Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„În fiecare mandat am reuşit să punem în practică ceea ce ne-am propus”
Octavian Pavel, primarul comunei Recea este unul dintre cei mai longevivi, profesionişti şi ambiţioşi primari din ţară. A reuşit, de fiecare dată, să-şi îndeplinească promisiunile făcute cetăţenilor şi să aducă comuna pe care o conduce de 11 ani la standarde occidentale. Recea a devenit un exemplu de dezvoltare dar şi de solidaritate şi comuniune.
Reporter: De cât timp lucraţi în administraţie?
Octavian Pavel: Mă aflu la cel de-al treilea mandat de primar. Lucrez în Primăria Recea din 1999, când am obţinut, în urma alegerilor, funcţia de viceprimar. Şi până în 2004 am fost tot viceprimar, pierzând mandatul de primar la o diferenţă de 26 de voturi. Iar din 2004 sunt primar.
Reporter: Care a fost cel mai greu mandat?
Octavian Pavel: Cel mai greu mandat a fost cel de viceprimar, din perioada 2000 – 2004, pentru că nu am putut colabora cum ar fi trebuit cu primarul din acea perioadă.
Reporter: Ce v-a motivat să intraţi în administraţie?
Octavian Pavel: Încă de dinainte de Revoluţie mi-am dorit să fiu primar, pentru că locuiam în Mocira şi în fiecare an făceam naveta pe un drum neasfaltat, plin de praf şi plin de gropi. Şi mi-am dorit să fiu primar să pot moderniza comuna, am avut întotdeauna o viziune pozitivă despre comunitatea din Recea. Încet, planurile mele s-au materializat, nu e un lucru uşor, cine crede că e uşor să fii primar, se înşeală. În calitate de primar ai şi multe satisfacţii, ai şi multe dezamăgiri, când nu poţi duce la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă şi la Recea, în fiecare mandat am reuşit să punem în practică ceea ce ne-am propus şi acum suntem pe cale să realizăm şi ceea ce le-am promis cetăţenilor în 2012.
Reporter: Este un avantaj sau un dezavantaj apropierea de oraş?
Octavian Pavel: Nu poate fi un dezavantaj, atâta timp cât suntem hotărâţi să ne menţinem statutul de zonă rurală, cu condiţii de oraş. Ţin neapărat să rămânem în mediul rural, ca să nu fim nevoiţi să plătim taxe şi impozite la un nivel de oraş, deşi pentru cei care lucrează în administraţie ar fi benefic, deoarece ar avea salariile mai mari, dar ar fi prea mare povara pentru cetăţenii comunei, plus că în exerciţiul financiar 2014-2020 al UE, zona rurală va fi avantajată. Sunt nişte criterii pe care şi România şi le-a asumat, de exemplu până în 2018 toate localităţile trebuie să aibă reţea de apă şi de canalizare.
Reporter: Cum aţi reuşit să vă sudaţi echipa de la nivelul primăriei Recea?
Octavian Pavel: Din experienţa tristă 2000-2004 am avut numai de învăţat. Mi-am zis că eu nu trebuie să fac greşelile pe care le-au făcut alţii cu mine şi am reuşit să sudăm o echipă, avem o continuitate a echipei primar-viceprimar din 2004, avem un colectiv al primăriei, unit, personal bine pregătit, care anual, prin rotaţie, participă la
cursuri de pregătire profesională. Consiliul local este de asemenea destoinic, considerăm că trebuie să fie şi o opoziţie, deoarece opoziţia este câinele de pază al democraţiei, dar poate câteodată ar trebui mai multă conlucrare şi în Consiliul Local.
Reporter: V-aţi făcut o socoteală, câţi bani aţi atras în comună?
Octavian Pavel: De-a lungul mandatelor mele am derulat o sumedenie de proiecte, din fonduri guvernamentale, europene, din bugetul local. Fonduri europene vă pot spune exact cât am atras: am atras 2 milioane de euro pe un proiect integrat cu 5 componente: drumul Lăpuşel-Bozânta Mică 7,4 km drum betonat, 4260 de metri de reţea de canalizare în Săsar, un centru de zi pentru bătrâni în Recea, plus renovarea căminului cultural din localitatea Săsar şi achiziţionarea de instrumente muzicale şi costume populare pentru formaţia de dansuri. A fost cel mai mare proiect pe care l-am accesat şi l-am, implementat cu succes, chiar este nominalizat ca un proiect de succes al fondurilor europene pe care l-am dus la bun sfârşit. A fost finalizat în 12.12.2012 la ora 12. Atunci am făcut recepţia finală. Alt proiect proiect de anvergură a fost alimentarea cu apă a localităţilor Lăpuşel şi Bozânta Mică, cu extindere pe Mocira şi Recea, proiect pe care l-am dus la bun sfârşit. Am avut proiectul prin care am renovat toate unităţile de învăţământ, şcolile şi grădiniţele. Am alocat, de-a lungul anilor, sume importante la toate parohiile, la toate confesiunile, n-am ţinut cont de cont de religie am încercat să sprijinim toate cultele.
Reporter: Practic şi în acest mandat v-aţi îndeplinit toate promisiunile?
Octavian Pavel: Avem încă 30% din planuri de îndeplinit pentru ca această comună să fie cum ne dorim. Aş vrea să duc în „comunism” comuna, cu ghilimelele de rigoare, să le asigur cetăţenilor la poartă laptele, pâinea şi tot ce au nevoie. Acolo aş vrea să duc dezvoltarea comunei, să putem asigura tuturor cetăţenilor condiţiile minime pentru o viaţă decentă. Asta îmi doresc ca şi obiectiv final, e greu, dar se poate realiza, sunt locuri din Europa unde se întâmplă lucrurile astea.
„Cine crede că e uşor să fii primar, se înşeală. În calitate de primar ai şi multe satisfacţii, ai şi multe dezamăgiri când nu poţi duce la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă şi la Recea, în fiecare mandat am reuşit să punem în practică ceea ce ne-am propus şi acum suntem pe cale să realizăm şi ceea ce le-am promis cetăţenilor în 2012”.
Octavian Pavel, primarul comunei Recea