Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Începutul sfârșitului pentru certificatul verde?
Varianta Omicron nu ar putea însemna doar sfârșitul pandemiei, ci și sfârșitul certificatului verde. Teoretic, certificatul verde a fost adoptat la nivel european pentru a facilita călătoriile, pe o durată de un an, adică până în 1 iunie 2022. Nimeni nu știe ce se va întâmpla după această dată, însă, în contextul noii tulpini Omicron, în care protecția vaccinului este tot mai mică, certificatele verzi par un subiect perimat.
Introdus anul trecut, cu scopul de a facilita libera circulație între state, certificatul covid a devenit în timp un document esențial pentru a participa la activități sociale neesențiale. Sfârșitul anului trecut a surprins România în plin război pe tema obligativității certificatului verde. În prezent, autoritățile recunosc că acest subiect e perimat. Varianta Omicron a înăbușit subiectul.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că: „Acum s-au mai schimbat datele problemei, pentru că vedem că protecția împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică față de această variantă. De fapt, ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, la momentul lansării vaccinului, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90 pentru vaccinurile de tip ARN. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin și vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster. Sigur că avem un beneficiu major, și de aceea recomand cu tărie vaccinarea, este proporția cazurilor grave și al deceselor în rândul nevaccinaților și al vaccinaților, care este net în favoarea persoanelor vaccinate care se îmbolnăvesc grav mai puțin, care mor mai puțin”.
Nu doar România pare să fi renunțat la certificatul verde. Marea Britanie va renunța la el din 26 ianuarie. De fapt, această țară nu a promovat niciodată certificatul covid ca fiind un instrument împotriva pandemiei. Introdus înainte de Crăciun doar pentru cluburi și evenimente majore, certificatul verde va fi desființat, cel mai probabil, pe 26 ianuarie, când guvernul va revizui prevederile în vigoare.
Conform ziarului italian Corriere della Sera, se va renunța inclusiv la indicația de a lucra de acasă, purtarea măștilor în spații închise fiind singura cerință care va mai rămâne. Asta, în condițiile în care măștile de exterior nu au fost niciodată impuse în Marea Britanie, în nicio etapă a pandemiei.
Săptămâna trecută, „Spectator”, săptămânalul conservator care l-a avut cândva ca redactor pe Boris Johnson, a dedicat și coperta mesajului „Rip it up!” (Rupe-l!), făcând referire la certificatul verde. Revenirea guvernului este justificată de datele pozitive care sosesc pe frontul pandemiei: există „semne încurajatoare”, a spus ministrul Sănătății britanic, Sajid Javid, că infecțiile sunt în scădere și că sistemul de sănătate rezistă impactului variantei Omicron.
„În acest val nu am observat o creștere a numărului de pacienți la terapie intensivă și sunt semne că ritmul internărilor începe să încetinească”.
Surprinzător este că și Israelul pune în discuție renunțarea la certificatul verde. Ministrul de finanțe Avigdor Liberman a declarat că țara sa ar trebui să renunțe la certificatul verde, în contextul în care se confruntă cu un număr record de infectări. „Nu există nicio logică medicală și epidemiologică în certificatul verde, lucru cu care mulți experți sunt de acord”, a scris Liberman pe Twitter.
„Există însă o afectare directă a economiei, a activităților zilnice și, în plus, o amplificare semnificativă a panicii în rândul populației. Lucrez cu toate părțile pentru a elimina certificatul verde și pentru a păstra o viață de zi cu zi normală pentru noi toți”, a adăugat el.
Conform normelor Green Pass, numai persoanele care sunt vaccinate, recuperate sau testate în ziua precedentă - sau 72 de ore în cazuri specifice - pot avea acces la anumite activități și locații și - în unele cazuri - la locul de muncă. Odată cu apariția variantei Omicron, numărul de infecții și reinfecții (persoane care au contractat virusul, în ciuda faptului că au fost vaccinate sau recuperate) a crescut vertiginos. În schimb, oficialii și experții din domeniul sănătății, inclusiv directorul general al Ministerului Sănătății, Nachman Ash, au declarat că vaccinarea și recuperarea oferă în continuare un anumit grad de protecție și, prin urmare, sistemul Green Pass ar trebui menținut în vigoare. Cu toate acestea, ei au recunoscut, de asemenea, că la un moment dat ar putea fi necesară reexaminarea acestuia. În cazul în care certificatul verde ar fi abolit, ar reprezenta una dintre cele mai dramatice schimbări în modul în care Israelul a gestionat pandemia.
În Europa, toți ochii par ațintiți asupra Austriei, care vrea să devină prima țară din UE, de fapt prima țară occidentală, care introduce vaccinarea obligatorie anti-COVID a întregii populații cu vârsta de peste 18 ani. Guvernul a anunțat că măsura va intra în vigoare de la 1 februarie, iar zilele următoare proiectul de lege va fi discutat și în parlament, cu șanse reale de a fi aprobat. Niciun guvern din lumea occidentală nu a îndrăznit, însă, până acum să extindă obligativitatea la toată populația, așa cum se întâmplă în acest moment în lume doar în Ecuador, Micronesia, Indonezia, Tadjikistan și Turkmenistan. Din acest motiv, succesul sau eșecul guvernului austriac poate reprezenta un semnal și pentru alții.