Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Încă un episod din războiul statului cu cash-ul: Din 2026, românii nu vor mai putea să-și plătească obligațiile fiscale cu numerar
Nici nu s-a stins bine scandalul din toamna anului trecut prin care guvernanții voiau să reducă drastic plățile în numerar, că deja se iscă alt scandal. Potrivit unui proiect de lege, din 2026, românii și-ar putea plăti obligațiile fiscale doar prin bancă sau cu cardul. Cui servește acest proiect? Nimănui, statul ar încasa și mai puțini bani, în condițiile în care se plânge de deficit, iar cetățenii ar fi obligați să devină clienți ai băncilor. Dar na, niște funcționari rupți de realitate din Ministerul Finanțelor n-au cum să știe aceste lucruri.
Ministerul Finanțelor ar putea deveni casă de producție pentru filme absurde sau parodii, că, oricum, după ultimele inepții fiscale de genul e-TVA, a demonstrat că la fiscalitate nu se pricepe deloc. Primele filme regizate s-ar putea numi: „Cum să aduci la exasperare contribuabilii” sau „Războiul cu cash-ul” .
Deși guvernanții se plâng întruna de deficit bugetar, slaba colectare a taxelor și impozitelor la bugetul de stat și multe altele asemenea, Ministerul Finanțelor vrea să facă și mai dificilă plata obligațiilor fiscale de către contribuabili. În prezent, deși plățile între persoane fizice și juridice au o limită pentru numerar, acestea nu se aplică plăților numerar pentru obligațiile fiscale. Altfel spus, la stat poți plăti și 100.000 de lei numerar. De ce? Că așa vrea statul.
Însă, din 2026, același stat vrea să treacă în cealaltă extremă și de la plăți numerar nelimitat, să treacă la zero cash, potrivit unui proiect de Ordonanță de Guvern pus recent în dezbatere publică. În acest fel, autoritățile vor să „forțeze” peste un milion de contribuabili să renunțe la plățile în numerar în relația cu Agenția Națională de Administrare Fiscală. Concret, persoanele juridice și persoanele fizice vor fi „forțate” să renunțe la plata în numerar a obligațiilor fiscale, intenția fiind anunțată de autorități încă din 2022. Vor exista doar două variante pentru plata obligațiilor - fie cu cardul bancar, fie prin decontare bancară.
„Contribuabilii/ plătitorii persoane juridice, asocieri și alte entități fără personalitate juridică și persoane fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent, sunt obligate să plătească obligațiile fiscale/ bugetare, precum și orice alte sume care se datorează bugetului general consolidat:
a) prin decontare bancară, inclusiv internet banking, home banking, mobile banking sau alte mijloace de plată la distanță puse la dispoziția debitorilor de instituțiile de credit;
b) prin intermediul cardurilor bancare”, scrie în proiect, măsura urmând să se aplice de la 1 ianuarie 2026”.
Dacă vă întrebați de ce ar lua statul o astfel de măsură, care se va întoarce împotriva sa, pregătiți-vă pentru un răspuns demn de Kafka: pentru siguranța cetățenilor. Din păcate, nu e banc. Conform inițiatorilor, măsura este prezentată ca fiind una pentru siguranța celor care acum preferă să facă plăți în numerar la trezorerii: „Prin această măsură, se are în vedere determinarea contribuabililor/ plătitorilor de a folosi conturile bancare în relația cu statul, întrucât aceste categorii de contribuabili datorează bugetului general consolidat sume semnificative de obligații, iar plata în numerar la unitățile trezoreriei statului nu este recomandată, existând numeroase riscuri pe timpul deplasării până la sediul acestora.”
Practic, ca să nu vă fure oamenii răi banii când mergeți la trezorerie și să nu mai puteți plăti, Doamne ferește, obligațiile fiscale, din care, evident, fură doar băieții deștepți. Cam ca și în bancul: „de ce pedepsește statul român furtul din buzunare? Răspuns: că nu suportă concurența”.
Ne iertați, dar câte jafuri în drumul mare au avut loc asupra românilor care mergeau să-și plătească taxele și impozitele?
Și, dacă s-a întâmplat, care sunt cauzele? Că noi, românii, plătim taxe și impozite și pentru a fi în siguranță.
Dacă nu sunteți în stare să vă respectați obligațiile și responsabilitățile, plecați.
Pe același principiu, mâine-poimâine o să se interzică și poșetele, ceasurile de valoare și orice alte bunuri care pot atrage atenția pe stradă.
Măsura, pe lângă faptul că e lipsită de logică, nici nu se va putea aplica.
Din analizele făcute de autorități reiese că, din totalul contribuabililor activi de 2,1 milioane, numai 1,2 milioane au, în prezent, conturi la instituții de credit. Cu toate acestea, peste 300.000 de contribuabili au conturile blocate și nu le folosesc pentru încasări și plăți. Iar peste 900.000 de contribuabili n-au deloc conturi bancare. Asta înseamnă că vorbim de peste un milion de persoane fizice și juridice care vor trebui să renunțe la plățile în numerar în relația cu autoritățile fiscale.
Practic, dacă o bătrână dintr-un sat izolat merge la primărie să-și plătească impozitul, va fi trimisă în oraș la bancă să-și facă un card, mai merge o dată la bancomat când primește pensia să depună banii și abia apoi își poate plăti impozitele?
Întrebarea e retorică. La fel cum retorică e o altă întrebare: cum se descurcă un român simplu în hățișuri de conturi ANAF dacă vrea să plătească prin ordin de plată? Orice agent economic știe ce birocratic și stupid e sistemul românesc de plată, cu n conturi, repartizare greoaie și în care trebuie să aștepți și două zile până când ANAF vede plățile efectuate de tine.
Poate înainte de a le mai pretinde românilor tot felul de cerințe tâmpite, care de altfel încalcă drepturile și libertățile fundamentale, Ministerul Finanțelor și ANAF ar trebui să își facă ordine în propriul sistem învechit, să reducă funcționarii și să devină mai prietenos cu contribuabilii, măcar pentru faptul că aceștia le plătesc salariile.
Iar ministrul finanțelor și specialiștii lui să aplice pe propria piele tâmpeniile pe care le debitează ca experiment și abia apoi să ni le servească nouă.