Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
În perioada 26 - 28 septembrie 2019, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a avut loc a 49-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie
prof. dr. Ioan Dorel TODEA
În perioada 26 - 28 septembrie 2019, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a organizat a 49-a ediție a Festivalului Internaţional de Poezie, iar la Desești a avut loc a 41-a ediție a Serilor de Poezie „Nichita Stănescu”. Ediţia din acest an a fost onorată de prezenţa scriitorilor din Serbia, Macedonia și Ucraina. Au participat poeți consacrați și concurenți din mai multe județe ale țării.
Juriul alcătuit din poeții: Ioan Mureșan – președinte, Nicolae Scheianu, Vasile Proca, Marian Daniel și Vasile Muste - secretar, a acordat următoarele premii:
Secțiunea Antologie de autor:
Vasile Barbu – volumul „O PANORAMĂ A POEZIEI DIALECTALE BĂNĂȚENE A SCRIITORILOR DIN PROVINCIA VOIVODINA”, editura I.C.R.V.
Secțiunea volum:
Cosmin Perța, pentru cartea „CÂNTEC DE LEAGĂN PENTRU GENERAȚIA MEA”, editura Paralela 45- 2019.
George Vidican, pentru cartea „UN INTERIOR GLISANT”, editura Tracus Arte, 2018.
Nu s-au acordat premii la secțiunea debut și manuscris. Premiile au fost asigurate de Centrul Cultural Sighetu Marmației, Consiliul Județean Maramureș și cărți din partea Centrului Județean de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare Maramureș
Festivalul Internaţional de Poezie a pornit în urmă cu 49 de ani și a avut o evoluție constantă de la festival județean, interjudețean, național în anul 1980, la internaţional din anul 1992. Preşedinţii juriului au fost: Gheorghe Chivu, Laurenţiu Ulici (22 de ani), Radu Săplăcan, Cassian Maria Spiridon, Ion Mureşan, Adrian Popescu, din 2007 Gheorghe Grigurcu, Vasile Proca la ediția 2018 și Ioan Mureșan, ediția 2019.
De 41 de ani se organizează la Deseşti, Serile de Poezie „Nichita Stănescu”, iar din anul 2000, se acordă şi Marele Premiu „Nichita Stănescu”, anul acesta acest premiu a fost acordat poetului Adrian Alui Gheorghe.
În cadrul festivalului au avut loc mai multe evenimente la care au participat poeți, critici literari, artiști fotografi, profesori și elevi, sigheteni de diferite vârste și profesii.
În deschiderea festivalului a avut loc vernisajul expoziției de fotografii-document de la Festivalul de poezie, ediția a 48-a - 2018 și vernisajul expoziției de artă fotografică a Societății Artistice „TIBISCUS”, din Uzdin-Serbia, cu titlul „Drumeții în Maramureș”. A urmat deschiderea oficială, cuvântul de salut din partea Primăriei și Consiliului Local Sighetu Marmației, prin d-na Ildiko Bereș - viceprimar, și din partea Centrului Cultural Sighetu Marmației, cei prezenți apreciind continuitatea și valoarea Festivalului de la Sighetu Marmației.
Poeții s-au întâlnit cu profesori și elevi de la Colegiul „Regele Ferdinand”, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Liceul Tehnologic „Marmația” și Liceul Tehnologic Forestier, a fost lansată cartea de parodii a lui Lucian Perţa – „Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj!” și Revista literară „MARMAȚIA” 2019, recitalul muzical fiind susținut de Gheorghe Ștețca și Narcisa Negrea (o voce excepțională).
Prima zi a festivalului a continuat cu lansare de carte: „Perdele de frig” de Daniel Bozga, un moment poetic susținut de scriitorii din Serbia și
s-a încheiat cu spectacolul de teatru cu piesa „Scrisorile mamei (Janka)” după un text de Oscar K. Speace, traducere din limba engleză Ioan J. Popescu, dramatizare și regia artistică Ioan Dorel Todea.
Activitățile din ziua a doua au fost organizate în Sala de conferințe, Complexul „Grădina Morii” unde au fost lansări și prezentări de carte și lecturi din creația poeților prezenți la festival. Festivitatea de premiere a fost moderată de poetul Vasile Muste, cei premiați susținând un recital de poezie la care s-a adăugat un excepțional moment muzical susținut de Ducu Hortima. După-masă, grupul de poeți s-a deplasat la Desești unde a participat la Serile de Poezie „Nichita Stănescu”, organizator poetul și jurnalistul Gheorghe Pârja.
Festivalul s-a încheiat în ziua de 28 septembrie printr-o întâlnire a poeților la o șezătoare literară.
Dacă programul din acest an a cuprins activități diverse, care
s-au adresat unui public de toate vârstele și profesiile, cu evenimente inedite (care nu au mai fost organizate în edițiile anterioare), organizatoric lucrurile desfășurându-se impecabil, observăm o prezență mai slabă a poeților de valoare, unii dintre ei, deși au confirmat că vor veni la festival, nu și-au mai făcut prezența.
Ediția din anul 2020 va fi una aniversară, Festivalul de poezie împlinind vârsta de 50 de ani, un prilej minunat de a veni la Sighetu Marmației laureații festivalului, unii primind „botezul de poet” aici, confirmând peste ani și devenind poeți de valoare, mulți membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Organizatorii festivalului din acest an au fost: Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local și Primăria Sighetu Marmaţiei, Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei.