Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Din Paralia se poate pleca in fiecare zi de vacanta in excursii optionale la Atena, Salonic, Muntele Athos, Insula Skiathos, Meteora sau Muntele Olimp. E greu sa rezisti tentatiei de a vedea o parte din vechea cetate a Atenei, considerata a fi centrul spiritual al lumii in vremea lui Pericle. Chiar daca drumul din Paralia pana in Atena dureaza o noapte intreaga, efortul e rasplatit cu prisosinta.
Pe cei care se incumeta la o noapte petrecuta in autocar, zorii zilei urmatoare ii gasesc in Pireu, admirand numeroasele vase aflate in port. Cateva dintre acestea reprezinta veritabile orase plutitoare, luminate feeric. Marea atractie a Atenei ramane insa Acropola.
Marmura si cariatide
In fiecare dimineata, sute de turisti sunt prezente in fata portilor Acropolei, inainte ca acestea sa fie deschise. E cel mai bun moment pentru a evita aglomeratia. Dupa doua ore, se poate vorbi de sute de grupuri de turisti (in dimineata in care am urcat pe Acropola am vazut nu mai putin de 30 de grupuri formate numai din spanioli!).
Citadela miceniana, devenita sanctuar in perioada arhaica, Acropola a fost distrusa de persi in timpul razboaielor medice, de la inceputul secolului al V-lea i.Hr. Ramasa in ruina vreme de 30 de ani, Acropola a fost reconstruita in timpul lui Pericle. In vreme ce urci treptele abrupte sapate in stanca, ghidul iti explica importanta ansamblului arhitectural al Acropolei. Apoi, dintr-o data, in fata ochilor iti apar Propyleele, magnifica intrare in citadela, un amestec monumental al stilurilor doric si ionic, menit sa dea edificiului un caracter panelen. E greu sa-ti imaginezi cum arata intrarea in citadela strajuita de statuia Athenei Promachos, opera a lui Phidias, inalta de 15 metri.
Odata trecuta poarta aflata in reconstructie, ti se infatiseaza intregul ansamblu arhitectural al Acropolei ce trebuia sa devina expresie si simbol al victoriei obtinute de orasele-state grecesti asupra invadatorilor straini si, in acelasi timp, al hegemoniei Atenei asupra intregii lumi elene.
Vechiul Parthenon a fost distrus de persi inainte de a fi terminat. Dupa retragerea asiaticilor, a fost reconstruit de arhitectii Phidias, Ictinos si Kallikrates in marmura adusa de la Pentelic si decorat cu marmura de Paros.
Plaka si Termopile
Pe Acropola Atenei esti pus in situatia ingrata de a-ti imparti admiratia fata de geniul grec intre monumentalitatea si simetria Parthenonului si eleganta asimetrica a Erechteionului, situatie unica in arhitectura edificiilor de cult elene. Parca nu mai conteaza nici faptul ca patru dintre cele sase cariatide ale Erechteionului sunt imitatii. Oricum, nimeni nu le poate deosebi de cele originale. Dupa cum nici un turist nu te crede ca ciobul pe care l-a gasit si pe care-l crede original a fost aruncat pe Acropola, impreuna cu alte mii de cioburi, de lucratorii municipalitatii ateniene, cu mult inainte de ivirea zorilor.
Atena ofera turistilor numeroase alte locuri incarcate de istorie. Ar fi suficient daca am aminti doar Turnul Vanturilor, agora in care, candva, Demostene isi tinea discursurile antimacedonene si numeroasele muzee supraincarcate cu piese antice grecesti sau bizantine.
Mai exista insa o Atena: cea contemporana, moderna si cocheta in acelasi timp. In cartierul Plaka, gasesti sute de magazine cu suveniruri si zeci de terase, cafenele si cofetarii in care uiti de modul in care un turist e tratat in Romania. Nu trebuie ratata schimbarea garzii din Piata Parlamentului, un ritual complex la care asista in fiecare zi mii si mii de turisti.
La intoarcerea spre Paralia, autocarul opreste la Termopile, locul in care o mana de spartani si tebani s-au sacrificat pentru ca Grecia sa ramana libera si in care, spre vesnica amintire, strajuieste o impozanta statuie a regelui Leonidas.
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.