• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Martie , 2014

Impozit pe o combină cât pentru o limuzină!

Ce este tractorul, mijloc de transport sau de producţie în agricultură? Nu râdeţi, nu e o întrebare a la radio Erevan, e o dilemă la care, în funcţie de răspunsul autorităţilor locale, fermierii plătesc câţiva zeci de lei sau câteva sute de lei impozit.

 
 

„Nicio taxă nu-i prea dură, la cât de mult se fură”. Acesta pare să fie sloganul tembel al guvernanţilor care, printr-o schimbare a Codului Fiscal, au aruncat primăriile într-o dilemă hamletiană: ce e tractorul?

Dacă impozitul era de câţiva lei, potrivit noii legi, se plătesc impozite extrem de mari. Cam cât pentru o limuzină: 500 de lei/tractor şi de 2000 de lei/combină. O lege făcută „din pix”, de oameni care sunt rupţi de realitate „aliniază” impozitele datorate de proprietarii unor tractoare sau combine care n-au văzut asfaltul (cele utilizate exclusiv în exploataţiile agricole, neînmatriculate ci doar înregistrate la primării) cu cele pe care le achită proprietarii autoturismelor de lux înmatriculate, prin simplul fapt că s-a decis ca impozitul pentru utilaje să fie calculate tot în funcţie de capacitatea cilindrică.

 

Fermierii au tot protestat, nemulţumirea a ajuns şi pe masa Ministrului Agriculturii, printr-o interpelare a senatorului Sorin Bota, în care se arată că: „impozitarea mijloacelor de producţie din agricultură duce la o competiţie inechitabilă cu celelalte industrii. Spre exemplu, o societate comercială din domeniul industrial plăteşte impozit pe clădirea în care îşi desfăşoară activitatea şi pe autovehiculele destinate transportului de marfă, însă nu plăteşte impozit pe fiecare utilaj de producţie: strung, presă etc., o persoană fizică sau juridică care deţine o fermă de animale plăteşte impozit pe clădiri, însă nu plăteşte impozit pe aparatele de muls sau tancurile de lapte, utilaje destinate exclusiv producţiei. Specific faptul că atâta timp cât se plăteşte impozit pe clădiri, precum şi pe maşinile destinate transportului pe drumuri publice, este injust impozitul solicitat pe utilajele agricole care sunt destinate exclusiv producţiei agricole”. Întrebat direct care e legea care dă dreptul primăriilor să impoziteze utilajele agricole, ministrul Constantin a răspuns sec: Codul Fiscal.

La fel, ministerul Finanţelor se spală pe mâini, arătând că primăriile pot stabili singure taxe şi impozite locale.

Practic, pot interpreta legea. Iar fermierii plătesc, în impozite diferite, pentru acelaşi tractor, în funcţie de localitatea în care îşi desfăşoară activitatea. Perfect românesc!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.