• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Mai , 2016

Începe campania electorală, candidaţii pregătiţi! Alegătorii?

Alegerile locale din 5 iunie se află la momentul începerii campaniei electorale şi publicarea la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a listelor finale pentru Consiliul Judeţean, iar la Biroul Electoral Municipal listele finale pentru Primăria Baia Mare şi Consiliul Local. Aceeaşi procedură în cazul localităţilor maramureşene. Începând din 6 mai, campania electorală va încerca să-i lămurească pe maramureşeni care partid, care candidat este mai potrivit pentru demnităţile locale şi judeţene. Desigur, mulţi alegători au aceeaşi dilemă cu cea din Caragiale: „Eu cu cine votez?”.

 

 

Precampania din acest an, în Baia Mare şi în Maramureş, a fost aproape inexistentă. Din acest punct de vedere putem spune că se prefigurează cele mai anemice campanii din ultimii 25 de ani. Fie alegătorii maramureşeni s-au plictisit de politică, de alegeri, fie candidaţii nu sunt pe gustul celor mulţi. A doua variantă este puţin probabilă, având în vedere că mulţi dintre candidaţi sunt cunoscuţi, poate chiar apreciaţi de unii sau alţii. Sunt şi figuri noi, mai ales în rândul candidaţilor la CJ şi cu siguranţă la CL din localităţile maramureşene.

 

La sfârşitul anului trecut, societatea civilă cerea înnoirea clasei politice româneşti tocmai în perspectiva alegerilor din acest an. Deşi liderii partidelor importante au dat declaraţii, au prezentat decaloguri din care eram ameţiţi cu promisiuni de aducerea celor buni, curaţi, sensibili, virgini politic, în fapt listele prezentate sunt cam cu aceiaşi politicieni.

 

Nici în Maramureş nu se face excepţie de la această regulă, rămâne de văzut cât de convinşi vor fi alegătorii.

Sunt şi câteva noutăţi în ceea ce priveşte modul în care se vor desfăşura campaniile electorale sau modalitatea de alegere a primarilor.

 

La Curtea Constituţională a României (CCR) au fost depuse peste 30 de solicitări ca alegerile pentru primari să se facă în două tururi.

De anul trecut, toate partidele importante au hotărât ca alegerile să se facă într-un tur.

În acest an, nu cu mult timp în urmă, PNL s-a răzgândit şi vrea alegeri în două tururi. Au fost săptămâni de dezbateri pe această temă, iar zilele trecute CCR a dat un punct de vedere.

 

„S-a respins articolul 50 ca neîntemeiat pentru că nu s-a adus niciun argument care să justifice schimbarea practicii CCR în domeniu. Este o practică vastă în această privinţă. Dintotdeauna, Curtea a spus că este rolul Parlamentului să stabilească legea electorală, modalităţile, semnături, fără semnături. De altfel, şi Comisia de la Veneţia spune că nu este nicio problemă, nu se încalcă dreptul de a alege sau de a fi ales prin faptul că se condiţionează de existenţa unor semnături’’, a explicat preşedintele CCR Augustin Zegrean.

Întrebat dacă alegerile din 5 iunie se vor organiza într-un singur tur, Zegrean a afirmat că din punctul de vedere al CCR acestea rămân într-un singur tur.

„Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat astăzi, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi, cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine’’, a spus Zegrean.

 

Prin pronunţarea CCR s-a terminat o discuţie lungă a politicienilor pe tema alegerilor primarilor. Dacă un primar va fi ales cu 20% din voturile exprimate sau chiar sub acest plafon el este bun ales. Pentru a se evita astfel de situaţii ar trebui ca alegătorii să meargă în număr cât mai mare la urmele de vot.

 

Poate noutatea cea mai mare în legătură cu aceste alegeri vine de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public trebuie îndepărtate până la ora 24 joi spre vineri, momentul începerii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, a anunţat joi vicepreşedintele AEP, Constantin Mituletu-Buică, potrivit Agerpres. Este prima campanie electorală în care sunt interzise atât bannerele sau spectacolele organizate de candidaţi, cât şi oferirea de găleţi sau pixuri.

 

„Interesul nostru, ca AEP, este ca toţi competitorii electorali aflaţi în momentul de faţă în competiţia pentru alegerile locale să ştie că în această noapte trebuie să dispară toate materialele de propagandă electorală aflate în spaţiul public la această oră. Începând cu ora 00.00, toate aceste materiale pe care le vedeţi în spaţiul public sunt interzise, permise fiind doar afişele electorale cu dimensiunile stabilite de lege”, a spus vicepreşedintele AEP.  El a adăugat că amenzile, în prima fază, sunt aplicate de poliţia locală şi jandarmerie şi sunt cuprinse între 600 şi 1.000 de lei.

 

Singurele materiale de propagandă electorală permise sunt:

- afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;

- afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;

- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

- publicitate în presa scrisă;

- materiale de propagandă electorală online;

- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

 

În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise următoarele forme de publicitate electorală:

- bannere,

- mesh-uri,

- panouri publicitare mobile,

- steaguri publicitare,

- ecrane publicitare,

- panouri publicitare fixe sau mobile,

- publicitate luminoasă,

- publicitate pe vehicule,

- vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie,

- vehiculele care difuzează materiale audio,

- spectacole,

- serbări,

- focuri de artificii etc.

 

De asemenea, candidaţilor le este interzisă achiziţionarea, oferirea, distribuirea sau darea, în mod direct sau indirect, a pixurilor, a cănilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, şepcilor, a căciulilor, fularelor, sacoşelor, pungilor, umbrelelor, a găleţilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a ţigărilor şi a altor produse asemenea.

 

Ziua de 4 iunie, ora 07.00, când se încheie campania electorală, este data limită pentru primirea contribuţiilor electorale şi angajarea cheltuielilor electorale.

Data limită pentru depunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale este 21 iunie, iar 6 iulie, data limită pentru plata cheltuielilor electorale şi pentru depunerea cererilor de rambursare.

 

AEP menţionează într-un comunicat că, potrivit legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, evidenţa contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală aparţinând partidelor politice şi candidaţilor independenţi este organizată exclusiv de către mandatari financiari.

 

 

Candidaţii la Consiliul Judeţean

 

Biroul Electoral Judeţean Maramureş a constatat că, în urma expirării termenelor prevăzute de art. 54 din Lege 215/200, precum şi a soluţionării definitive a contestaţiilor electorale formulate la Tribunalul Maramureş, au rămas definitive următoarele candidaturi la funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş la alegerile locale din data de 5 iunie 2016.

PNL cu un număr de 44 propuneri pentru consiliul judeţean, în persoana următorilor: (vă prezentăm doar primele poziţii)

 

Man Mircea

Kovacs Francisc – Marinel

Bota Călin – Ioan

Bîrlea Gheorghe

Beuca Ion

Lazăr Doru – Alexandru

 

Cerneştean Mihai – Felician

Mihali Anişoara – Iulia

Stauder Rudolf

Marian Gheorghe

 

La fotoliul de preşedinte este Man, fostul preşedinte, deşi acesta a declarat că nu este stabilit cine ar fi candidatul zero.

PMP are un număr de 44 de candidaţi. Pe primele locuri sunt:

1. Morar Lucian-Ioan-Titus

2. Moldovan George-Dumitru

3. Varga Cornel

4. Gherman Vasile

5. Dragoş Florin-Vasile

6. Mihordea Mircea

 

La preşedenţia CJ este primarul din Ulmeni Lucian Morar.

Interesant e faptul că a reapărut dentistul Mircea Mihordea, fost senator de tristă amintire prin anii ’90.

PSD are 46 de propuneri.

1. Zetea Gabriel-Valer

2. Sas Ioan

3. Rohian Anton

4. Tomoiagă Gheorghe-Bogdan

5. Marinescu Emil

6. Coman Ioan-Radu

7. Ambruş  Emil

8. Butuza Cosmin-Răzvan

9. Muntean Emil-Vasile

10. Drulea Cosmin-Ion

 

De remarcat faptul că PSD Maramureş l-a recuperat pe Rohian şi s-a înnoit cu Emil Marinescu.

PRM are 39 de propuneri, iar pentru primele locuri sunt:

1. Babiciu Ioan

2. Apostol Gheorghe Marius

3. Tomoiagă Toader

4. Zah Julien-Sorel

 

UDMR vine cu 43 de propuneri.

1. Bondi Gyöngyike

2. Kokenyesdi Mihai-Ştefan

3. Miklos Csaba

 

ALDE a propus 44 de persoane.

1. Peten Sorin – Silviu

2. Angheluţă Ioan - Lucian – Dumitru

3. Marieş – Leş Gabriela - Ana – Maria

4. Costin –Sobolu Adrian - Ioan – Marius

5. Nagy Anamaria

6. Chira Augustin

 

PARTIDUL ECOLOGIST are 44 de propuneri.

1. Anghel Cristian

2. Ciocan Mircea

3. Băzărea Daniela

4. Buda Ioan

 

PARTIDUL MARAMUREŞENILOR are 9 propuneri, iar pe prima poziţie se află Gheorghe Zoicaş.

 

PARTIDUL M10 are 29 de propuneri.

1. Iuga Petru

2. Ivaşco Mălina-Magdalena

3. Naşcu Horea-Gabriel

 

PND are 15 propuneri.

1. Toma Ionica-Codruc

2. Rochneanu Ioan

3. Borza Adrian-Vasile

 

ALIANŢA ELECTORALĂ „Coaliţia pentru Baia Mare”, cu un număr de 26

propuneri.

1. Cherecheş Cătălin

2. Ardelean Teodor

3. Cheudan Ioan

4. Dăncuş Ioan-Doru

5. Pop Mihai-Sorin

6. Mişulec Nicolae

7. Timiş Ioan

8. Miculaiciuc Andrei

9. Ciurte Simion

10. Mureşan Dorel-Grigore

 

 

Candidaţii la Consiliul LOCAL BAIA MARE

Pentru CL Baia Mare vă prezentăm partidele mai mari cu primele poziţii

de pe liste.

 

ALIANŢA ELECTORALĂ „Coaliţia pentru Baia Mare”

Cherecheş Cătălin – primar în funcţie

Ardelean Teodor – profesor

Pop Mariana – profesor

Mureşan Dorel – subinginer, viceprimar

Sinn Clara – administrator

Grumaz Dan – manager

Hofer Gabriela – economist

Lupşa Ştefan – pensionar, inginer

Ardelean Radu – administrator

Rob Marinel – inginer, inspector silvic

Deac Vasile – administrator, inginer

Pop Ştefan – economist

 

PNL

Niculescu Ţâgârlaş Cristian – avocat, jurist

Bizău Simion – administrator, tehnician merceolog

Marincaş Ioana – administrator, jurist

Ianoş Florin – manager vânzări

Câmpan Mihaela – manager

Bonaţ Ioan – profesor

Timiş Bogdan – medic

Bârlea Octavian – administrator firmă

Heuberger Cristian – profesor

Filip Valer – agent securitate

Ceterchi Ioan – consilier juridic

 

PSD

Tătaru Florin Cristian – deputat, economist

Brăgaru Marin – avocat

Smical Ana Irina – doctor inginer, cadru didactic universitar

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.