• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

„Îmi doresc să fie un pic mai bine pentru cetăţenii Maramureşului”

Reporter: Cum vedeţi sistemul sanitar în momentul de faţă?       

Viorel Deghid: Sistemul sanitar românesc traversează o perioadă destul de delicată. Este unul dintre cele mai importante din ţară, deoarece este un sistem care consumă foarte multe resurse financiare, iar nevoile populaţiei la serviciile medicale, la dispozitivele medicale, la medicamente sunt foarte mari. Referindu-ne la Maramureş, se poate spune că judeţul nostru este o zonă locuită de oameni care şi-au desfăşurat activitatea în domenii ce le-au măcinat sănătatea, respectiv mineritul, metalurgia şi industria forestieră. Toate acestea sunt domenii de activitate foarte grele, de aceea foarte mulţi maramureşeni au probleme de sănătate. Foarte mulţi dintre ei, chiar dacă au pensii, nu îşi pot acoperi cheltuielile cu serviciile medicale şi medicamentele de care au nevoie. Aceasta este realitatea de la care trebuie să pornim!

Cred că este nevoie ca CAS şi cei care pot asigura servicii medicale să facă tot ce este necesar pentru ca situaţia acestora să se poată rezolva.

 

Rep.: Care ar trebui să fie relaţia între CAS şi beneficiarii de servicii medicale. Cum ar trebui să fie relaţia cu furnizorii de medicamente?

V.D.: Casa de Asigurări de Sănătate este cea care ar trebui să asigure serviciile medicale şi medicamente pentru asiguraţi. Cred că, în primul rând, ar trebui să fie foarte riguros realizată contractarea serviciilor medicale. Există un cadru naţional pentru contractarea acestor servicii medicale, însă noi putem avea foarte mare grijă ca cei cu care contractăm aceste servicii medicale, toţi furnizorii de servicii medicale, să poată face acest lucru la nivelul standardelor care se cer în sănătate. Adică, furnizorii de servicii medicale să fie dintre cei autorizaţi conform legii, să fie evaluaţi conform acesteia, să fie eligibili, să aibă standarde de calitate. Practic, CAS trebuie să plătească serviciile medicale pentru asiguraţii judeţului nostru la furnizorii care vor acorda cele mai bune servicii din punct de vedere calitativ.

 

Rep.: Există vreo diferenţă între furnizorii de servicii medicale care nu au datorii şi cei care au restanţe, din punctul de vedere al CAS?

V.D.: Cei care intră în relaţii contractuale cu CAS trebuie să îndeplinească nişte criterii, printre care sunt cele legate de modul în care sunt capabili să asigure servicii medicale din pachetul de bază. Aici vorbim despre nişte obligaţii pe care trebuie să le aibă toţi furnizorii de servicii medicale şi alegerea noastră pentru cei care fac aceste servicii medicale trebuie să respecte întru totul aceste prevederi ale Contractului-Cadru. Noi dorim şi suntem obligaţi să facem aceste contractări cu furnizorii care îndeplinesc toate cerinţele, nu ne deranjează dacă sunt unităţi medicale ale statului sau din sistemul privat. Ideea este ca cei care semnează aceste contracte să asigure servicii către populaţie la cele mai înalte standarde şi mai ales la nivelul prevederilor care sunt în contractele semnate. Adică să facă acel minim din pachetul de bază de analize, de servicii medicale.

 

Rep.: De ceva vreme a început procedura de acreditare a spitalelor, inclusiv în Maramureş. Reprezintă această procedură o condiţie în cazul unui contract cu CAS?

V.D.: Are mare importanţă. Acreditarea unei unităţi medicale, a unui spital presupune obligatoriu că unitatea respectivă îndeplineşte nişte standarde de calitate, aproape de standardele europene, sau chiar la nivelul acestora. Ştiu că în Maramureş, până în momentul de faţă, au obţinut aceste acreditări două unităţi medicale din sistemul public, Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Noi ne bucurăm că s-a întâmplat acest lucru!

Ştiu că această procedură necesită foarte multă muncă, sunt foarte multe prevederi şi proceduri, pe care unităţile medicale supuse acreditării trebuie să le îndeplinească. Este un câştig foarte mare şi m-aş bucura ca şi celelalte spitale şi unităţi medicale din judeţ să poată parcurge această etapă.

 

Rep.: Revenind la Casa de Asigurări de Sănătate Maramureş, cum credeţi că veţi găsi Casa?

V.D.: Am avut, înainte de a merge la concursul de la Bucureşti pentru această funcţie, o întâlnire cu domnul preşedinte Bondre, şi am putut să îmi fac o idee despre situaţia în care se află CAS Maramureş. Nu pot să spun că este o situaţie îmbucurătoare, deoarece diferenţa între veniturile pe care le realizează şi cheltuielile care sunt efectuate într-un an de zile este foarte mare. Nici noua lege a sănătăţii, care probabil va ţine foarte mult cont de regionalizare, de ceea ce se va întâmpla în ţară, nu ne ajută, deoarece aproape jumătate din fondurile care intră în bugetul CAS vin de la Bucureşti. Noi nu am reuşi o autofinanţare.

Cred că principala mea preocupare, după ce voi fi instalat în noul meu loc de muncă, este legată de a aduce şi a completa aceste fonduri, care sunt foarte necesare pentru a putea asigura nevoile de servicii medicale către maramureşeni. Este chiar un obiectiv!Ştiu că la sfârşitul anului trecut au fost câteva CAS-uri care nu aveau probleme financiare. Din păcate, Casa noastră s-a numărat printre cele cu probleme în a asigura plata tuturor serviciilor medicale contractate.  

Mi-am dorit să ajung la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a-mi aduce aportul la rezolvarea acestei probleme delicate, finanţarea. Îmi doresc să fie un pic mai bine pentru cetăţenii Maramureşului.

 

Rep.: De unde s-ar putea aduce alte fonduri?

V.D.: Nu există alte surse, sursele sunt bugetul de stat şi sursele noastre, ale judeţului. Este nevoie de o colectare eficientă de la toţi cei care au obligaţia de a plăti contribuţia de asigurări de sănătate. Ştiu că a fost demarată o acţiune de a colecta de la toţi cei care au obligaţia de a plăti serviciile medicale sau asigurări de sănătate, această modalitate este una din sursele prin care se realizează bugetul CAS al Maramureşului, iar a doua modalitate, cea mai importantă, aşa cum am mai spus, este reprezentată de bugetul de stat.

 

Rep.: Maramureşul a fost o zonă minieră şi cu industrie metalurgică, unităţi economice care, în decursul timpului, nu au plătit contribuţiile la asigurările de sănătate, dar au fost mari consumatoare de fonduri ale CAS. Există vreo posibilitate de a recupera astfel de restanţe, având în vedere că aceste unităţi economice au fost închise?

V.D.: Da, există această problemă, o putem numi o moştenire a trecutului. Acest fenomen s-a întâmplat, din păcate, nu numai în minerit, ci şi la Flotaţii, în metalurgia judeţului. Au fost perioade în care banii care au fost colectaţi pentru asigurările de sănătate şi nu au fost viraţi în totalitate. Evident că este o moştenire negativă şi vom vedea ce s-ar putea face. Îmi este greu acum să ofer soluţii pentru toate aceste probleme, dar vă asigur că mă voi consulta cu ai mei colegi care conduc servicii în cadrul CAS, şi vom căuta rezolvări. Ştiu că se discută de redeschiderea mineritului sau orice alt fel de activitate în cadrul Remin, ceea ce ne-ar oferi o posibilitate de a recupera măcar o parte din aceste restanţe.

 

Rep.: Sunt destul de multe persoane care nu au avut calitatea de angajat niciodată. Ca atare, nu au cotizat la sistemul de asigurări de sănătate. Aceste persoane beneficiază de serviciile CAS în caz de nevoie?

V.D.: Din păcate, sunt, într-adevăr, persoane aflate într-o astfel de situaţie. Acestea beneficiază de servicii medicale de urgenţă. Dacă o astfel de persoană are o problemă gravă, care solicită un serviciu medical, se poate adresa unităţii de urgenţă şi primeşte un minim de servicii medicale care îi pot salva viaţa la momentul respectiv. De asemenea, aceste persoane beneficiază de tot ceea ce înseamnă programe naţionale de imunizări, femeile gravide, copiii, toţi aceştia beneficiază de un pachet minim de servicii medicale care să îi ajute la nevoie. Pe de altă parte, preocuparea noastră este de a-i ajuta să obţină calitatea de asigurat, respectiv cea de angajat.

 
 

„Diferenţa între veniturile pe care le realizează CAS Maramureş şi cheltuielile care sunt efectuate într-un an de zile este foarte mare. Nici noua lege a sănătăţii, care probabil va ţine foarte mult cont de regionalizare, de ceea ce se va întâmpla în ţară, nu ne ajută, deoarece aproape jumătate din fondurile care intră în bugetul CAS vin de la Bucureşti. Noi nu am reuşi o autofinanţare.

Cred că principala mea preocupare, după ce voi fi instalat în noul meu loc de muncă, este legată de a aduce şi a completa aceste fonduri, care sunt foarte necesare pentru a putea asigura nevoile de servicii medicale către maramureşeni. Este chiar un obiectiv!” - Viorel Deghid.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.