Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 August , 2005
Impartirea bisericilor
O data cu intrarea in vigoare a noilor legi ale proprietatii, procesul de restituire a devenit mai permeabil si, mai ales, mai rapid. Noile legi preconizeaza a rezolva si spinoasa problema a lacasurilor de cult.
In Romania post-decembrista, la capitolul „Retrocedari”, la fel de spinoasa ca si problema caselor nationalizate este cea a lacasurilor de cult. In Maramures, situatia patrimoniului bisericii greco-catolice este extrem de delicata, pana in 1948 uniatii detinand trei sferturi din totalul bisericilor. In 1948, un decret comunist a scos in afara legii Biserica Unita cu Roma, iar proprietatile acesteia au fost fie nationalizate (cladiri laice, paduri si alte terenuri), fie atribuite cultului ortodox.
In 1990, un alt decret-lege anunta ca retrocedarea bisericilor se va face pe calea “dialogului” intre conducerile celor doua culte. Au urmat nesfarsite runde de negocieri, rezultatul fiind racirea relatiilor (si asa glaciale) dintre cele doua “biserici-surori”, si chiar acuze fatise. Ultima mostra a nemultumirilor legate de sensibilul domeniu a fost administrata de Ioan Sisestean. Cu ocazia recentei aparitii a albumului Biserici de lemn din Maramures, episcopul greco-catolic al Maramuresului a acuzat ca bisericile unite au fost prezentate ca fiind ortodoxe, ceea ce este fals.
Numai doua...
Pe lista de cereri de retrocedare depusa la Comisia Nationala figureaza 162 de biserici solicitate de catre greco-catolicii maramureseni. Pana in prezent, au fost analizate 11 pozitii si doar doua au fost aprobate, insa, potrivit legii, proprietarii vor intra in posesia lacaselor de cult doar peste cinci ani.
Uniatii mai au pe rol o serie de procese in instantele romanesti, precum si la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului. Cele mai fierbinti puncte sunt retrocedarea Catedralei din Baia Mare (de pe strada Vasile Lucaciu) si a Parohiei Ortodoxe din Sighet (de pe strada Dragos Voda), foste lacase episcopale de cult. Pana acum, uniatii au preluat doar o biserica monument (biserica “Din Ses” sau “Din Vale” din comuna Ieud). De asemenea, greco-catolicii au mai castigat in instanta si biserica monument istoric din comuna Bogdan Voda (in care acum ploua!), dar nu au reusit sa intre in posesie, din cauza opozitiei preotului Vasile Chindris.
Nefiind nici greco-catolic, nici ortodox, voi face doua remarci: proprietatea e garantata de Constitutie, iar a privi problema retrocedarii din punctul de vedere al actualei ponderi numerice a enoriasilor celor doua culte, pare ilogica (e ca si cum s-ar spune ca familia Mociornita nu primeste proprietatile confiscate de catre comunisti, deoarece nu mai are decat doi membri).
Teofil IVANCIUC
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.