Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Corriere della Sera
Disecand zicerile proverbiale, psihologul britanic Geoff Rolls, le releva samburele de adevar care se ascunde in spatele cortinei lingvistice. E adevarat ca elefantii au o memorie extraordinara?
Este oare iarba din curtea vecinului intotdeauna mai verde? Au elefantii cu adevarat o memorie extraordinara? Prima impresie conteaza oare cu adevarat? Psihologul britanic Geoff Rolls a incercat sa raspunda la aceste intrebari, precum si la altele in cartea „Taking the Proverbial¬, in care a analizat cele mai comune „locuri comune¬ ale vietii de zi cu zi, relevandu-le pe cele care au un sambure de adevar si pe cele care, in schimb, sunt numai feluri de a te exprima. Corriere della Sera, citata de Rompres, le prezinta pe cele mai cunoscute.
Elefantii nu uita nimic
Desigur, pachidermele au un creier mare, care poate creste memoria si sistemul lor de comunicare. Cu toate acestea, nu este atat de usor sa masori capacitatea lor mnemonica. Multi elefanti folositi ca ajutoare in munca pot invata si isi pot aminti un mare numar de ordine si ajung chiar sa recunoasca fiintele umane, precum si multi membri ai speciei lor, chiar daca au fost despartiti perioade indelungate de timp. Acest lucru este demonstrat de un experiment facut la „Amboseli National Park¬ in Kenya, de cercetatoarea Karen McComb, care a studiat in 2001 21 de familii de elefanti, intr-o perioada de timp de 7 ani. Ea a descoperit ca femelele unei turme au dezvoltat o foarte puternica „memorie sociala¬, care le permitea sa deosebeasca prietenii de dusmani pe baza mirosului si cu cat era mai batrana femela, cu atat mai buna era capacitatea ei. De aici convingerea ca elefantii au o memorie extraordinara.
Frumusetea exista in ochii celui care o priveste
Vechii greci erau convinsi ca frumusetea chipului are caracteristici specifice si potrivit lui Platon, proportiile perfecte stabileau ca latimea fetei trebuie sa fie 2/3 din lungimea ei. Ulterior s-a demonstrat ca simetria se dovedeste intrinsec atragatoare pentru ochiul uman. Astfel, un chip poate aparea frumos pur si simplu pentru ca este simetric. Pe de alta parte, in 2003, unii psihologi scotieni au transformat expresia „beholder¬ (in engleza se spune „Beauty is in the eye of the beholder¬) in „beer holder¬ (posesor de bere), dupa ce un experiment a demonstrat ca si o modesta cantitate de alcool facea ca persoanele sa apara cu 25 la suta mai frumoase comparativ cu o evaluare similara facuta de sobri. Desi nu exista inca o regula universal valabila pentru a indica frumusetea, fara indoiala ca simetria are o importanta fundamentala. In acelasi timp, daca privindu-va partenerul il considerati incredibil de frumos, va puteti felicita, deoarece, in general, oamenii isi aleg parteneri cu acelasi nivel de atractivitate. Iarba din curtea vecinului este intotdeauna mai verde
Urat lucru, invidia. In opinia psihologilor, fenomenul „ierbii verzi a vecinului¬, cu alte cuvinte sa crezi ca ceilalti au intotdeauna ceva in plus si mai bun decat tine, indica insatisfactia umana si incapacitatea de a evalua critic problemele celuilalt. Folosit adesea pentru a studia sfarsitul relatiilor sentimentale (se cauta in alta parte, ¼¼la vecin¼¼, ceea ce lipseste propriei relatii), acest proverb poate avea si o acceptie pozitiva, deoarece invidia poate deveni o motivatie pentru a te ameliora. Prima impresie este cea care conteaza Toti stiu cat este de important sa impresionezi la prima privire, iar „speed dating¬ este dovada. Primele noastre impresii, care se formeaza in primele doua secunde ale intalnirii, se bazeaza pe o serie de factori pozitivi precum contactul vizual, surasul, conversatia fluida, in timp ce un ton iritant al vocii, un miros neplacut, un strans al mainii molatic sau niste haine botite ar face sa treaca cheful de a aprofunda cunoasterea. Nu exista insa o regula stabilita privind cum se evalueaza aceste ¼¼prime impresii¼¼. Potrivit unor psihologi, nu ar exista o prima sau o ultima impresie, ci o cale de mijloc, care consta in asimilarea tuturor informatiilor privind o persoana si apoi se face media. In general, insa, daca cineva nu place la primul impact este dificil sa se schimbe impresia, iar istoria spune ca acest proverb are un sambure de adevar. Cu unele exceptii, desigur. Cea mai teribila dintre toate il priveste pe criminalul in serie american Ted Bundy, care le-a facut o impresie excelenta tuturor victimelor sale. Cum e tatal si fiul (Cum e turcul si pistolul) - Un fel de a spune care se declina numai la masculin, deoarece corespondentul feminin (cum e mama si fiica) nu exista. O serie de studii stiintifice au contribuit la dovedirea veridicitatii acestui rationament, subliniind ca baietii tind sa-l priveasca pe tatal lor drept model de imitat, in bine si rau. Nu intamplator, daca tatal fumeaza este foarte probabil ca si fiul sa faca acelasi lucru, spre deosebire, insa, de ceea ce se intampla cu fetele si mamele lor. Aceasta nu inseamna ca comportamentele criminale ale tatilor sunt aceleasi pentru baieti, deoarece in acest caz intervin si alti factori - contextul familial si socio-economic sau venitul personal - de care trebuie sa se tina seama. Un sfat final² alegeti-va parintii cu grija...
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.