• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

Începe NEBUNIA!

Ultima noapte de negocieri, prima zi de campanie. După aproape o lună de discuţii, dispute, presiuni, schimbări, listele cu candidaţii pentru alegerile parlamentare au fost finalizate şi depuse la BEJ. Până la urmă, partidele s-au întors aproape de unde au pornit: în ciuda negocierilor, listele au rămas aproape neschimbate.

 
 

Respinşi, omişi, uitaţi, păstraţi. Timp de aproape o lună, pretendenţii la o funcţie de parlamentar au dus o adevărată luptă electorală. Internă. În timp ce partidele mici au căutat să racoleze membrii cu notorietate, partidele mari şi alianţele au fost zdruncinate de bătălii interne.

 

De departe, cele mai grele lupte s-au dat în interiorul USL. Se aştepta schimbarea candidatului pe Senat Baia Mare, Liviu Titus Paşca, cu Mircea Ursache sau Liviu Marian Pop, înlocuirea lui Mircea Dolha cu unul dintre cei doi şi susţinerea Eugeniei Godja pe Senat Nord.

În final, liberalii au cedat un colegiu pentru PSD, dar niciunul dintre cele două din Baia Mare despre care se vorbea. Ca şi în povestea cu “doi se bat, al treilea câştigă”, în final a fost înlocuit Pavel Horj, deputat pe Colegiul Borşa-Vişeu, cu Gheorghe Şimon, consilier judeţean.

 

Tot pe “ultima sută de metri” au apărut şi doi candidaţi noi la PPDD – Nicolae Iuga pe colegiul 6 Sighet şi Uţu Fonta pe Colegiul Borşa-Vişeu.

Oficial, în termenul stabilit de lege, au fost depuse 53 de candidaturi.

 

Într-un comunicat al Biroului Electoral Judeţean sunt enumerate candidaturile:

 

„Alianţa România Dreaptă (în ordinea înregistrării candidaturilor) pentru funcţia de senator: Mihai Ciprian Rogojan, Eduard Bogdan Aiacoboaie şi Gheorghe Bîrlea.

Pentru funcţia de deputat: Vlad Oneţ, Anton Ovidiu Talpoş, Ioan Mătieş, Mircea Man, Vasile Timiş, Doru Ioan Dăncuş, Alexandru Deac.

Uniunea Democrată Maghiară din România (în ordinea înregistrării candidaturilor) pentru funcţia de senator: Alexandru Simori, Ana-Maria Pataki şi Maria-Aurelia Herea.

Pentru funcţia de deputat: Istvan Bonis, Gyöngyike Böndi, Ioan Vicsay, Nicolae Székely, Erika-Noemi Vida, Vasile-Ştefan Béres, Istvan-Levente Szakacs.

Erdély Magyar Néppárt-Partidul Popular Maghiar din Transilvania (în ordinea înregistrării candidaturilor) pentru funcţia de senator: Iosif Szaniszlo, Felix Hupka şi Janos-Attila Takács.

 

Nu au fost depuse candidaturi din partea acestei formaţiuni politice pentru funcţia de deputat.

Alianţa Politică Uniunea Social Liberală (în ordinea înregistrării candidaturilor) pentru funcţia de senator: Titus Liviu Paşca, Ovidiu Sorin Marius Bota şi Marian Liviu Pop.

Pentru funcţia de deputat: Mircea Dolha, Cristian Florin Tătaru, Andrei Vasile, Călin Matei, Leşe Doru-Braşoan, Gheorghe Şimon, Cornelia Negruţ şi Vasile Berci”.

 

Candidatură respinsă

 

„La Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 26 Maramureş a fost înregistrată depunerea dosarului pentru funcţia de deputat a candidatului Jicău Gheorghe Tomoiagă. Judecătorii biroului au constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile de fond şi de formă prevăzute de lege, iar în temeiul art. 32 alin. (2) din Legea nr. 35/ 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, au respins candidatura depusă pentru funcţia de deputat la alegerile parlamentare.

Deciziile Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 26 Maramureş cu privire la acceptarea/respingerea candidaturilor la funcţiile de senator şi deputat de Maramureş au fost afişate la sediul biroului, situat în Palatul Administrativ.

Toate candidaturile depuse pentru funcţia de senator şi deputat vor rămâne definitive, în data de 7 noiembrie, după expirarea termenelor prevăzute de art. 32 alin. (1), (2), (5) şi (6) din Legea nr. 35/2008”, se arată în comunicatul BEJ.

 

Revine scandalul listelor

 

„Vreau să clarific un subiect, cel mult dezbătut în vară, legat de listele electorale. În conformitate cu Legea 35, modul în care se realizează listele este foarte clar şi nu este atributul MAI. (...) Ministerul pune la dispoziţia primarilor listing-ul cu persoanele aflate în sistemul naţional de evidenţă a persoanelor. Acel document devine lista electorală după ce este semnat de primar şi de secretar, care au obligaţia până cu 48 de ore înainte de desfăşurarea alegerilor să tot actualizeze listele electorale” - Ministrul de interne Mircea Duşa.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.