinuti de CIA, noul sef al spionilor americani a parut mai putin entuziast de deriva in care se aflau ofiterii sai operativi.
Negroponte vs. Cheney
La o intalnire secreta a senatorilor americani, organizata la 26 octombrie 2005, un inalt oficial al serviciilor de informatii a afirmat ca directorul Informatiilor Nationale (DNI), John Negroponte, si-a exprimat neutralitatea fata de activitatea de lobby exercitata de vicepresedintele Dick Cheney la Capitol Hill pentru ca CIA sa fie exceptata de la legislatia ce interzice maltratarea detinutilor. Este in afara atributiilor mele, a declarat directorul DNI, evitand astfel sa raspunda la intrebarea daca tehnicile de interogare si mai dure prin care Cheney doreste ca CIA sa fie libera sa le foloseasca au avut drept rezultat obtinerea de informatii valoroase.
Atitudinea rezervata a lui John Negroponte apare intr-un moment cand neo-conservatorii duri, care dominau candva Administratia, inclusiv vicepresedintele Dick Cheney, par tot mai izolati la Casa Alba.
O dezbatere interna intensa s-a declansat in legatura cu faptul daca noile procedee ale Pentagonului de tratare a teroristilor capturati ar trebui sa fie, sau nu, conforme cu Conventia de la Geneva, care interzice tratamentul degradant sau nemilos.
O sursa de rang inalt din Administratie a declarat ca Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice, secretarul de Stat, si ofiteri superiori se pronunta in favoarea includerii standardelor Conventiei de la Geneva, in timp ce Dick Cheney a reusit sa obtina sustinerea unui numar redus de civili de la Pentagon, cum ar fi subsecretarul Apararii Stephen Cambone, pentru ca aceste standarde sa fie eludate. La aceste presiuni se adauga si controversa sporita de pe plan international in legatura cu nivelul la care se ridica sistemul secret al inchisorilor CIA.
Potrivit unui articol din The Washington Post, in diverse momente, Agentia a avut detinuti ai Al-Qaida tinuti in locatii negre din cateva state est-europene, precum si in Thailanda, Afganistan si Guantanamo Bay.
Inchisorile conspirative
Surse implicate in activitatea de antiterorism au confirmat ca CIA dispune de centre de detentie conspirative in Thailanda si la Guantanamo Bay, care nu mai sunt insa operationale, si ca Agentia continua sa conduca locatii similare in Afganistan si Europa de Est. In Afganistan, inchisoarea Agentiei era situata intr-o fabrica veche de caramizi, in apropiere de aeroportul de la Kabul, fiind poreclita Mina de sare de catre CIA si Inchisoarea intunericului de catre detinuti.
Cei care au evadat sau au fost eliberati din aceasta inchisoare sustin ca au fost tinuti in frig, in celule intunecoase sub pamant, hraniti o data la 3 zile, iar uneori legati in lanturi de perete, goi si uzi.
La cererea unor inalti oficiali americani, The Washington Post nu a identificat locatiile din Europa de Est. In schimb, Human Rights Watch, care a descoperit rutele de zbor ale unui Boeing 737 folosit de CIA la transportul prizonierilor, sustine ca locatiile de detentie sunt probabil in Polonia si Romania, tari aliate de nadejde ale SUA in razboiul din Irak. Cele doua tari au negat ca ar fi avut pe teritoriul lor prizonieri ai CIA, la fel ca si autoritatile thailandeze. CIA a refuzat sa comenteze, dar Hadley a subliniat cu insistenta ca prizonierii tinuti la secret sunt tratati cu omenie: SUA nu vor aplica tortura.
Friso Roscam Abbing, purtator de cuvant al UE, din care Polonia face parte si la care aspira Romania, a declarat ca inchisorile secrete sunt ilegale, potrivit legislatiei europene, care solicita statelor membre sa ramana fidele conventiilor semnate, mentionand ca prizonierii trebuie sa aiba parte de un proces corect si de un avocat. UE va accepta dezmintirile Poloniei si Romaniei, daca nu vor exista, in schimb, dovezi clare.
Pana in prezent, CIA a reusit sa scape anchetei Congresului, la care Pentagonul a fost supus dupa scandalul abuzurilor din inchisoarea Abu Ghraib. Doar unii membri de rang inalt ai comisiilor de cercetare a activitatii serviciilor secrete au fost informati in legatura cu inchisorile secrete ale CIA, iar Agentia a refuzat sa dea publicitatii chestionarul la care a fost supusa. Este posibil ca, in viitor, Agentia sa nu se mai bucure de o astfel de atitudine. Cheney a intampinat o rezistenta inversunata din partea senatorului John McCain, fost prizonier in Vietnam, in timpul campaniei de convingere a Congresului sa excluda CIA de la o masura pe care McCain a trecut-o cu usurinta prin Senat, ce interzice tratamentul nemilos si degradant al oricarui prizonier detinut de SUA.
Tacerea lui John Negroponte fata de incercarea lui Dick Cheney de a obtine privilegii pentru CIA pare sa semnaleze o replica de genul: Multumesc, dar nu am nevoie!
Time
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.