Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Impozit pentru toţi
În acest an va fi introdus un impozit nou pentru agricultură şi zootehnie. “Mic”, dar aplicabil tuturor. Mai exact, va fi vorba de suprafeţe peste 2 hectare şi crescătorii de animale ce depăşesc “consumul familial”.
Una “caldă”, una “rece”. Premierul Victor Ponta a anunţat că în acest an „Categoric nu vor fi tăieri de pensii şi salarii în 2013, însă vor fi creşteri de impozite. Sunt prevăzute diverse măsuri de creştere a economiilor la buget. Va fi o taxă specială din veniturile obţinute din creşteri de preţuri pentru companiile petroliere, de gaz, aurifere, dar şi un impozit mai mic în agricultură şi zootehnie, aplicabil tuturor”, a explicat Ponta.
Mai exact, „este vorba despre suprafeţe de peste 2 ha şi crescătorii de animale, de exemplu peste 4 vaci. Mai precis, ceea ce este pentru consumul familiei, nu se va impozita”, a adăugat acesta. Mai mult, pentru a strânge bani la bugetul local, Guvernul spune din nou că va ataca “evaziunea fiscală”. Numai că, tot în faza “soft”: „De asemenea, acesta susţine că vor fi constituite venituri suplimentare la buget de 2,9 miliarde lei şi că se doreşte restructurarea Gărzii Financiare. „Până în decembrie, vom investi circa 200 de milioane de lei într-un proiect menit să ne ajute să reducem semnificativ evaziunea fiscală. Trebuie să ajungem acolo unde se face marea evaziune: petrol, cereale, legume, fructe. Acolo evaziunea se face prin hârtii”, a precizat premierul.
După calculele ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, noul bir va aduce circa 580 de milioane de lei la bugetul de stat: “Din câte ştiu eu, este vorba de o sumă de circa 580 de milioane de lei, care ar putea fi încasată la buget cu ajutorul noului sistem de impozitare. Până acum era vorba de o sumă de sub 200 de milioane de lei. Sunt cifre pe care mă pronunţ doar estimativ, pentru că datele exacte le are ministrul de finanţe”.
Potrivit lui Constantin, excepţie vor face fermele de subzistenţă: „Am încercat să fim atenţi la tot ceea ce înseamnă mediu rural, la activitatea socială şi la cei care lucrează în mediul rural. Am ţinut foarte foarte mult ca tot ceea ce intră ca şi producţie în zona de subzistenţă şi de autoconsum să nu fie impozitat. Am pus acele suprafeţe, pe care le-am calculat, ca să fie satisfăcătoare pentru o familie, respectiv la cereale, două hectare şi o limitare la numărul de animale. Acestea nu vor intra în zona de impozitare. Cred că acest sistem va oferi şi un mediu concurenţial corect în agricultură”, a adăugat Daniel Constantin.
Şeful MADR a precizat că din cei 1,080 milioane de fermieri înregistraţi la APIA, 1,04 milioane sunt persoane fizice, iar 40.000 sunt persoane juridice, acestea fiind însă prinse într-un sistem de impozitare bine urmărit de finanţe.
„Practic, din totalul de 1,04 milioane de fermieri, se scot 380.000 care nu se impozitează pentru că au până în două hectare şi rămân 630.000 de fermieri. Toţi erau supuşi înainte impozitării, când valorificau producţia, însă erau alte probleme care ţineau de MFP. Nivelul de impozitare va fi mai mic decât în trecut, pentru că atunci era impozitată valoarea comercializată cu un anumit impozit, fără să fie luate în calcul cheltuielile, iar acum se stabileşte o normă de venit, aceasta reprezentând veniturile medii şi cheltuielile medii înregistrate de fermieri, iar această normă este supusă impozitării”, a adăugat şeful MADR.
În ceea ce priveşte sectorul creşterii animalelor, Constantin a exemplificat sectorul bovinelor, unde circa 74.000 de gospodării ar urma să fie supuse impozitării.”În zona de bovine există un efectiv în România de 1,3 milioane de capete, iar cele care sunt în gospodăriile proprii, cu 1-2 capete, sunt în jur de 800.000. Ce se supune impozitării sunt acele efective care depăşesc această cifră. Cei care intră în această zonă sunt în jur de 74.000 de gospodării. Ceea ce voi face eu, în perioada următoare, prin structurile noastre deconcentrate, chiar dacă este o problemă a MFP, să meargă alături de aceşti 74.000 de fermieri, să-i informez foarte bine care ar fi beneficiile ca ei să treacă către persoană fizica autorizată. Va există în perioada următoare o campanie de informare pentru toţi fermierii, să vedem cum pot produce mai eficient către piaţă şi să îşi valorifice producţia”, a adăugat Constantin.
„Până în decembrie, vom investi circa 200 de milioane de lei într-un proiect menit să ne ajute să reducem semnificativ evaziunea fiscală. Trebuie să ajungem acolo unde se face marea evaziune: petrol, cereale, legume, fructe. Acolo evaziunea se face prin hârtii” -Victor Ponta.