• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Încă un pas spre proiectul de Gestiune a Deşeurilor

S-a mai făcut un pas în cazul mult discutatului proiect de Gestiune Integrată a Deşeurilor. Este vorba de aspecte ce ţin de partea birocratică, dar important este că cei din conducerea judeţului sunt optimişti că de anul acesta poate începe implementarea lui.

 

De ani de zile vă tot vorbim de eforturile Maramureşului de a intra în rând cu normele europene privind gestiunea deşeurilor menajere. Proiectul de Gestiune Integrată a Deşeurilor a mai făcut un pas. E drept că este un pas ce ţine mai mult de latura birocratică, însă realizarea acestuia îi face pe cei din conducerea judeţului să spere că implementarea proiectului va demara încă de anul acesta, pentru că reuşim să ne încadrăm în termenele impuse.

 

Iată despre ce a fost vorba zilele trecute: “În august 2008 a fost creat şi aprobat actul constitutiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş. Atunci s-a aprobat statutul cadru al Asociaţiei, patrimoniul Asociaţiei, aportul Consiliului Judeţean şi cotizaţia anuală a judeţului Maramureş pentru susţinerea activităţii Asociaţiei. S-a aprobat şi sediul Asociaţiei în cadrul Palatului Administrativ.

Iar în şedinţa de zilele trecute s-au reactualizat cifrele. De asemenea,   s-a reactualizat lista cu cei care reprezintă comunităţile în Asociaţie pentru că între timp s-au schimbat primarii şi atunci trebuia toată lista reaprobată pentru că cei care nu mai sunt primari au ieşit din reprezentare din cadrul Asociaţiei. S-a modificat lista şi după caz, dacă primarii au dorit să fie reprezentaţi de viceprimari.

S-au făcut câteva modificări în ceea ce priveşte Statutul Asociaţiei şi în baza modificării unor articole din legislaţie, şi a fost mandatată doamna Monica Păcurar să desfăşoare procedura de autentificare şi înregistrare la notariat şi la Judecătorie la acest act adiţional de modificare a Statutului şi a componenţei listei. Acesta este un punct foarte important din proiectul pe care-l va transmite Agenţia de Mediu Comisiei de la Bruxelles”, ne-a declarat Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ).

Acest pas este extrem de important, dat fiind faptul că Ministerul a dat firmelor de consultanţă termen ca până pe data de 27 august să finalizeze proiectul, iar CJ trebuie să transmită până atunci şi acest proces verbal şi aceste hotărâri ale Asociaţiei la Agenţia de Mediu.

 

L-am întrebat pe vicepreşedintele Marinescu cum rămâne cu ameninţările primarilor care au anunţat că nu vor continua implementarea proiectului dacă nu se va respecta promisiunea venită în mandatul trecut de a primi cofinanţări pentru celelalte proiecte din localitate: „Ca să ne înţelegem: CJ va susţine toate cheltuielile neeligibile care vizează implementarea acestui proiect. Şi aici mă refer în special la drumurile de acces şi la parcări în afara perimetrului investiţiei, fie ea depozit, staţie de sortare sau sistemul de management în cazul Fărcaşei. Toate aceste angajamente pe care le-am făcut cu primăriile le vom respecta.

Primarii au solicitat însă şi cofinanţări pentru alte programe. Solicitarea a fost făcută în baza acţiunilor şi activităţilor pe care le-au dus ei şi consiliul local în a susţine acest proiect în adunările publice, dar şi ca o răsplată ca să-i spunem aşa pentru cetăţenii care au fost de acord cu implementarea acestui proiect care a generat multe discuţii de-a lungul anilor. Aceste angajamente făcute, cu siguranţă le vom discuta cu preşedintele Consiliului Judeţean şi cu primarii de pe teritoriile cărora se desfăşoară această investiţie. Pentru că proiectul se desfăşoară în toate localităţile, dar există anumite investiţii în proiect şi mă refer la staţiile de sortare, sistemul de management, închidere de perimetre de depozite punctuale în anumite localităţi”.

Şi după 27 august, după ce se predă proiectul, ce se întâmplă?

 

„Aşteptăm să fim invitaţi la Bucureşti pentru prezentarea proiectului, pentru aprobarea lui şi pentru trimiterea la Bruxelles. Eu cred că implementarea proiectului poate începe chiar de anul acesta”, a concluzionat vicepreşedintele CJ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.