Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Începe ridicarea restricțiilor
Săptămâna trecută, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a propus Guvernului relaxarea măsurilor împotriva pandemiei. Astfel, dispare certificatul verde, masca în aer liber nu mai este obligatorie, se permite organizarea evenimentelor private etc.
Cu toți indicatorii covid în scădere, România se alătură țărilor care renunță treptat la restricții. Anunțul a fost făcut, săptămâna trecută, de Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, care a declarat că a propus Guvernului măsuri de relaxare în perioada imediat următoare: „Remarcați scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluția ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic. Un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere față de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuși, trendul acesta descrescător ne-a făcut să propunem Guvernului şi Comitetului Național pentru Situații de Urgență adoptarea unor măsuri de relaxare în perioada imediat următoare”, a declarat Rafila. Se estimează că, într-o săptămână sau două, se va ajunge la sub 1.000 de cazuri pe zi.
Ministrul Alexandru Rafila a prezentat şi măsurile de relaxare propuse a intra în vigoare:
1. Accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, în instituțiile publice, pensiuni şi restaurante.
2. Creșterea limitei, de la 30% la 50% a capacității maxime a spațiului, fără restricții de interval orar, pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport şi piscine.
3. Se permite organizarea evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane.
4. Masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise şi este recomandată în spațiile deschise aglomerate.
Rămâne în vigoare obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, posibilitatea izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat, menținerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice și menținerea măsurilor de dezinfecție şi igienă în mijloacele de transport public. „Masca, în mod evident, nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate”, a adăugat ministrul.
Potrivit ministrului Sănătății, cât timp avem transmitere comunitară a coronavirusului, renunțarea la purtarea măștii de către elevi în școală e posibil să nu se regăsească printre măsurile de relaxare. „Cred că este o măsură grăbită”, spunea, săptămâna trecută, ministrul Rafila.
„Noi ne menținem poziția că ar trebui cel puțin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă. Activitățile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacțiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Rafila.
Ministrul Sănătății a mai arătat că se păstrează şi recomandarea de telemuncă şi utilizarea programului de muncă decalat în instituțiile publice centrale şi locale.