Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş găzduieşte expoziţia temporară În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic. Scopul expoziţiei este acela de a-i face cunoştinţă vizitatorului cu riturile funerare egiptene în general şi cu ritualul de trecere în viaţa de apoi (momentul îmbălsămării şi mumificării celui decedat) în particular, prin reconstituirea camerei mortuare a lui Tutankhamon.
Expoziţia “În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic” a fost organizată cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, în cadrul proiectului cultural „Mari civilizaţii ale antichităţii. Ediţia a II-a”, parteneri în acest proiect fiind Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Asociaţia „Histarch” Baia Mare.
„Aceasta este doar o primă expoziţie din cadrul proiectului cultural Mari Civilizaţii ale Antichităţii.
Expoziţia aceasta a fost gândită pe două componente: una care să vizeze reconstituirea interiorului unei camere mortuare, respectiv o componentă care va pune în valoare obiecte create în Egiptul Antic. Vizitatorul va putea să vină în contact cu riturile funerare egiptene, cu momentul de trecere în viaţa de apoi, cu momentul îmbălsămării sau al mumificării celui decedat. Aceste expoziţii găzduite de muzeul nostru, care la sfârşitul lunii octombrie vor oferi o panoramă a patru civilizaţii, pot oferi adevărate suporturi pentru unele ore de istorie, care se pot desfăşura în aceste spaţii. Aici istoria se poate simţi, atinge şi înţelege. Copiii îşi pot completa informaţiile pe care le-au citit din manuale sau din alte cărţi.” – Viorel Rusu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
Din echipa proiectului fac parte: Raul Cardoş, Marius Ardeleanu, Sorana Ardeleanu, Bogdan Bobînă, Dorian Ghiman, Zamfir Şomcutean, Viorel Rusu şi Virginia Marian.
„În căutarea nemuririi. Comori ascunse ale Egiptului antic” este prima expoziţie din cea de-a doua serie de expoziţii temporare cuprinse în cadrul proiectului „Mari civilizaţii ale antichităţii, ediţia a II-a”. Expoziţia reprezintă probabil o premieră pentru oraşul nostru, la fel cum în premieră au fost expuse în cadrul unei expoziţii piesele egiptene ce fac parte din fondul vechi al muzeului. Vizitatorii expoziţiei vor face cunoştiinţă cu riturile funerare egiptene, mai exact cu ritualul de trecere în viaţa de apoi - momentul îmbălsămării şi mumificării celui decedat. Expoziţia cuprinde reconstituirea unei camere funerare, plecând de la modelul camerei funerare a lui Tutankhamon, astfel sarcofagul de piatră şi picturile ce decorau pereţii camerei funerare a acestuia au fost recreate în cadrul expoziţiei. Reconstituirea mai cuprinde, pe lângă personajul în curs de mumificare, alte două personaje, un preot şi o femeie egipteană, costumate în vestimentaţie specifică, personaje ce iau parte la etapele premergătoare trecerii celui decedat în lumea de dincolo. Sunt expuse, de asemenea, în camera funerară şi diferite replici de vase, statuete (reprezentări ale principalilor zei egipteni) şi podoabe (scarabei, brăţări, coliere), mai precis cam tot ceea ce vechii egipteni considerau că îi sunt necesare defunctului în viaţa de apoi, deoarece ei credeau în prelungirea fericită a existenţei lor în lumea de dincolo.” Raul Cardoş, coordonatorul proiectului.