• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 04 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2013

Impozit pe copii, nevastă şi chirii!

Un nou impozit “aruncă” în aer România. De anul viitor, Guvernul pregăteşte impozite noi, respectiv pe nevastă şi copilul trecut de 18 ani, dacă acesta nu mai merge la studii, la practică şi nici nu are loc de muncă.

 
 

Prin scrisoarea de intenţie pe care o va trimite Fondului Monetar Internaţional, Guvernul Ponta se angajează să introducă o serie de noi biruri asupra contribuabililor români. Documentul prevede introducerea unor noi taxe, cu data de 1 ianuarie 2014.

 

Astfel, cei care au venituri din chirii vor plăti contribuţii la sănătate şi pensii din aceste câştiguri, începând cu prima zi a anului ce va veni.

Mai mult, nevestele sau copiii majori ai oamenilor cu venituri mari, care nu au un loc de muncă, vor aduce costuri suplimentare pentru cei   care-i întreţin. Mai exact, cel care aduce banii în casă va plăti pentru aceştia contribuţiile la pensii şi la sistemul de sănătate. Din fondurile astfel obţinute, Executivul vrea să acorde un ajutor suplimentar, începând cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sărace care se încălzesc cu electricitate, iar din 2014, vor creşte venitul minim garantat şi nivelul alocaţiilor familiale.

Sistemul de taxare a proprietăţilor va fi şi el schimbat, astfel încât impozitul va fi calculat în funcţie de tipul de folosinţă a imobilului şi nu de statutul juridic al proprietarului imobilului.

Scopul este creşterea veniturilor la buget, după cum se arată în scrisoarea de intenţie, iar autorităţile vor beneficia de asistenţa FMI pentru această schimbare. Astfel, veniturile din chirii vor fi taxate suplimentar de la 1 ianuarie 2014.

Baza de aplicare a contribuţiilor sociale va fi extinsă, prin aplicarea de contribuţii şi pe veniturile din profesii liberale sau copyright, pentru a se asigura un sistem unitar de stabilire a pensiei pentru diversele categorii de contribuabili. Guvernanţii susţin însă că prevederile nu mai sunt de actualitate.

 

Potrivit altor surse, măsura ar trebui să balanseze efectele reducerii TVA-ului la pâine. Dublată de prelungirea taxării inverse la cereale, decizia de reducere a TVA-ului la pâine de la 24%, la 9% ar trebui să reducă evaziunea fiscală în domeniu (conform estimărilor principalilor jucători din piaţă, 60% -70% din piaţa pâinii este la negru). Autorităţile speră că implementarea acestei măsuri va conduce la o reducere de până la 20% a evaziunii fiscale la 6-8 luni de la aplicare.

 

Odată cu impactul pozitiv al scăderii preţului la pâine (există un acord între Guvern, patronate şi marii retaileri distribuitori că preţul va fi redus cu 10-15% din 1 septembrie), inflaţia şi chiar creşterea economică vor cunoaşte modificări.

Statul va câştiga probabil capital electoral şi circa 60-70 de milioane de euro rezultaţi din aplicarea noilor măsuri (106 milioane de euro anual din noile accize, plus 35 milioane de euro din albirea pieţii pâinii, inclusiv impozitul pe profit suplimentar minus 77 pierderea anuală la buget rezultată din reducerea TVA), dar va pierde circa 250 de milioane de euro din creşterea evaziunii fiscale pe piaţa alcoolului.

În plus, o nouă taxă auto pentru o piaţă în declin accentuat.

 
 

„Mai există necesitatea de reanaliza nevoia de a pune contribuţiile sociale pe o bază mai largă, astfel ca sistemul să fie în cele din urmă sustenabil”.

Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI

 
 

„Ceea ce este important este ca orice modificare în Codul Fiscal să fie «la pachet», astfel încât efectul global să fie evaluat cu atenţie.

Se lucrează, de exemplu, în domeniul impozitării proprietăţilor”.

Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.