• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 5 Octombrie , 2018

„IMAGINARIUM” - Expoziţie de arte vizuale

Recent a avut loc Expoziția „IMAGINARIUM” organizată de Colegiului de Arte Baia Mare, la Pavilionul Expozițional din Parcul Central din Baia Mare. Într-o ambianță „mai mult confidențială” (datorată numărului redus de participanți la acest eveniment) și într-o atmosferă „potrivnică” receptării actului artistic (din cauza „vacarmului” și zgomotului muzicii, de la scenele și tarabele din stradă), amplificau o rezonanță ce anula aproape întrutotul discursul de deschidere, cât și momentele muzicale care au precedat și încheiat acest eveniment expozițional. Trebuie să apreciez capacitatea de interiorizare și de delimitare de tot ce este străin acordurilor muzicale, ale protagoniștilor momentului muzical!

 

După alocuțiunea de deschi­dere a domnului director Prof. Dr. Dan Filip care a precizat că acest eveniment marchează în acest an al Centenarului și aniversarea a 60 de ani de existență a Colegiului de Arte din Baia Mare, a avut loc un inedit moment muzical susținut de Prof. Darie Nemeș Bota ce a propus participanților o incursiune experimentală cu instrumente muzicale din Tibet și sunete înregistrate din na­tură, prin „intervenții” din recuzita instrumentelor de percuție și suflat, creând (pe cât era posibil...) o atmosfera onirică, fluidă, a melosului oriental.
Despre Expoziția de arte vizuale – Imaginarium, doamna Prof. Dr. Botis Eniko (Prof. de Istoria artelor şi arhitec­tură) a argumentat, ca de fiecare dată într-un mod pertinent și avizat, despre rolul educației vizuale în societate, despre etapele evoluției fenome­nului artistic la Baia Mare și totodată a relevat întrebările care se impun prin posibile răspunsuri ale unui asemenea demers evolutiv, al cărei cuvânt îl voi reda în totalitate: „Organizată într-un spaţiu mai puţin convenţional, cel al Pavilionului Vida Gheza din Parcul Central, expoziţia oferă publicului o amplă in­cursiune în lumea magică a imaginarului, intermediată de lucrările plastice ale elevilor prestigioasei insti­tuţii de învăţământ, Colegiul de Arte Baia Mare.
Structural, arhitectura expoziţiei cu­prinde atât expresii bidimensionale cât şi spaţiale, elaborate de elevi sub coordonarea profesorilor de specialitate ale Catedrei de Arte plastice, Arhitectură şi Design: prof. Cristina Cucu (compo­ziţie), prof. Andreea Şchiopu (cera­mică), prof. Iura Rozalia (pictură), prof. Anca Băbuţa şi prof. Alexandra Conea (textile), prof. Mirela Stan (sculptură), prof. Mihai Ciplea (grafică), prof. Barbu Crăciun (desen), prof. Felix Feldman (design), respectiv arh. Că­tălin Anghelescu (arhitectură).
Acoperind toate domeniile de specialitate din oferta educaţională a catedrei, lucrările marchează, în primul rând, sensibilitatea acestui spaţiu legat direct de specificul colegiului: cel al memoriei sculptorului Vida Gheza, respectiv al soţiei acestuia, Doamna Ecaterina Vida, directorul instituţiei noastre încă de la înfiinţare.
Conceptul expoziţiei este unul dublu-omagial: marcarea Anului Centenar, în modul nostru specific de exprimare vizuală, respectiv omagierea celor şase decenii de la înfiinţarea Şcolii de Arte din Baia Mare, în 1958.
În consecinţă, expoziţia oferă posibilitatea de a face cunoştinţă cu activitatea profesională a profesorilor şi creaţiile elevilor care, împreună, confirmă încă o dată legitimitatea celor şase decenii de educaţie artistică în Colegiul de Arte.

De asemenea, evenimentul expoziţional deschide calea unor noi tentative de analiză a fenomenului educaţiei artistice băimărene menite să teoretizeze câteva principii constructive încă deschise şi rămase în stadiul intero­ga­ţiei: este posibilă cuantificarea conse­cinţelor de ordin estetic ale ultimelor decenii de învăţământ artistic băimă­rean? Prin ce mijloace de introspecţie am putea distinge identitatea specifică a şcolii noastre în contextul mai larg al învăţământului artistic românesc? Şi, nu în ultimul rând, ne putem întreba dacă regăsim la creatorii de azi aceeaşi frământare spirituală ca la cei care acum mai bine de o sută de ani au făcut din Şcoala băimăreană de pictură un motiv de mândrie comunitară.
Particularizând, cu siguranţă Colegiul de Arte este o unitate de referinţă în cadrul învăţământului artistic românesc, unde contemporaneitatea, perfor­manţa şi practicile psiho-pedagogice eficiente se intersectează cu perspectivele reale de afirmare în lumea ar­telor.
Expoziţia «Imaginarium» invită publi­cul la un exerciţiu al fanteziei: imaginaţi-vă spaţiul expoziţional ca fiind unul deschis, într-o continuă meta­morfozare, ale cărui simeze se îmbogăţesc ulterior cu creaţiile generaţiilor viitoare.”
Evenimentul s-a încheiat cu un alt mo­ment muzical susținut de patru elevi ai colegiului (de la muzică), trei violoniști și o pianistă sub coordonarea Prof. Cristina Nemeș Bota cu un fragment din „Anotimpurile” (Iarna) de Astor Piazzolla.
Nu pot rămâne indiferent la lipsa de solidaritate a corpului profesoral, al celui de la Arte Vizuale (care au absentat), prin a înțelege că evenimentele culturale și artistice ce se organizează de Zilele Orașului Baia Mare, trebuie să aibă un etalon al calității și perfor­man­ței, cum de altfel s-au impus generații de absolvenți ai acestei instituții nu numai în țară, ci și în străinătate. Faptul că doar conducerea colegiului (prezentă la vernisaj) și efortul domnului director Dan Filip, ce s-a angajat personal să transporte atât șevalete cât și toate cele necesare pentru realizarea acestui eveniment aniversar, trezește de la sine un semn de întrebare!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.